FeaturedKIBRIS

Kıbrıs Türk ve Rum örgütleri, 1 Eylül Uluslararası Barış Gününde bir araya geldi

1 Eylül Uluslararası Barış Günü için bazı Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum siyasi parti ya da örgütler bugün sabah ara bölgedeki dayanışma evinde toplanarak açıklama yaptı.

Yapılan açıklamaların ardından Kıbrıs’ın güneyinde bulunan, 2. Dünya savaşında savaşmış ve hayatını kaybetmiş Kıbrıslılar anıtına çelenk koyuldu.

İki toplumdan toplam 86 örgütün destek verdiği etkinlik bugün sabah 10.00da başladı ve açıklamalar hem Türkçe hem de Yunanca yapıldı. Açıklamada bulunduğumuz ay içerisinde Kıbrıs’ta barış için geniş katılımlı miting organize edileceğini belirtilirken bir konferansın da ön görüldüğü ifade edildi.

PEO Genel Sekreteri Pambis Kiritsis, 1 Eylül Uluslararası Barış Günü’nün bu yıl, Kıbrıs konusunda bazı gelişmelerin beklendiğinden ayrı bir önemi olduğunu söyledi.

Kiritsis, miting için başlatılan çalışmaların, “bugüne kadar gerçekleştirilen en kitlesel mitinglerden biri” olması yönünde olduğunu, mitingin, çözüm isteyenlerin sesini daha da duyulur kılmak için olduğunu kaydetti.

Kıbrıslı Rumların, ortaya çıkacak bir çözüm planını destekleme olasılığının sorulması üzerine Kiritsis, “liderlerin anlaşmaya varması halinde Kıbrıs halkının çoğunluğunun varılan anlaşmaya destek vereceğine” inandığını, yani büyük oranda liderlerin ne yapacağına bağlı olduğunu söyledi.

“Ekonomik kriz ve Kıbrıs sorununun çözümsüzlüğü altındaki sendikal çalışmalarla” ilgili bir soru üzerine DEV-İŞ Başkanı Hasan Felek, bazı sendikaların oluşturduğu Sendikal Platform tarafından düzenlenen çalıştayda, ekonomik krizin, Türk Lirasının değer kaybı ve Kıbrıs sorununun çözümsüzlüğünün bir sonucu olduğunu, bu durumun Kıbrıs sorununun çözüme kavuşturulması için mücadelenin yükseltilmesi gerekliliğini bir kez daha gözler önüne serdiğini savundu.

Çalıştay sonucunu 4 Eylül Salı günü Başbakana vereceklerini, 6 Eylül Perşembe de bu kapsamda geniş çaplı bir yürüyüş düzenleyeceklerini söyleyen Felek, mesajlarının “Kıbrıs sorununun federal çatı altında çözülmesi ve Kuzeydeki sermaye yapısının bu bedeli ödemesi” olacağını ifade etti.

KTOEÖS Başkanı Selma Eylem ise, “yaşanan krizin de Kıbrıs Türklerinin kendi kendisini yönetememesi kaynaklı olduğunu” söyledi. Kıbrıslı Türklerin çözüm ve barışın tek çare olduğunu kavramış durumda olduğunu söyledi.

Örgüt temsilcileri basın açıklamasının ardından, İkinci Dünya Savaşında yaşamını yitirenler için yapılan “Kıbrıslılar Anıtına”, Cumhuriyetçi Türk Partisi adına Güzelyurt Milletvekili Armağan Candan anıta çelenk koyarken, Akel adına ise Lefkoşa Milletvekili Stefanos Stefanou çelenk koydu.

 

 


Benzer Haberler

Hayvanlarını başkasının tarlasında otlatan şahsa yasal işlem!

Voice Kıbrıs Haber

Girne’de sahtekarlıkla para temini ve büyücülük!

Voice Kıbrıs Haber

Girne’de markette hırsızlık!

Voice Kıbrıs Haber

3 alkollü sürücü kaza yaptı

Voice Kıbrıs Haber

Holguin yarın adaya geliyor

Voice Kıbrıs Haber

Titanik filminin kaptanı hayatını kaybetti

Voice Kıbrıs Haber