FeaturedKIBRIS

Kiprianu’dan Liderlere Çağrı: Puan kazanma çabasından vazgeçin

İki Toplumlu Barış İnisiyatifi “Birleşik Kıbrıs” ile görüşmesinin ardından AKEL M.K. Gelen Sekreteri Andros Kiprianu’nun yaptığı açıklama:

 Kıbrıs sorunu hakkında İki Toplumlu İnisiyatif’le bugünkü görüşmemizi çok özlü olarak niteleyeceğim. Bu buluşmada, 1950 Enosis referandumuyla ilgili olarak Temsilciler Meclisi’nin çoğunluğu tarafından alınan karar ve bunun üzerine Sayın Akıncı’nın müzakerelere gelmeme kararı sonrasında oluşan durum hakkında görüş alışverişinde bulunduk.

AKEL’in görüşünü bir kez daha tekrarlayacağım. İki lider sorumluluğu birbirlerine yükleme çabasına devam etmemelidirler. Müzakere masasına dönmek için biri diğeri karşısında puan kazanma çabasında olmamalıdır. Tekrar ediyorum sorumluluğu yükleme oyununa girmiyorum. İki liderin de çabası mevcut durumun tansiyonunun düşürülmesi ve özlü müzakerelerin yeniden başlayabilmesinin sağlanabilmesi yönünde olmalıdır ve bu sağlanabildiği takdirde, o zaman bu müzakerenin özlü sonuçlar vermesi için nasıl üretken olabileceğini görüşmeliler.

Biz görüşlerimizi iki lidere de sunduk. Dileğimiz, ülke ve halk karşısında sorumluluklarını anlamaları, müzakerelerin devamının ne kadar büyük öneme sahip olduğunu anlamalarıdır ve tekrarlıyorum, mevzu liderlerden birinin ya da diğerinin puan kazanıp kazanmayacağı değildir. Mevzu Kıbrıs’ın ve Kıbrıs halkının tümünün kazanmasıdır. Biz bu yönde çabalarımızı sürdüreceğiz ve yurdumuzun geleceği ile ilgili meseleler tartışılırken, bazılarının hiç yeri olmayan, küçük siyasal oyunlar peşinde koşmalarından gerçekten üzüntü duyuyoruz. Yurtsever tutum ülkenin çıkarlarına hizmet edilmesine izin verecek bir çerçeveyi, koşulları, yaratmaya çalışmak için sonuna kadar mücadele etmektir.  Ülkenin ve halkın tümünün, Kıbrıslırumların, Kıbrıslıtürklerin, Maronitlerin, Ermenilerin ve Latinlerin,  çıkarlarına hizmet edilmesine izin verecek bir çerçeveyi, koşulları, yaratmaya çalışmak için sonuna kadar mücadele etmektir. Yurtsever tutum budur ve sonuçta ülkeyi büyük maceralara ve muhtemelen de yıkıcı sonuçlara götürecek milliyetçi sözler sarf etmek değildir.

Aramızda görüşmeye devam edeceğiz, müzakerelerin yeniden başlamasına katkıda bulunma çabasını sürdüreceğiz ve eğer müzakereler yeniden başlarsa başarıya ulaşma perspektifinin olması için özlü diyaloğun gerçekleştirmesi çabasına katkıda bulunmaya devam edeceğiz.

 



Benzer Haberler

Lefkoşa’da uyuşturucu: 1 kişi tutuklandı

Voice Kıbrıs Haber

Girne’de ciddi darp, rahatsızlık ve kasti hasar!

Voice Kıbrıs Haber

Ayla Dalgalan’ın ölüm sebebi araştırılıyor

Voice Kıbrıs Haber

Girne-Lefkoşa Anayolu’nda kaza: Araç sürücüsü yaralandı

Voice Kıbrıs Haber

Kardeşini kurtarmak için timsaha yumruk atan kadına Kral Charles’tan ödül

Voice Kıbrıs Haber

Fransa’da seyir halindeki uçağa yıldırımın düştüğü an fotoğraflandı

TAK