FeaturedKIBRIS

‘Kısıtlamalar, barış ve uzlaşma ihtiyacını tehlikeye sokuyor’

CTP Milletvekili Fikri Toros, Kıbrıslı Rumlar’ın kuzeyden mazot alması konusu ve konuyla ilgili gelişmeler hakkında açıklama yaptı.

Voice Of The Island-2018

Toros sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamasında, barış inşaası ile siyasi sorun çözme arasındaki bağlantı ve farklılığın dikkate alınması gerektiğini ifade etti.

İki toplumlu diyaloğa ve işbirliğine yönelik süre gelen kısıtlamaların, şüphesiz barış ve uzlaşma ihtiyacını ciddi tehlikeye soktuğunu dile getiren Toros, sosyal ve ekonomik işbirliği olmaksızın, çatışma tarafından etkilenen korku ve paranoyanın baskın geleceğini dile getirerek “bunun Kıbrıslı Rum Liderliği’nin Birleşik Federal Kıbrıs için irade göstermesini olumsuz etkileyecek” dedi.

Müzakerelerde, iki toplumu yakınlaştırmanın her konudaki işbirliği ile sağlanabileceğini vurgulandığını ifade eden Toros, ancak Kıbrıslı Rum Liderliği’nin işbirliğinin, kuzeyin statüsünü yükselteceği algısının etkisinde kaldığını söyledi.

Toros, politik konjonktür barışa yönelik bir kırılganlık içinde olabildiği için sosyo ekonomik zeminin bilinçli bir şekilde kısıtlı tutulduğu ve siyasi olarak risk almayı çok az teşvik ettiğini de kaydetti.

Toros, eğer gerçekten adil ve kalıcı çözüm taahhüdü varsa Kıbrıs Rum Liderliği’nin, tüketicilerin seçme hakkına, ekonomik ve ticari aktivitelerine saygı duymak gibi somut adımlar atması gerektiğini söyledi.

Toros; sinerjik fayda, seçim özgürlüğü ve serbest rekabet gibi, liberal ekonomik çevrenin gelişmesinin müzakereleri de geri dönülmez ileri bir noktaya taşıyacağını, ayrıa Yeşil Hat ticaretinin tüm potansiyelini kulanır kılan bir yapı yaratarak, ortak, sosyal, kültürel, sportif girişimlerde bulunarak çözümü engellemeye çalışan kişilerin de etkilenebileceğini ifade etti.

Kıbrıs Rum Yönetimi’nin iki taraf arasındaki ticareti düzenleyen, AB Müktesebatı’nı öne sürerek önemsizleştirmeye çalıştığını kaydeden Toros, Kıbrıs’ta üretilen kiremitlerle ilgili, üreticilerin AB çevresel kurallarına uymadığı öne sürülerek tartışma yaratıldığını örnek verdi.

Genellikle Yeşil Hat Tüzüğü’nün Güney’de adil olmayan rekabet ortamı yarattığının da öne sürüldüğünü belirten Toros, eğer durum buysa, kuzeydeki standartların da yükseltilmesi maksadıyla AB Uyum Yasaları’nın uygulanmasına dönük tüm engellerin kaldırılması gerektiğini belirtti.

Kıbrıs Rum Yönetimi’ne, Kıbrıs Türk toplumuyla işbirliğini engelleyen hareketlerini son vermesi çağrısında bulunan Toros, Kıbrıs Türk malları ve hizmetleriyle ilgili ön yargılarına açıkça son vermelerini istedi.

KUZEYİN AB’YE UYUMLU OLMASINDAN RAHATSIZ OLMAYIN

Toros, Kıbrıs Rum Yönetimi’nin, “kuzeyin AB standartları ve direktifleriyle uyumlu olması fobilerinden” vazgeçmeleri, gerekli yasal düzenlemelerle birlikte, siyasi iradenin de ortaya konması ve GSM operatörleri konusu gibi güven artırıcı girişimlerin uygulanması çağrısında da bulundu. 

Fikri Toros son zamanlarda yaşanan turistlerin Larnaka Limanı’na girişlerinin engellenmesi, Kıbrıslı Türkler’in araçlarına saldırılar, yabancı misyon temsilcilerinin kuzeyde etkinlik organize etmesi, ya da etkinliklere katılmasının engellenmesi şeklindeki olayların hemen sona ermesi gerektiğini de vurguladı.

Toros, bunun yerine her iki taraftaki yetkililerin, bir taraftan bir tarafa, ya da karşılıklı kontrolsüz ticaret ve suçların engellenmesiyle ilgili kontrol mekanizması kurmak için işbirliği yapması gerektiğini belirtti.

 

 

 



Benzer Haberler

ABD’de, domuz böbreği nakledilen ilk hasta hayatını kaybetti

AA

Şiddetli yağışlar Gazimağusa’da etkili oldu

TAK

Offroad şampiyonası Altındağlı anı yarışı ile başladı

Voice Kıbrıs Haber

YDÜ Hastanesi Ayla Dalgalan’la ilgili açıklama yaptı!

Voice Kıbrıs Haber

Arıklı’dan Holguin’e tepki… “Umarız Bayan Holguin bir an önce doğru yola gelir”

Voice Kıbrıs Haber

Naimoğulları “Yarın eylem tarihini açıklayacağız”

TAK