Ekonomi

Küresel piyasalarda belirsizliklerle yön arayışı devam ediyor

Küresel piyasalarda, merkez bankalarının para politikalarına ilişkin belirsizliklerle yön arayışı devam ediyor. Piyasalar ABD’de yarın açıklanacak enflasyon verisini bekliyor.

ABD’de, resesyon ve enflasyon ikilemi varlık fiyatları üzerinde etkili olmayı sürdürürken, yarın açıklanacak enflasyon verileri öncesinde yatırımcılar temkinli hareket ediyor.

Analistler, ülkede Tüketici Fiyat Endeksi’ndeki artışın (TÜFE) aralıkta yıllık bazda yüzde 7,1’den yüzde 6,5’e yavaşlamasının öngörüldüğünü kaydederek, veri sonrası piyasalarda oynaklığın artabileceğini ifade etti.

Dün, İsveç Merkez Bankası’nın düzenlediği bir sempozyumda konuşan Fed Başkanı Jerome Powell, Fed politikalarına ilişkin ipucu vermedi.

Para piyasalarındaki fiyatlamalarda, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) şubat toplantısı için 25 baz puanlık faiz artışı ihtimali yüzde 79’a çıkarken, 50 baz puanlık faiz artış ihtimali ise yüzde 21’e geriledi.

Mart’taki toplantıda da 25 baz puanlık faiz artışına gidileceğine yönelik beklentiler öne çıksa da, senenin geri kalanında Fed’in faiz artışını durduracağı tahmin ediliyor.

Analistler, açıklanacak enflasyon verisinin beklentilerin üzerinde yavaşlaması durumunda, 2022’de üst üste 7 kez faiz artıran bankanın martta şahin adımlarına ara verebileceği beklentisinin güçlenebileceğini belirterek, iş gücü piyasasından gelen yavaşlama sinyallerinin de bu durumu desteklediğini dile getirdi.

EMTİADA HAREKETLİLİK SÜRÜYOR

Emtia tarafında da hareketlilik devam ederken, Çin’de ekonomik aktiviteye ilişkin olumlu beklentiler bakırın libresini 4 dolarla Haziran 2022’den bu yana en yüksek seviyeye taşıdı. Petrol fiyatları ise tahminleri aşan stok verileri ile sınırlı da olsa geriledi.

Bu gelişmelerle dün New York borsasında S&P 500 endeksi yüzde 0,70, Nasdaq endeksi yüzde 1,01 ve Dow Jones endeksi yüzde 0,56 yükseldi. ABD’de endeks vadeli kontratlar yeni güne ise karışık seyirle başladı.

Avrupa borsalarında dün satış ağırlıklı bir seyir izlenirken, bölgede enflasyona ilişkin olumlu haber akışı da devam ediyor.

Buna göre, Alman Ekonomi Araştırma Enstitüsü (Ifo), enerji veya ham madde gibi maliyetlerdeki yüksek artış nedeniyle gelecek 3 ay içinde fiyatlarını artırmak isteyen Alman şirketlerin sayısının son zamanlarda azaldığını duyurdu.

Dün İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 0,39, Almanya’da DAX 40 endeksi yüzde 0,12, Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 0,55 ve İtalya’da MIB 30 endeksi yüzde 0,08 geriledi. Avrupa’da endeks vadeli kontratlar yeni güne ise alıcılı başladı.

ASYA’DA COVİD GELİŞMELERİ TAKİP EDİLİYOR

Asya tarafında ise Çin’deki Covid-19 vakaları risk algısının başlıca sebebi olmaya devam ederken, ülkede salgının yayılma hızı yakından takip ediliyor.

Artan vaka sayılarına karşın tedbirlerin kaldırılması ile ekonomik aktiviteye ilişkin iyimserlik ise pay piyasalarını destekliyor.

Bu gelişmelerle kapanışa yakın Japonya’da Nikkei 225 endeksi yüzde 1, Çin’de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,2, Hong Kong’da Hang Seng endeksi yüzde 1,5 ve Güney Kore’de Kospi endeksi yüzde 0,5 yükseldi.



Benzer Haberler

Döviz piyasalarında son rakamlar

Voice Kıbrıs Haber

ABD’de hanehalkı borcu arttı

AA

Borsa günü yükselişle tamamladı

AA

Brent petrolün varil fiyatı bugün ne kadar oldu?

Voice Kıbrıs Haber

Altın fiyatları yatay seyrediyor

NTV

Küresel piyasalar Fed Başkanı Powell’ın açıklamalarına odaklandı

AA