FeaturedKIBRIS

“Kurallara uyulmadığı taktirde çocukların hastalığı yayabileceği riski var”

Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Başhekim Başyardımcısı Dr. Sonuç Büyük covid-19 mücadelesini değerlendirerek okulların yüzyüze eğitime başlamasıyla ilgili önerilerde bulundu.
Büyük’ün açıklaması şu şekilde:
“Delta varyant, hızlı antijen testleri ve okullar
(Kaynak Medscape-Yorum )
Medscape’te yayınlanan F.Perry Wilson MD, MSCE imzalı bir yorum makalesinde, Bildiğimiz üzere Delta varyantının tehlikesini gözler önüne seriyor. Normal korona virüse göre burunda 1000 kat daha fazla bulunabilen, havada asılı olarak 1000 kat daha fazla bulunabilen bu varyantı taşıyanlar 8 kişiye bulaştırabiliyor. Normal virüste bu beklenti 3 tü.
Bu varyant , MERS/SARS, Ebola, çiçek hastalığı, nezle ve mevsimsel gripten daha fazla bulaştırıcılığı olup su çiçeği kadar bulaştırıcılık olabiliyor.
Okullar açılsın mı?
Geçtiğimiz okul dönemine göre artı olarak aşılar ve hızlı antijen testleri var. Ancak dezavantaj olarak ise delta varyant var. Geçtiğimiz yıl kurallara uyan okulların toplumu bulaştırma yönünde bir bağlantı bulunmadı. Kurallara uyulduğu taktirde sıkıntı yaşanmayabilir. Ancak bulaştırıcılığı çok yüksek olan delta varyant nedeniyle kurallara uyulmadığı taktirde özellikle çocukların hastalığı yayabileceği riski var. Öğretmenlerin aşılanmış olmaları yine bir avantaj sayılabilir. Hızlı antijen testleri önlem olarak okullarda haftada bir yapılabilir.
FDA nın onayladığı 30 a yakın hızlı antijen testi var. Hızlı antijen testleri PCR kadar hassas olmayabilir. Yapılan iki çalışmada PCR testinin yakaladığı pozitif vakaların %56 ve %70 ini yakalamış. Ancak bilindiği üzere PCR testi çok hassas olduğundan belki de çok bulaştırıcılığı olmayan bireyleri de yakalıyor. Bu nedenle düşük pozitif sonuç veriliyor. Antijen testleri ise yüksek bulaştırıcılığı olanları yakalıyor. Bu açıdan antijen testleri çok önemli. Bu yapılan çalışmalarda yüksek bulaştırıcılığı olanların tamamına yakınını hızlı antijen testleri yakalamış. Dolayısıyla kaliteli ve onaylı hızlı antijen testleri çok önemli.
Dünyada aşılar, pcr testleri ve hızlı antijen testleri ile birçok tartışmalar, kavgalar ayaklanmalar polisle çatışmalar sürerken bir yorumu sizlere aktarmaya çalıştım. Okulların veya diğer yerlerin açılması , açık tutulması ile ilgili yorum sizin.
Herkese selam ve sevgiler.”
Voice Kıbrıs Haber

Benzer Haberler

Döviz piyasaları dalgalı seyrediyor

Voice Kıbrıs Haber

Süratli araç kullanımına yönelik polis denetimleri sıklaştırıldı

TAK

Taçoy “Ülkenin daha iyi bir yönetime ihtiyacı var”

TAK

Trafik yüzünden çıkan kavgada 7 kişi tutuklandı!

Voice Kıbrıs Haber

Ombudsman Çevre Koruma Dairesi ve Lefkoşa Türk Belediyesi’ni kusurlu buldu

TAK

Borsa günü düşüşle tamamladı

AA