FeaturedSağlık

Korona virüs hakkında doğru bilinen yanlışlar

Yeditepe Üniversitesi Hastaneleri Tıbbi Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Pınar Çıragil, koronavirüs hakkında halk arasında yayılan ancak doğruluğu kesinleşmemiş birçok konu hakkında merak edilen soruları yanıtladı.

Virüs, farklı yüzeylerde farklı barınma süreleri gösterir mi?

Evet virüsün farklı yüzeylerle barınma sürelerinin olduğunu biliyoruz. New England Journal of Medicine dergisinde yayınlanan bir makaleye; virüs aerosolde 1.1 saat, bakırda bir saat, mukavvada dört saat, çelikte 5.6 saat, plastikte 6.8 saat canlı kaldığı bildirilmiştir.

Korona virüs vakalarının hava sıcaklığıyla birlikte düşme ihtimaliyle alakalı ne düşünüyorsunuz? Virüs hangi hava sıcaklık değerleri arasında yok olur?

Covid19 virüsü sıcak ve nemli havaya sahip alanlar da dahil tüm alanlarda bulaşabilir. Bu nedenle iklim ne olursa olsun koruyucu sağlık önlemleri alınmalı, el hijyenine maksimum dikkat edilmeli, eller sık yıkanmalı sosyal mesafelendirmeye uyulmalı, evden çıkılmamalıdır. Ayrıca ellerle göz, burun ve ağza dokunmamaya dikkat edilmelidir. Soğuk havanın yeni korona virüsü yok ettiğine dair bilgi bulunmamaktadır.

VİRÜSTEN hayatını kaybeden varandaşların cenazeleri yıkanmadan ve el sürülmeden mi defnedilmesi gerekiyor? Cenaze namazlarının kılınmaması insanların bir araya gelmemesinin yanında; hayatını kaybeden kişinin o topluluğa virüsü hala bulaştırma ihtimali bulunur mu?

Konu ile ilgili bilgiler Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan Covıd-19 (Sars-COV2 enfeksiyonu) Rehberi’nde ayrıntılı olarak belirtilmiş ve ilgili kurumlara iletilmiştir.

Rehbere göre, Morg görevlileri ve cenaze sorumlusunun ölen kişinin olası / kesin COVID-19 tanısı konusunda bilgilendirilmesi gerekiyor. Gasilhane çalışanları eldiven, N95/FFP2 maske, gözlük/yüz koruyucu ve sıvı geçirmez önlük kullanmalıdır. Kullanılan kişisel korunma malzemeleri tıbbi atık kutusuna atılmalıdır. Yıkama alanının yoğun sekresyonlar ile kontamine olması nedeniyle 1/10 çamaşır suyu veya klor tablet (ürün önerisi ile) ile dezenfekte edilmesi gerekmektedir.

Sarımsak yemenin virüse karşı etkili olduğuyla alakalı haberlerin doğruluk payı var mı? Yada herhangi bir ürün virüse karşı etkili olabilir mi?

Sarımsak bazı antibakteriyel özellikleri olan sağlıklı bir besindir. Ancak korona virüsten koruduğuna dair bir kanıt bulunmamaktadır. Korona virüsten korunmak için yukarıda belirtilen temizlik kurallarına çok dikkat edilmeli, evden çıkmamaya ve izolasyona dikkat edilmelidir.

Televizyonlarda ve sosyal medyada bazı ilaçlar öneriliyor. Başka bir hastalıkta kullanılan ancak korona virüse de iyi gelebileceği tespit edilen bir ilaç var mı? Bunun yanında antibiyotikler virüse karşı etkili midir?

Korona virüs tanısı alan hastaların tedavilerinde kullanılacak ilaçlarla ilgili uygulamalar Dünya Sağlık Örgütü açıklamaları ve çeşitli yayınlar incelenerek bilim kurulunda görüşülerek ilgili birimlere bildirilmektedir. İlgili ilaçlar ve tedavi planı da yine Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan Covid-19 (Sars-COV2 enfeksiyonu) Rehberi’nde ayrıntılı olarak belirtilmiştir. Tedaviler bu rehberde belirtilen ilaçlar ve dozları dikkate alınarak uygulanmaktadır. Antibiyotiklerin virüslere bir etkisi yoktur.

Kolonya kullanmak bizi virüsten direk korur mu? Kolonya virüs bulaşmış kişiye etki eder mi?

El yıkamanın mümkün olmadığı su ve sabunun bulunamadığı durumlarda yüzde 62-70 alkol içeren el dezenfektanları veya kolonya kullanılabilir. Kolonya ve dezenfektanlar el hijyeni sağlanmasında önemlidir.

Kaynak: www.yeditepehastanesi.com.tr



Benzer Haberler

20. Kıbrıs Tiyatro Festivali 17 Mayıs’ta başlıyor

TAK

Tatar “Holguin’in yetkisini aşan temaslarından rahatsız olduk ve bunu gereken yerlere ilettik”

TAK

Avrupa Konseyi Maraş Raportörü Fassino ”50 yılın sonunda bir çözüme ulaşmamız gerektiğini düşünüyorum”

TAK

Limasol’daki Arnavut Cami’ye saldırı

TAK

Borsa günü düşüşle tamamladı

AA

Sahtekarlıkla annesinin banka hesabını soydu!

Voice Kıbrıs Haber