FeaturedKIBRIS

‘Kritik hastaların tedavilerinde ciddi sorunlar yaşanabilir’

Kıbrıs Türk Hekimler Sendikası (Tıp-İş), “1 Haziran 2018 tarihinden itibaren yoğun bakımlarımızdaki yatak sayısı 16’dan 10’a azaltılmış ve yoğun bakım ihtiyacı olan hastaların bir kısmı anlaşmalı hastanelere sevk edilmeye başlanmıştır.” dedi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi;

Kritik hastaların tedavilerinde ciddi sorunlar yaşanabilir.

İnsan haklarının tıp alanındaki uzantısı olan hasta haklarının uygulanmasında ve geliştirilmesinde hekimlerin önemli görev ve sorumlulukları bulunmakla beraber bu hakkın sağlanmasında tüm sağlık sisteminin yükümlülüğü vardır. Sağlık bir insan hakkıdır ve yurttaşların sağlık hakkını kısıtlayan hiçbir ekonomik ve/veya politik uygulama kabul edilemez.

Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi, yoğun bakım ünitelerinde kesintisiz hekim hizmetinin verildiği ülkemizdeki yegane sağlık kurumudur. Sendikamızın tüm uyarılarına rağmen en kritik sağlık hizmetlerinin verildiği yoğun bakım servislerinin eksiklikleri giderilmemiştir. Sağlık ertelenemez olduğundan yapılması gerekenlerin seçim sonrasına ötelenmesi kabul edilemez. Her yoğun bakımda bulunması gereken yardımcı sağlık personeli (portör eleman) olmayışı, zaten sayıca yetersiz ve iş yükü fazla olan hemşirelerin iş yükünü daha da artırmakta, hizmeti verenler kadar alanlar açısından da güvensiz bir durum oluşturmaktadır.

Yapılan bilimsel çalışmalarda; sağlık personelinin iş yükünün fazla, çalışan personel sayısının az, çalışma sürelerinin uzun, nöbet sıklığının fazla olmasının, sağlık personeline görev dışı işlerin yüklenmesinin, stres ve yorgunluk faktörlerinin ve sağlık personelindeki tükenmişlik duygusunun hizmet kalitesini belirgin şekilde düşürdüğü gösterilmiştir.

Mevcut alt yapı şartları ve hemşire/yardımcı personel sayısıyla toplamda sadece 10 yatağın bilimsel ölçütlere uygun hizmet verebilecek kapasitede olmasından dolayı 1 Haziran 2018 tarihinden itibaren yoğun bakımlarımızdaki yatak sayısı 16’dan 10’a azaltılmış ve yoğun bakım ihtiyacı olan hastaların bir kısmı anlaşmalı hastanelere sevk edilmeye başlanmıştır. Sendikamızın söz konusu kararı almasındaki amacı hastalarımızın güvenli sağlık hizmeti alabilmelerini sağlamaktır.

Kamunun mali kaynaklarının dış merkezlerde maliyeti yüksek olan yoğun bakım tedavilerine harcanması yerine, idarenin akılcı politikalarla kamu sağlık merkezlerindeki alt yapı eksikliklerini giderip yeterli personel istihdamlarını yapması gereklidir.

Ayrıca unutulmamalıdır ki yurttaşların sağlık sorunlarında son nokta olan kamu sağlık merkezlerimizdeki alt yapı şartlarının çağımızın gerekliliklerine uygun şekilde düzenlenmemesi halinde, kritik hastaların tedavilerinde ciddi sorunların yaşanacağı günler yakındır.

Nitelikli yoğun bakım hizmeti verebilmemiz için;

  1. Günün her saatinde, serviste her 2 yoğun bakım yatağına en az 1 hemşire sağlanması
  2. Günün her saatinde, serviste her 5 yoğun bakım yatağına en az 1 yardımcı sağlık personeli sağlanması
  3. Yoğun bakım ünitelerinin fiziki şartlarının (havalandırma, ışıklandırma, konumu vs…) iyileştirilmesi
  4. Yoğun bakıma giriş çıkışlarda yaşanan güvenlik zaafiyetinin giderilmesi
  5. Yoğun bakım hizmetlerinin standardizasyonu ile ilgili yönetmelik hazırlanması
  6. Kamu ve özel hastanelerdeki tüm yoğun bakımların bu standartlar dahilinde denetlenmesi gerekmektedir.

İdareye bir kez daha çağrıda bulunuyoruz. Kamu sağlık merkezlerimizin tüm eksikliklerini modern ölçütlerde tamamlayın. İnsan hayatının ve toplum sağlığının seçim yasaklarından etkilenmeyeceği çalışmaları yapın. Sağlık hizmetleri ertelenemez.

 

Dr. Ahmet Varış

Başkan



Benzer Haberler

Türkiye Süper Lig’de şampiyonluk yarışı son iki haftaya kaldı

NTV

İsrail hapishanelerinde Anneler Günü: “Kadınlar işkence görüyor”

NTV

Yedikonuk’a 70 metrelik beton bariyer yapımı tamamlandı

TAK

ABD’de, domuz böbreği nakledilen ilk hasta hayatını kaybetti

AA

Şiddetli yağışlar Gazimağusa’da etkili oldu

TAK

Offroad şampiyonası Altındağlı anı yarışı ile başladı

Voice Kıbrıs Haber