FeaturedKIBRISVOI Özel Haber

‘Kültürümüze ve kimliğimize sahip çıkmalıyız’

Tünay MERTEKCİ

İngiltere’deki Kıbrıslı Türk gençler tarafından kurulan Kıbrıs Türk Gençlik Birliği Başkanı Nafiya Horozoğlu, amaçlarının Kıbrıs’tan İngiltere’ye öğrenim görmek için giden gençlerle ve İngiltere’de doğup büyüyen gençler arasında bir köprü oluşturmak olduğunu vurguladı. Horozoğlu, kuruldukları günden bu yana birçok proje yaptıklarını söyledi ve Kıbrıs’ta yetkililer tarafından çok güzel karşılandıklarını söyledi. Kıbrıs’taki bazı ürünlerin fiyatları karşısında kendilerinin de şaşırdığına dikkat çeken Horozoğlu, “Gençler olarak, kültürümüze ve kimliğimize sahip çıkmamız lazım. Bir birliktelik sağlamamız lazım” diye konuştu.

Horozoğlu: Gençler arasında köprü kurmaya çalışıyoruz

2018’in Ekim ayında söz konusu birliği kurduklarını söyleyen Kıbrıs Türk Gençlik Birliği İngiltere Başkanı Nafiya Horozoğlu, amaçlarının İngiltere’de doğup büyüyen ve yaşayan gençleri bir çatı altında toplamak ve güçlü bir ses oluşturmak olduğuna dikkat çekti. Gençler arasında bir köprü kurmaya çalıştıklarını kaydeden Horozoğlu, “Kıbrıs’tan İngiltere’ye öğrenim görmeye gelen gençlerle köprü kurmaya çalışıyoruz. Yardımlaşma ve dayanışma sağlamaya çalışıyoruz. İngiltere’de doğup büyüyen gençler var, öğrenim görmeye gelen gençler var. Öğrenim görmeye gelen gençler yabancılık çekebilirler, oradaki düzeni bilmeyebilirler. Bir yardımlaşma sağlamak istiyoruz. Onlara yardımcı olmak istiyoruz. Aynı zamanda İngiltere’de doğup büyüyen gençlerimiz de bizim için çok önemli. Çünkü bir asimilasyon süreci geçiriliyor. Bunu önlemek için gençlik olarak birlikte adım atmamız gerekiyor. Bu nedenden dolayı birlik kurmaya karar verdik” dedi.

“Amacımız sosyal aktiviteler de yürütmek”

İngiltere’de resmi bir dernek olduklarını ifade eden Horozoğlu, kuruldukları günden itibaren, sosyal medyayı da çok iyi kullandıkları için gençlere ulaşmayı başardıklarını vurguladı. Kuruldukları günden itibaren birçok şey yaptıklarına dikkat çeken Horozoğlu, “Örneğin Galler’e gezi düzenlemiştik. İngiltere’de doğup büyüyen yaklaşık 20 Kıbrıslı Türk genci ayarladık ve minibüsle Galler’e gittik. Galler’de öğrenim görmeye giden Kıbrıslı Türk gençler var. Orada onlarla bir buluşma ayarladık. Bu gençlerin tanışıp kaynaşması için. Gençler arasında bir kopukluk var. İngiltere’de doğup büyüyen Kıbrıslı Türk gençler ile oraya öğrenim gören Kıbrıslı Türk gençler kaynaşamıyor. Bunu sağlamak için bir adım attık. Bu nedenle Galler’de güzel bir buluşma sağladık. İlk etkinliğimiz buydu. Ondan sonra İngiltere’de yine bir gençlik buluşması ayarladık. Çünkü amacımız sosyal aktiviteler de yürütmek. Gençlerin ilgisini bu şekilde çekebilirsiniz. Bu buluşma da yoğun bir katılımla gerçekleşmişti” dedi.

“İngiltere’de suç oranlarında büyük bir artış var”

Bunun dışında spor, kültürel ve farkı alanlarda da çalışmalarının olduğuna dikkat çeken Horozoğlu, İngiltere’de Türk Toplumu Futbol Federasyonu’nun olduğunu söyledi ve söz konusu federasyonun yaklaşık 30 yıldır hizmet verdiğini belirtti. Buna bağlı olarak hafta sonları gençlik liginin olduğunu vurgulayan Horozoğlu, “Gençlerimizi futbola çekmeye çalışıyoruz. Çünkü İngiltere’de, özellikle Londra’da suç oranlarında büyük bir artış görüyoruz. Özellikle gençler arasında çeteleşme ve kötü alışkanlıklar vardır. Kıbrıslı Türk gençlerimiz de maalesef bunlara dahil oluyor. O yüzden gençleri sokaktan uzak tutup farklı alanlara teşvik etmeye çalışıyoruz” diye konuştu.

“Uzun süredir böyle bir birliktelik yoktu”

Çok güzel bir ilgi gördüklerini belirten Horozoğlu, kendilerini takdir eden büyüklerinin ve gençlerin olduğunu söyledi. Kıbrıslı Türk gençlerin birliklerine dahil olmak istediğinin altını çizen Horozoğlu, uzun süredir böyle bir birlikteliğin olmadığını ve böyle bir şeyin ihtiyaç duyulan bir durum olduğunu söyledi. Horozoğlu, “Çünkü oradaki Kıbrıslı Türk toplumu olarak bir dayanışma sergileyemedik. Birçok sivil toplum örgütümüz var ama gençleri bir araya toplayamıyorduk. Şu an yaklaşık 300 üyemiz vardır. Kolay bir şekilde insanlar bize üye olabilir. Hem orada eğitim gören Kıbrıslı Türk hem de orada doğup büyüyen gençler üyemiz oluyorlar” dedi.

“En büyük sorun, kültürümüzü çok iyi tanımamak”

Kıbrıslı Türklerin İngiltere’de yaşadığı en büyük sıkıntılar hakkında da konuşan Horozoğlu, “En büyük sorun sanırım kültürümüzü çok iyi tanımamaktır. Özellikle üçüncü nesil bu sıkıntıyı yaşıyor. Örneğin hafta sonları Türk okulları var ve öğrenci sayısında çok önemli bir düşüş oldu. Ben 7 yaşındayken gidiyordum, sınıflarımız kalabalıktı. Kültürel etkinliklerimiz vardı. Şu an 1-2 okul var ama öğrenci sayısında aşırı bir düşüş var. Aileler de belki de yeteri kadar teşvik etmiyor. Bunun dışında erkeklerin askerlik sorunu var. Gençlerin bu yöndeki görüşleri; “Ben İngiltere’de doğdum ve büyüdüm. KKTC vatandaşı değilim ama askerlik yapmak zorundayım. Asal şubeye gidip izin almak zorundayım” şeklindedir. Diledikleri zaman Kıbrıs’a gelemiyorlar. Yaz ayında bir gencimiz sorun yaşamıştı. Arkadaşımız Ercan’dan çıkış yapamamıştı. İzin alması gerekiyordu ve bu konuda bilgi sahibi değildi. İngiltere’deki yasalar daha farklı. 18 yaşında olanları kapsıyor. Kıbrıs’ta farklıdır. 17 yaşındaydı bu gencimiz. Çocuk çok şaşkındı. Bize, ‘Ben sanki bir suç işledim’ dedi. Travma yaşadı bu gencimiz. Bu konularda bilgi faaliyetleri yürütmemiz gerekiyor” dedi.

“Kıbrıs’taki fiyatlar karşısında şaşırıyoruz…”

Kıbrıs’ın kuzeyinde yaşanan ekonomik sıkıntılarla ilgili sorduğumuz soruyu yanıtlayan Horozoğlu, Kıbrıs’tan kaçmanın bir çare olmadığını söyledik. Horozoğlu, “Buradaki gençleri de anlıyorum. Oradaki yaşam standartları daha iyi olabilir fakat oradaki yaşam mücadelesi bir nevi daha zordur. Daha uzun saatler çalışıyoruz. Daha yoğun tempoda çalışıyoruz. Gerçekten bazen hayatı yaşamak için fırsatınız olmuyor. Mesela eğitim görürken çalışmak zorundayız. Aileler, ekonomik bağımsızlığa teşvik ediyor. Bu aslında çok iyi bir şeydir. Tabii ki burada Kıbrıs’a sahip çıkmamız lazım. İngiltere’deki gençlerin de buraya gelmesi daha iyi olabilir. Ama ekonomik sebeplerden dolayı biz bile tatil için geldiğimizde muazzam fiyatlarla karşılaşıyoruz bazı ürünlerde. Fiyatlar karşısında çok şaşırıyoruz. Yaşamak için çok pahalı bir hayat var Kıbrıs’ta. Gençlere hak veriyorum göç konusunu düşünmelerinde ama İngiltere’deki hayat da çok zor. Örneğin kira ücretleri çok yüksektir. Sadece bir oda için bin sterlin kira ödüyorsunuz. Yatırım yapmak da çok zor. Hemen hemen aynıdır yaşam” dedi.

“Projelerimiz gerçekleşirse mutlu oluruz”

KKTC hükümetinde fazla bir beklentilerinin olmadığını kaydeden Horozoğlu, şu an çok güzel bir ilgi gördüklerini ifade etti. Kıbrıs’ta çok hoş karşılandıklarına vurgu yapan Horozoğlu, bunun kendileri için yeterli olduğunu ifade etti. Fazla bir taleplerinin olmadığını dile getiren Horozoğlu, gençler arasında sadece köprü kurmak istediklerini vurguladı. Horozoğlu, “Projeler üretiyoruz. Projelerimiz desteklenirse çok mutlu oluruz. Amacımız bir köprü oluşturmaktır. Sadece İngiltere’deki gençler buraya gelip kültürel gezi yapmasın. Burada imkanı olmayan gençlere de bir imkan sağlasın hükümet. Ve onlar da İngiltere’ye gelsin, biz onları gezdirelim. Yani bir değişim sistemi gibi bir şey olabilir. Çünkü bizim amacımız köprü kurmaktır. Ama gerçekten bu şekilde karşılanmamız bizi çok mutlu etti” şeklinde konuştu.

“Hep birlikte daha güçlü olabiliriz”

Dünyanın her noktasındaki Kıbrıslı Türk gençlere çağrıda bulunan Horozoğlu, “Gençler olarak, kültürümüze ve kimliğimize sahip çıkmamız lazım. Bir birliktelik sağlamamız lazım. Dayanışma sağlamamız için birlikte adımlar atmamız gerekir. Ortak çalışmalarımıza destek olup katkı koysun gençler. Gençlerin sorunlarını sadece gençler görür ve anlar. O yüzden hep birlikte daha güçlü olabiliriz. Bu yönde de çalışmalarımız devam edecektir” diyerek sözlerini sonlandırdı.

Voice Of The Island – 2019


Benzer Haberler

Hekimler Sendikası’ndan 28 Nisan “Sağlıkçıya Şiddete Hayır Günü” mesajı

Voice Kıbrıs Haber

“RFA Cardigan Bay” ve “Jennifer” Gazze’ye gitmek üzere Güney Kıbrıs’tan yola çıktı

TAK

Doç. Dr. Arif Akkeleş hayatını kaybetti!

Voice Kıbrıs Haber

13 kilo uyuşturucu ile yakalandı!

Voice Kıbrıs Haber

YDP Kurultayı’nda oylama yapılıyor… Sandıklar 20.00’de kapanacak

TAK

Hristodulidis “Türkiye’nin artık iki devleti değil egemen eşitliği desteklediği söylentileri doğru değil”

TAK