FeaturedVOI Özel Haber

Kıbrıs’ın üç yüz yıllık panoraması burada sergileniyor

Görsel Sanatlar ve Araştırma Merkezi kurucusu Sanat Tarihçisi Rita Severis Voice of the Island’a konuştu. Kıbrıs’ın tarihi ve kültürünü tanıtmak amacıyla oluşturulan bu merkezde 18 ve 20’inci yüzyıla kadar uzanan eşyalar sergileniyor. Rita Severi yaptığı açıklamasında, merkezin Kıbrıs’ın üç yüz yıllık panoramasını sergilediğini aynı zamanda binlerce kitap ve fotoğraf arşivi içerdiğini anlattı.

İşte o röportaj

Sizi daha yakından tanıyabilir miyiz? Böyle bir Merkez açmaya nasıl karar verdiniz?

Rita Severi: Merhaba, ismim Rita Severi, Sanat Tarihçisiyim. İngiltere’de edebiyat ve gazetecilik okudum, daha sonra Sanat Tarihi üzerine doktora yaptım. Uzun zaman müzayede şirketi Sotheby’s ile çalıştım ve daha sonra kendi antik dükkanımı açtım.

Uzun zaman kocamla birlikte seyahat eden ressamların Kıbrısla ilgili resimlerini, hatıralarını ve kostümlerini koleksiyon yapıyorduk. Koleksiyonlarımız eve sığamayacak kadar büyüdü. Kocamla birlikte koleksiyonlarımızı Kıbrıs halkıyla paylaşmaya karar verdik ve böylece Görsel Sanatlar ve Araştırma Merkezini kurduk. Binayı yenilememizde bize USAID ve EEA and Norway Grands yardım etti ve ondan sonra bakımını biz üstelendik.

Merkezin amacı nedir?

Rita Severi: Merkezin iki amacı var. Birincisi Kıbrıs tarihi ve kültürünü hem yurtiçine hem de yurtdışına tanıtmak ve ikincisi, Kıbrıs’ın bütün toplumlarının özelliklede Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rumların uzlaşmasının ve bir arada barış içinde yaşamasının mümkün olduğunu tanıtmak.

Merkez, Kıbrıs’ın 18-20 yüzyıla kadar ve orta çağa özel bir belirtiyle, eşyalarını sergiliyor. Böylece Kıbrıs’ın bütün toplumlarının eskiden ne kadar barış içinde yaşadığını gösterip Kıbrıs’ın geleceği için umut veriyor.

Ayrıca Merkezimiz barışı öne çıkarmak amacıyla bütün toplumlar arasında (Kıbrıslı Türkler-Kıbrıslı Rumlar, Maronitler-Ermeniler) etkinlikler düzenliyor. Adanın ilk ve tek iki toplumlu müzesidir. Yönetim kurulumuz Kıbrıslı Rumlar, Kıbrıslı Türkler, Maronit, eşim ve benden oluşuyor, çok yakında aramıza bir Ermenide katılacak.

Kıbrıslı sivil toplum örgütleri ile ve bize yardım eden Kıbrıslı Türk gönüllülerle sıkı işbirliği yapıyoruz. Ayrıca fotoğrafçımız ve türkçede turları yapan rehberimiz Kıbrıslı Türktür. Bize kuzeyden ve daha çok güneyden ziyarete gelen çok okullar var.

Merkez ne tür hizmetler sergiliyor?

Rita Severi: Merkez Kıbrıs’ın üç yüz yıllık panoramasını sergilemesi dışında, 6-18 yaş arası çocuklar için eğitim programları düzenliyor. Her yaşa özel, eğitim bakanlığından onaylanmış programlar düzenlenir. 10bin den fazla kitabı ve 25bin eski fotoğrafı olan büyük bir Araştırma Merkezidir ve herkese açık olan Kıbrısla ilgili yayınlanmamış bir arşivi vardır.

İnsanlar etkinliklerinizden nasıl haberdar olabilir?

Rita Severi: İnsanlar programımızı internette anasayfamızda ve facebook sayfamızda bulabilir. Ayrıca bilgi amaçlı özel mesaj almak isteyenler bize emailini bırakabılır.

www.cvar.severis.org

https://www.facebook.com/cvar.severis

Voice of the İsland 2017

 


Benzer Haberler

Evlendiği kadının erkek olduğu ortaya çıktı!

NTV

“Shakespeare’in Hayaleti” oyununa Türkiye’den davet

Voice Kıbrıs Haber

Siyasi partiler diyaloğunun 35’inci yılında 35’inci barış fidanı Ledra Palace’ta dikildi

TAK

Döviz piyasalarında son rakamlar

Voice Kıbrıs Haber

Dünya Göçmen Kuşlar Günü’nde etkinlik düzenleniyor

Voice Kıbrıs Haber

2 zanlı cezaevine gönderildi!

Voice Kıbrıs Haber