FeaturedKIBRISVOI Özel Haber

‘Kıbrıs’ı daha fazla militarize etmek adaya yardımcı olmaz…’

Hatice KERLO

Uluslararası Politika ve Uluslararası İlişkiler alanında uzmanlaşmış Siyaset Bilimci Charalambos Chrysostomou VOICE OF THE ISLAND’a konuşarak Kıbrıs’ın gelinen durumda militarize edilmesinin adaya bir faydası olmayacağına vurgu yaptı.

“Kıbrıs’ın her iki tarafta daha fazla militarizasyonu endişe sebebidir, çünkü bu tür eylemler sonuçta Kıbrıs sorununu zora sokmaktadır. Aynı zamanda, Amerika’nın hem Kıbrıs hem de Yunanistan’daki nüfuzunun genişlemesi muhalefetin tepkisini kışkırtıyor, daha geniş bölgedeki sorun türleriyle üçüncü ülke çıkarları ve genişleyen üslerle yeni bağların patlayıcı bir kokteyl yaratacağı inanılıyor.”

Ayrıca Geçitkale’de bir drone üssünün işletilmesi ve Boğazı’da bir donanma üssü oluşturulması, Türkiye’nin kendi ulusal güvenliğinin ve daha geniş bölge üzerindeki kontrolünün güçlendirilmesine işaret ediyor.

Uluslararası Politika ve Uluslararası İlişkiler alanında uzmanlaşmış Siyaset Bilimci Charalambos Chrysostomou konuyla ilgili gazeteniz VOİCE OF THE ISLAND’a yaptığı bu yorumlarına ek olarak da Kıbrıs dış çıkarlar için militarize edildiği sürece Kıbrıslıların aleyhine olacağına vurgu yaptı.

Kıbrıs Cumhuriyeti tarafından ABD’ye verilen son tesisler hakkında Chrysostpomou, bunların askeri gibi diğer nedenlerle değil, yalnızca barış ve insani amaçlar için sağlanması gerektiğine dikkat çekerek, Kıbrıs’ın, üçüncü ülkeler arasındaki anlaşmazlıklardan uzak durması gerektiğini belirtti.

Zaman zaman Kıbrıs-ABD iş birliğine atıfta bulunan makaleler ve ABD’li uzmanların Kıbrıslıları eğitecek bir savunma eğitim merkezinin oluşturulması hakkında yorum yapan Chrysostomou, temel amacı ABD’nin Doğu Akdeniz’deki çıkarlarını güçlendirmek ve savunmak olan EastMed Yasasının çoktan geçtiğini hatırlatarak “Amerikalıların bölgedeki rollerini ve varlığını güçlendirmek için bir dizi eylem öngörüyor. Henüz hiçbir şey tanıtılmadı, bu Rusların endişe ettiği bir şey. Fakat ABD kolaylık istiyor, ancak aynı zamanda Rusya’dan veya başka bir yerden Kıbrıs’a gelen fonlar üzerinde kontrol çağrısı yapıyor. Rusya Rusya ile, ABD ABD ile Kıbrıslılar Kıbrıs ile olmalı” dedi.

Uluslararası Politika ve Uluslararası İlişkiler alanında uzmanlaşmış Siyaset Bilimci Charalambos Chrysostomou VOICE OF THE ISLAND’A yaptığı açıklamaları, Kıbrıs sorununa, Kıbrıs’ın gelmiş olduğumuz noktada çözüme götüreceği inanılan enerji kaynaklarının aslında sorun için artık bir anahtar değil de kilit haline geldiğini ve daha bir çok konuyu ele aldığı röportajının tümü Perşembe günü yayınlanacaktır.

(Voice of the Island)


Benzer Haberler

Evinde ölü olarak bulundu!

Voice Kıbrıs Haber

Trafik ekiplerinin kontrol maksatlı durdurduğu araçta uyuşturucu çıktı!

Voice Kıbrıs Haber

Lefkoşa derbisi Çetinkaya’nın

BRT

21. Orkide Yürüyüşü Dilekkaya Ormanı’nda gerçekleşti

Voice Kıbrıs Haber

Hasipoğlu “İsias Davası’nın olası kasta dönmesi gerektiğini bir kez daha gözlemledik”

TAK

Güneyden kuzeye atılan uyuşturucuyu alırken yakalandı!

Voice Kıbrıs Haber