FeaturedKIBRISKültür Sanat

Kıbrıs’ın tarihini bir de Kıbrıslı Ermenilerden dinlemek ister misiniz?

Yönetmen koltuğunda Mine Balman’ın olduğu ve yapımını .asi. Production’ın üstlendiği Birlikte filminin ilk gösterimi 27 Eylül 2017 Çarşamba günü saat 20:00’da Arabahmet Kültür Evi’nde gerçekleşiyor.

Filmin konusu

 1950’lerden itibaren yükselen milliyetçilik, Akdeniz’de küçük bir ada olan Kıbrıs’ta pek çok kötü anının birikmesine yol açmıştır. Genelde Kıbrıslı Türkler ve Kıbrıslı Rumlar açısından ele alınan ve yorumlanan bu dönemi bir de arada kalmış Kıbrıslı Ermenilerden dinlemek ister misiniz?

20. yüzyılın başından itibaren Küçük Asya, Kilikya ve Anadolu’dan dünyanın dört bir tarafına dağılmak zorunda bırakılan Ermeniler, Kıbrıs’a da yerleştiler. Adaya çeşitli zanaatlar getiren Ermeniler, Türkçe’yi etkin şekilde kullanabilmelerinden dolayı Kıbrıslı Türklerin yaşadığı mahallelere yerleştiler. Birlikte hem iş yaptılar hem de güzel komşuluklar kurdular. Arka planda, Kıbrıslı Türkler ve Kıbrıslı Rumlar arasında milliyetçilik artan bir ivme ile yükselirken, dükkanlar yakılmaya başlandı, Lefkoşa dikenli tellerle bölündü. Kıbrıslı Türkler arasında “Türkçe konuş vatandaş!”, “Türk’ten Türk’e alışveriş” gibi kampanyaların vardığı son nokta ise, mahallelerin Kıbrıslı Rumlardan ve Kıbrıslı Ermenilerden arındırılmasıydı.
Bu sözlü tarih çalışmasının konusu ise, ailesi zorunlu göçle Kıbrıs’a gelen, her şeyini kaybedip sıfırdan yeni bir yaşam kuran Kıbrıslı Ermenilerin 1963-1964’te bir kez daha evinden ve mahallesinden zorunlu şekilde ayrılması ve bu deneyimlerinin kendi ağızlarından kayıt altına alınmasıdır.

 

 


Benzer Haberler

LTB’den sürücülere duyuru!

Voice Kıbrıs Haber

Meclis Komitesi heyeti Ankara temaslarını tamamladı

Voice Kıbrıs Haber

Gazze’deki Sınır Kapıları İdaresi: Gazze Şeridi’ndeki sınır kapıları hala kapalı

Voice Kıbrıs Haber

Küresel piyasalar pozitif seyrediyor

Voice Kıbrıs Haber

Asgari Ücret Saptama Komisyonu bugün toplanıyor

Voice Kıbrıs Haber

Sterlin ve Euro’da son rakamlar! (10 Mayıs 2024 döviz kurları)

Voice Kıbrıs Haber