FeaturedKIBRISVOI Özel Haber

‘Kıbrıslı Türklerin sorunlarını her fırsatta dile getiriyoruz’

Tünay MERTEKCİ

Avrupa Parlamentosu’ndaki Birleşik Avrupa Solu/Kuzey Yeşil Sol (GUE/NGL) Konfederal Grubu Başkan Vekili ve Avrupa Parlamentosu AKEL Milletvekili Neoklis Silikiotis, Brüksel’de Voice Of The Island’a konuştu. Kıbrıslı Türklerin Avrupa Parlamentosu seçimlerine katılma haklarının olduğuna dikkat çeken Silikiotis, Parlamentoda Kıbrıslı Türklerin bulunması halinde Türkçe’nin Avrupa Birliği resmi dilleri arasına girebileceğini belirtti. Silikiotis ayrıca Avrupa Parlamentosu’nda her fırsatta Kıbrıslı Türklerin sorunlarını dile getirdiklerini belirterek, “Söylemek istiyorum ki; Biz tüm Kıbrıs halkını temsil ediyoruz. Sadece Kıbrıslı Rumları temsil ettiğimizin düşünülmesini istemiyorum” diye konuştu.

Silikiotis: Kıbrıslı Türklerin seçimlere katılım hakkı var

Kıbrıslı Türklerin Kıbrıs Cumhuriyeti anayasasına göre Kıbrıs Cumhuriyeti vatandaşı olduğunu söyleyen Silikiotis, Kıbrıslı Türklerin Avrupa Parlamentosu seçimlerine katılım haklarının olduğuna dikkat çekti.

Şu anki durumun Kıbrıs’ın bölünmüş olmasından meydana gelen bir durum olduğunun anlaşılabileceğini söyleyen Silikiotis, bu durumda da birçok kişinin katılma imkânının olmadığını ifade etti. “Tabii ki şu an adaylar hakkında görüşüyoruz ama Kıbrıs’ın durumunu, Kıbrıs sorununu ve diğer politik güçlerle olan ilişkilerinde akılda tutulması gerektiğini unutmamalıyız” diyen Silikiotis, AKEL’in Kıbrıs Türk solu ve ilerici partileriyle, kuruluşlarıyla, oldukça iyi bir işbirliği ve yakın ilişkilerinin olduğunu söylemesi gerektiğini kaydetti. Silikiotis yaptıkları tartışmaların bu bağlama dayanmakta olduğunu dile getirdi.

“Türkçe, Kıbrıslı Türk milletvekillerinin olmasıyla gelecektir”

Türkçe’nin Kıbrıs Cumhuriyeti’nin resmi dili olmasına rağmen Avrupa Birliği’nin dilleri arasında yer almaması konusunda ne düşündüğüyle ilgili soru üzerine Silikiotis, “Öncelikle şunu söyleyeyim ki umarım Kıbrıs meselesi çözüm yolunda ilerler ve böylece Kıbrıslı Türklerin de Avrupa Birliği’nde temsilcisi olur. Hepimizin çok iyi bildiği gibi eğer Kıbrıs meselesi çözülürse, Avrupa Parlamentosu’ndaki Kıbrıs Cumhuriyeti milletvekillerinden 2’si Kıbrıs Türk toplumundan 4’ü de Kıbrıs Rum toplumundan olacaktır” dedi. “Benim düşüncem şu an Türkçe’nin Kıbrıs Cumhuriyeti resmi dili olmasına rağmen ve Kıbrıs Cumhuriyeti’nin de Avrupa Birliği üyesi olmasına rağmen Türkçe’nin Avrupa Birliği dilleri arasında yer almamasının nedeni, Kıbrıslı Türkleri parlamentoda temsilen birilerinin bulunmadığındandır. Ancak Kıbrıslı Türklerin parlamentoda temsilcisi olmasıyla birlikte Türkçe, Avrupa Birliği’nin resmi dilleri arasına eklenecektir” diye konuşan Silikiotis, Türkçe’nin Avrupa Birliği’nin resmi dili olmamasının nedeninin şu anda Türkçe dilini konuşan birinin parlamentoda olmamasından kaynaklandığını belirtti. Bunun yanı sıra genel olarak dil konusunun şu anda Avrupa’da tartışılan büyük bir konu olduğuna dikkat çeken Silikiotis, “Şu an dilleri kısıtlama konusunda, Avrupa üyesi olan devletlerin egemenlerine, halklara ve insanlarına aykırı olmasına rağmen büyük bir çaba gösterilmektedir” dedi. Bunun da özellikle küçük devletler ve küçük uluslar için sorunlara yol açacağını ifade eden Silikiotis, “Çünkü kendi dilinde iletişim kuramayacaktır. Ancak tekrar ediyorum ki; Türkçe dili Kıbrıslı Türk milletvekillerinin var olmasıyla birlikte gelecektir” dedi.

“Sadece Kıbrıslı Rumları temsil ettiğimiz düşünülmesin”

Kıbrıslı Türklere çağrıda bulunan Silikiotis, “Öncelikle söylemek istiyorum ki biz, tüm Kıbrıs halkını temsil ediyoruz. Sadece Kıbrıslı Rumları temsil ettiğimizin düşünülmesini istemiyorum” dedi. Kıbrıslı Türklerin sorunlarını her fırsatta göz önüne getirmeye çalıştıklarına dikkat çeken Silikiotis, “Biz parti olarak, hem biz hem de soldaki milletvekillerimiz ve ben şahsen Avrupa Parlamentosu milletvekili olarak Kıbrıslı Türkleri veya Kıbrıs halkını doğrudan ilgilendiren sorunları gündeme getirdiğimizi söylemek istiyorum” dedi. Örneğin, Akkuyu Nükleer Enerji Santrali’nin inşasına karşı bir sorun yaşanıldığını, çünkü bir kazanın tüm Kıbrıslıları etkileyeceğine inandıklarını vurgulayan Silikiotis, “Ayrıca, Kıbrıs Türk toplumunun kendi içinde de büyük bir tepkisi olan Kıbrıs Türk toplumunu İslamlaştırma çabalarını da kınadık” dedi. Aynı zamanda daha fazla ses kazanması gereken ve Kıbrıslı Türklerin sivil, liberal ve demokratik haklarını ihlal eden konulara da müdahale ettiklerine dikkat çeken Silikiotis, “Bizim ve Avrupa için, Kıbrıs Türk toplumunun korunabileceği ve ortadan kalkmayacağı şekilde gerekli tüm önlemlerin alınmasının gerekli olduğuna inanıyoruz” dedi.

“Bu, kalıcı bir bölünmeye yol açabilir”

Silikiotis, “Kıbrıs Türk Toplumu’nun yok olmasının, sınırlandırılmasının ve tüm Kıbrıs’ın Türkiye’ye entegrasyonu olduğunun bilincindeyiz. Bu, adanın geleceğe yönelik tehlikeli beklentileri olan, kalıcı bir bölünmesine yol açacaktır. Bu nedenle, her şeyden önce, Kıbrıslı Türk Toplumu’na yardım etmek için ve ortak mirasımızı korumak, yapılan yaşam kalitesinin artırılması için Lefkoşa ve Mağusa’da Avrupa Birliği çerçevesinde birçok proje yapıldı” dedi. Tüm bunların sürekli olarak gündemde olduğunu ifade eden Silikiotis, Avrupa Birliği’nin rolünde artış olması gerektiğini düşündüklerini, BM Genel Sekreteri’nin müzakereleri canlandırma ve yeniden birleşme yolunda çabalarını desteklemesi gerektiğini kaydetti. Silikiotis son olarak, Avrupa Birliği, çözümün ardından ihtiyaç duyulacak tüm maliyetleri finansal olarak destekleme sorumluluğunu üstlenmesi gerektiğini söyledi.

Voice of the Island 2018


Benzer Haberler

Gazimağusa Belediye Başkanı Uluçay Gamabel personelinin maaşlarının performans kriterlerine göre ödeneceğini açıkladı

TAK

Nijerya’da düzenlenen saldırılarda Sivil Ortak Görev Gücünden 25 kişi öldü

NTV

Sterlin ve Euro’da son rakamlar! (29 Nisan 2024 döviz kurları)

Voice Kıbrıs Haber

Arıklı: “Bu kurultay YDP’nin gerçekten yeniden doğuşu olacaktır”

TAK

Bugün hava nasıl olacak?

Voice Kıbrıs Haber

Evinde ölü olarak bulundu!

Voice Kıbrıs Haber