FeaturedKIBRIS

KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı Politis’in Sorularını Yanıtladı

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı “Kıbrıs’ta bir çözüm arıyoruz ancak bunu başarabilmek için iki EVET’e gerek olduğunu anlamalıyız. Biz 80 milyon Türkün ülkede serbest ikametinden söz etmiyoruz” dedi.

Güney Kıbrısta yayınlanan Politis gazetesine konuşan Cumhurbaşkanı, Türk askerinin 15 yıllık bir süre ile Adada kalmasının çözümün işleyebilirliğinin güvenceye alınmasına fırsat yaratacağını söyledi.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, çözüm sonrasında Türkiye vatandaşlarına 4 temel özgürlük tanınmasına yönelik Kıbrıs Türk teziyle ilgili açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Akıncı “Neden Garantiler?” şeklindeki soruyu “İnanın bana, mesele rakam değil, askerin varlığı psikolojiktir. Garantiler caydırıcı unsur olarak işleyecek. Geçen defa Makarios Anayasa’yı değiştirmek istedi. Bu sefer, federal çözüme itiraz eden ve üniter devletin dönüşümünü değil devamını isteyen bazı siyasi çevrelerin güçsüzleştirmek istemeyeceği güvencesini kim verecek? Bu siyasi çevreleri küçümsememeliyiz ve onları, çözümden sonra Anayasa’yı değiştirmeye çalışmaktan caydıracak bir şey olmalı. Kıbrıslı Türklerin çoğunluğunun bakış açısı, caydırıcı unsurun Türkiye’nin bir şekilde kalmasıdır.” diyerek yanıtladı.

Gazete Cumhurbaşkanı Akıncı’nın Kıbrıs Türk tarafını, Türk askerinin kalmasını istememesi için güvenlik konusunda neyin tatmin edeceği sorusuna tek kelimeyle “zaman” cevabını verdiğini yazdı.

Cumhurbaşkanı Akıncı, “Türk askerinin 15 yıllık bir süre kalmasının, çözümün işleyebilirliğinin güvenceye alınması fırsatı verecek. Bu süreç Kıbrıslı Türklerle Rumlara, aralarındaki işbirliğinin her ikisi için de faydalı olduğunu anlamaları için yeterli olacak” dedi.

Gazete Akıncı’nın şu sözlerini de öne çıkardı: “Kıbrıs’ta bir çözüm arıyoruz ancak bunu başarabilmek için iki EVET’e gerek olduğunu anlamalıyız”, “ 80 milyon Türkün serbest ikametinden söz etmiyoruz. Kıbrıs bu rakamı konuk edemez”


Benzer Haberler

Galatasaray’dan 6 gollü galibiyet: Süper Lig’de yeni rekor

NTV

19’uncu İpek Koza Festivali tamamladı

Voice Kıbrıs Haber

TürkBankası bahar etkinliğinde ana tema yine “ Sürdürülebilir Bir Gelecek ” oldu

Voice Kıbrıs Haber

Zanlı “Kimse para vermedi, 4 gün aç kalınca polise gittim”

Voice Kıbrıs Haber

Tatar İİT Zirvesi’nde konuştu “Kıbrıs Türk Halkının maruz bırakıldığı İnsan Haklarını ihlallerine yönelik somut adımlar atmalıyız”

TAK

Büyükkonuk Eko Gün’deki etkinlikler iptal edildi

TAK