Türkiye

Kritik Astana görüşmeleri başlıyor!


Türkiye, Rusya, İran ve ABD heyetlerinin katılımıyla bugün Kazakistan’ın başkenti Astana’da toplantı gerçekleşecek.

Muhalifler öğleden sonra bir iç değerlendirme toplantısı yaparak bugün başlayacak uluslararası toplantı için hazırlıklarını gözden geçirdi.

Suriye’de 30 Aralık’ta ilan edilen ateşkeste muhalifler adına garantör olan Türkiye, Rusya ile Astana toplantısının öncülüğünü yapıyor.

Suriye Askeri Muhalefeti Heyeti üyelerinin verdiği bilgiye göre, muhalifler toplantıda, Beşşar Esed ordusu ve rejim yanlısı yabancı terörist grupların ateşkes ihlallerini, yerleri harita üzerinde işaretlenmiş bir rapor şeklinde sunacaklar.

Rejim güçlerinin ihlallerinin durdurulmasını isteyen muhalifler, 30 Aralık’ta yürürlüğe giren ateşkesten sonra Esed ordusu ve İran destekli Hizbullah’ın başkent Şam’ın Doğu Guta bölgesi ile batı kırsalındaki Barada Vadisi’nde ele geçirdiği bölgelerden geri çekilmesini şart koşacak.

Rejimin ve garantörü Rusya’nın, ateşkes ihlalleriyle ilgili adım atması halinde, muhalifler iki güven artırıcı önlemin hayata geçirilmesini önerecek.

Bugün yerel saatle 13.00’da başlayacak Suriye konulu toplantının ertesi gün saat 13.00’da sona ereceği belirtildi.

Açıklamada, basına kapalı gerçekleşecek görüşmelere rejim ve muhalefet temsilcilerinin yanı sıra Türkiye, Rusya, İran, ABD ve BM Genel Sekreteri Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura’nın katılacağı kaydedildi.

Kaynak: BRT



Benzer Haberler

Sabiha Gökçen Havalimanı’na 3 uçak iniş yapamadı

AA

İzmir açıklarında art arda iki deprem

NTV

Fidan “Türkiye ve Yunanistan arasında gerginliği azaltıcı bir mekanizmanın çalışıyor olması önemli”

AA

İstanbul Havalimanı’nda bebek arabasında 73 kilo altın ele geçirildi

AA

Ayten Gökçer hayatını kaybetti

NTV

Erdoğan “Kıbrıs sorununun çözüme kavuşturulması mühimdir”

AA