FeaturedKIBRIS

Kuir Kıbrıs, bu mücadele yolunda hep birlikte ilerleyeceğiz!

Kuir Kıbrıs Derneği, vicdani retlerini açıklayan Halil Karapaşaoğlu, Murat Kanatlı, Haluk Selam Tufanlı ve tüm diğer vicdani retçilerin yanında olduğunu, bu mücadele yolunda hep birlikte ilerleyeceklerini belirterek, destek belirtti.

Dernek’ten yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: 

“Yaşadığımız coğrafya içerisinde var olan politik, ekonomik ve sosyal çatışmalar çerçevesinde bireylerin maruz bırakıldığı militarizm, herkes üzerinde etkiler göstermektedir. Aynı zamanda Kıbrıs’ın Kuzeyinde halen var olan zorunlu askerlik bireyleri çatışmanın getirdiği yıkıcı sonuçlarla tekrar tekrar yüzleşmeye zorlamakta ve hatta travmatize etmektedir. Bu uygulama aynı zamanda insan hakları beyannamesinde var olan birçok maddeyi de ihlal etmektedir. Bunların başında düşünce, vicdan ve din özgürlüğü gelmektedir. Vicdani ret en temelinde bireylerin kendi hayatlarını yaşama şekilleri, ideolojik duruşları ve tutumlarını özgürce ifade etmeleri anlamında büyük bir önem taşır. Bir bireyin vicdani reddini açıklaması o kişinin özgürlüklerinin ihlal edilmesine karşı çıktığı ve istemediği bir düzen içerisinde hayatının belirli bir döneminde onun hayatı ile ilgili kararları başka bir otoritenin almasını istemediğini ilan etmesidir.

Savaşların yaşandığı coğrafyamızda vicdani ret savaşlara karşı durmak ve barışı savunmak adına önemlidir. Vicdani retçilerin bu kararlarından dolayı mahkemelerde yargılamak, ‘vatan haini’ olarak görmek ve cezalandırmaya çalışmak sadece insan hakları ihlali değil ayni zamanda savaşları besleyen düzeni körüklemek demektir. Var olan yasaların vicdani reddin önüne geçmesi, toplum içerisinde var olan bireyleri zorla da olsa boyun eğmeye, varlıklarını küçümsemeye ve yaşadıkları ‘devlet çatısı’ altında bir birey olmaktan istifaden o devletin bir malı olmaya tutsak etmesidir. Militarizm toplumun her noktasına yerleşmiştir. En temel insan hakkı olan yaşamın bu kadar kolayca yok edilmesini destekleyen eğitim sistemi, kültürel algı ve uygulamaların bireylere zorla dayatıldığı açık bir şekilde görülebilir.  Tüm bunların ışığında Kıbrıs’ın Kuzey’inde var olan vicdani retçiler halen daha yargılanmakta ve en temel insan haklarından mahrum bırakılmaktadırlar. Kimse düşüncelerinden dolayı yargılanamaz, cezalandırılamaz ve hapse atılamaz. Her bir birey düşüncelerini özgürce ifade etme, sosyal topluma istediği derece katılma/katkı koyma ve özgür bir yaşam hakkı vardır. Bu hakların politik savaşlar ve çatışmalar içerisinde kaybolmasına, yok sayılmasına ve kasıtlı bir şekilde göz ardı edilip ihlal edilmesine sessiz kalamayız.

İşte bu sebeplerden ötürü Kuir Kıbrıs Derneği vicdani retlerini açıklayan Halil Karapaşaoğlu, Murat Kanatlı, Haluk Selam Tufanlı ve tüm diğer vicdani retçilerin yanında olduğunu, bu mücadele yolunda hep birlikte ilerleyeceğini beyan eder!”

 


Benzer Haberler

Girne’de markette hırsızlık!

Voice Kıbrıs Haber

3 alkollü sürücü kaza yaptı

Voice Kıbrıs Haber

Holguin yarın adaya geliyor

Voice Kıbrıs Haber

Titanik filminin kaptanı hayatını kaybetti

Voice Kıbrıs Haber

Çeler: “Koop-Süt’te neler oluyor?”

Voice Kıbrıs Haber

Aliye Ummanel’in “Kıbrıs Üçlemesi: Üç Birlik Kuralı Bozulan Tragedya” adlı kitabı tanıtılacak

Voice Kıbrıs Haber