KIBRIS

KKTC’deki malların “Kullanım Kayıplarını” tazmin etmesi isteniyor

1975 Nüfus Mübadelesi Antlaşması’ndan sonra Kıbrıs’ın Kuzeyi’nden Güneyi’ne geçen Kıbrıslı Rumlar, Kıbrıs’ın kuzeyinde bıraktıkları mallarını Kıbrıs sorunu çözülmediği için geri almaları mümkün olmadığı sürece, Kıbrıs Cumhuriyeti yasa ihdas ederek bu malları kullanamamalarından doğan kayıplarını tazmin etmek zorunda olduğu görüşünde.

 

Haravgi’nin haberine göre Kıbrıs Cumhuriyeti Meclisi “Göçmenler Komitesi” ile geçen salı günü görüşen “Pan-Kıbrıs Göçmenler Birliği” (PEP) dün yayımladığı açıklamada, Ada’daki mevcut durum devam ettiği sürece Kıbrıs Cumhuriyeti’nin, ev ve mülklerini geri alma haklarını sağlayamadığına dikkat çekti.

Zararın Eşit Bölüşülmesi Birimi’nin, kullanım kayıpları için eldeki kaynakların hak sahiplerine paylaştırılma yöntemlerini araştırmak üzere danışmanlar atadığı, kullanım kaybı meselesinin Birlik tarafından Kıbrıs Cumhuriyeti İçişleri Bakanı ile de görüşüldüğü kaydedilen açıklamada ilgili araştırma tamamlandıktan sonra Bakan ile yeni bir görüşme için anlaşmaya varıldığı belirtildi.

PEP’in de, Kıbrıs Cumhuriyeti Meclisi “Göçmenler Komitesi” başkanı Skevi Kukuma’nın da “göçmen planlarına son verilmesine rıza göstermeyeceklerini ancak kullanım kayıplarının karşılanması için başka kaynak aramak istediklerini yazan gazeteye göre, PEP ayrıca tapu, kira belgesi verilmesi ve yeni başvuruların değerlendirilmesi prosedürünün hızlandırılması gerektiğini, bunun için değişiklik önerisi yapacaklarını açıkladı. Yetkili birimlerin, hak sahiplerine verilmek üzere Kıbrıs’ın güneyi genelinde arsa verilmek üzere parselizasyon çalışmalarını tamamlamasını da istiyor.


Benzer Haberler

Zanlı “Kimse para vermedi, 4 gün aç kalınca polise gittim”

Voice Kıbrıs Haber

Tatar İİT Zirvesi’nde konuştu “Kıbrıs Türk Halkının maruz bırakıldığı İnsan Haklarını ihlallerine yönelik somut adımlar atmalıyız”

TAK

Meclis’in yarınki gündeminde 2 yasa tasarısı var

TAK

Türkiye’de 7 yıl hapse mahkum edildi, KKTC’de yakalandı!

Voice Kıbrıs Haber

Hristodulidis “Yeniden birleşme vizyonu ve önceliğiyle bütün gücümle çalışacağım”

TAK

Birçok bölgede yarın 5 saatlik elektrik kesintisi yapılacak!

TAK