FeaturedKIBRIS

“Kıbrıslı Türklere yapılan ayırımcılığın en açık örneğidir”

Girne Düşünce Derneği Başkanı Ziya Tüzel, Türkçe’nin Avrupa Birliği’nde resmi dil olması konusunda açıklama yaparak, “Kıbrıslı Türklere yapılan ayırımcılığın en açık örneğidir” dedi.

Tüzel açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Türkçe ve Yunanca Avrupa Birliği üyesi olan Kıbrıs Cumhuriyeti’nin resmi iki dilidir. Avrupa Birliği Temel Haklar Şartı’nın 21. maddesi şöyle der: ” Cinsiyet, ırk, renk, dil, din, renk, etnik ve sosyal köken, genetik özellikler, dil, din, inanç, siyasi veya diğer herhangi bir görüş, ulusal azınlık, mülkiyet, doğum, engellilik, yaş, cinsel yönelime dayalı herhangi bir ayrımcılık yasaktır.” Hal böyleyken Kıbrıslı Türklerin birçok alanda mağdur edildiği, ayırımcılığa uğradığı gibi ana dilleri Türkçenin Avrupa resmi dillerinden biri olmaması Kıbrıslı Türklere yapılan ayırımcılığın en açık örneğidir.

Bunun giderilmesi ve Kıbrıslı Türklere AB’de ana dillerini kullanma hakkının sağlanması şarttır. Bu ayni zamanda temel insan haklarından biridir de. Avrupa Birliği bu ayıbı üzerinden kaldırması gerekir.

Bu amaçla Avrupa Parlamentosu milletvekili Kıbrıslı Niyazi Kızılyürek’in başlatmış olduğu ve sürdürdüğü “Türkçenin Avrupa Birliği’nin resmi dili olmalı” kampanyasına Girne Düşünce Derneği olarak tüm gücümüzle destek vermekteyiz.”

Voice of the Island/Girne Düşünce Derneği


Benzer Haberler

Galatasaray’dan 6 gollü galibiyet: Süper Lig’de yeni rekor

NTV

19’uncu İpek Koza Festivali tamamladı

Voice Kıbrıs Haber

TürkBankası bahar etkinliğinde ana tema yine “ Sürdürülebilir Bir Gelecek ” oldu

Voice Kıbrıs Haber

Zanlı “Kimse para vermedi, 4 gün aç kalınca polise gittim”

Voice Kıbrıs Haber

Tatar İİT Zirvesi’nde konuştu “Kıbrıs Türk Halkının maruz bırakıldığı İnsan Haklarını ihlallerine yönelik somut adımlar atmalıyız”

TAK

Büyükkonuk Eko Gün’deki etkinlikler iptal edildi

TAK