FeaturedVOI Özel Haber

“Kıbrıs’ta ekonomik etki çok büyük olabilir”

Uluslararası Politika ve Uluslararası İlişkiler alanında uzmanlaşmış Siyaset Bilimci Charalambos Chrisostomu, Voice Of The Island’a konuşarak tüm dünyayı ve adamızı da etkisi altına alan Covid-19’un, ülkemizdeki etkilerine değindi.

Kıbrıs ve Yunanistan’ın durumuna değinen Chrisostomou, kemer sıkma politikalarının sonuçlarını hala ödeyen ve aynı zamanda Sağlık Sistemleri zayıflatılmış olmalarına rağmen, şimdiye kadar salgın krizine karşı koyan ve vakalar konusunda zirveye ulaşmamış olmaları, sıkı önlemlerin erken alınmasına bağlı olduğunu ifade etti.

“Kıbrıs ve Yunanistan, önceki kesintiler nedeniyle çok zayıf sağlık sistemlerine sahipken, Sağlık Sistemleri zayıflıklarına rağmen ağır kısıtlayıcı önlemler sayesinde vaka sayılarında sınırlara ulaşmadı. Ancak kısıtlama önlemleri ne kadar ağırlaşırsa, ekonominin yeniden başlaması o kadar zorlaşacaktır. Yunanistan ve Kıbrıs, diğer ülkeler gibi çok fazla insan kaybetmemiş olabilir, ancak ekonomi yeniden daha yavaş bir hızda başlayacağı için ekonomik etki çok büyük olabilir.

Kıbrıs büyük ölçüde turizm tarafından destekleniyor, özellikle İngiltere’den. Turizm endüstrisi dünya çapında en büyük zarara uğrayacak ve ekonomik gelişmesi daha da zor olacak. Kıbrıs’ın sosyal ve ekonomik zararları, kendi kendine yeterli ve kendi sanayisi olan ve turizme göre daha hızlı gelişebilecek diğer ülkelerden daha büyük olabilir. Bu nedenle, Kıbrıs ve Yunanistan gibi ülkeler tıbbi kısmı İspanya veya İtalya’dan daha iyi yönetmiş olsalar da ekonomik kısımdaki fatura daha zor olacak.”

Geçiş noktalarının kapatılmasına da değinen Chrisostomou, virüsün havaalanlarından geldiğini hatırlıyor.

“Geçiş noktalarının daha erken kapanmasına rağmen, Kıbrıs’ta her iki tarafta da virüs havaalanlarından geldi. Güneyde ilk vaka İngiliz turist, Kuzeyde de Alman turistti. Başlangıçta geçiş noktalarında yapıldığı gibi havaalanlarında öyle sıkı bir kontrol yoktu. Ve virüs sonunda havaalanlarından geldi.

Tedbirlerin kademeli olarak açılmasıyla birlikte, geçiş noktalarında da önlemlerin kademeli olarak kaldırılması gerekir, böylece koronavirüs geçiş noktalarının uzun süreli kapanması için bir fırsat haline gelmez.”

Voice of the Island-2020



Benzer Haberler

Maliye Bakanı Berova yarın Ankara’ya gidiyor

TAK

Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplandı

TAK

Hız tespit kamerası cezalarının tebliği için ihaleye çıkıldı

Voice Kıbrıs Haber

“Race Fest” Cemsa’da yapıldı

Voice Kıbrıs Haber

Bakanlar Kurulu et ithalatına izin verdi ve vergi muafiyeti kararı aldı

TAK

İsias Otel bilir kişi raporu 9 Eylül Üniversitesi’nde

Voice Kıbrıs Haber