Sağlık

Kısırlık tedavisinde yeni umut

Laboratuvarda sperm ve yumurta yerine kök hücreleri kullanılarak “sentetik” embriyo üretildi. Bu sentetik embriyoları farelere yerleştirmeyi başaran bilim insanları çalışmanın insan doğurganlığını arttırmada yardımcı olabileceğini belirtiyor.

Hollandalı bilim insanları laboratuvarda sentetik embriyo üretti.

Sperm ve yumurta hücreleri yerine, kök hücrelerden oluşan bu sentetik embriyolar farelere başarılı bir şekilde implant edildi.

Araştırma dünyaca ünlü “nature” bilim dergisinde yayımlandı. Uzmanların hedefiyse insan veya hayvan klonlamak değil. Amaç, birçok hamileliğin erken aşamada neden başarısız olduğunu araştırmak. 

Maastricht Üniversitesi araştırmacıları birçok hamileliğin, embriyonun ana rahmine tutunamaması sebebiye başarısız olduğunu belirtiyor. Bu durumun embriyodaki anormalliklerden kaynaklandığı düşünülüyor. Mikroskop altında gerçeğinden ayırt edilemeyen sentetik embriyolar bilim insanlarına bu durumu araştırmada yardımcı olacak. 

Embriyo üretiminde sperm ve yumurda yerine kök hücrelerin kullanılması ile uzmanlar çok daha fazla deney malzemesine sahip olacak.

Farelere yapılan başarılı implantın tarihte bir ilk olduğu ifade ediliyor. Yöntemin insan hücreleri üzerinde kullanılması ise planlanmıyor.


Benzer Haberler

Dünya Down Sendromu gününde “Çorabını Gey Da Gel” etkinliği

“Eczacılar ölümcül ve bulaşıcı virüse karşı mücadelenin önemli parçası”

Voice Kıbrıs Haber

Bağışıklık sistemi zayıf olanlara klimalı ortam uyarısı

Voice Kıbrıs Haber

Nöbetçi eczaneler (18 Aralık 2021)

Voice Kıbrıs Haber

Nöbetçi eczaneler (12 Mart 2020)

Hamilelikte bel fıtığı bebeğe zarar verir mi?

Voice Kıbrıs Haber