FeaturedKIBRIS

‘Kıbrıs Türk Öğretmenler Kooperatifi Ltd’in faiz artırıma gitmesi kabul edilemez’

Kredi Faizleri Mücadele Komitesi , Kıbrıs Türk Öğretmenler Kooperatifi Ltd’in faiz artırıma gitmesinden dolayı bir açıklama yaparak “Kıbrıs Türk Öğretmenler Kooperatifi Ltd.’in de bir ticari banka anlayışıyla faiz artırımına gitmesi, bu kooperatifin yıllarca üyesi olan bizlerin kabulleneceği bir durum değildir” dedi.

Açıklama şu şekilde:

“İçinde bulunduğumuz süreçte ülkemizde yaşanan gelişmeler, insanımızı hem sosyal hem de ekonomik olarak ciddi bir dar boğazın içine sokmuştur. Türk Lirası’nın döviz karşısındaki değer kaybıyla çok zor durumda olan vatandaşlarımız, buna ek olarak bir de faiz oranlarının artırılması ile karşı karşıya bırakılmıştır.

Ekonomik krizden dolayı iflasların yaşandığı ülkemizde, krizi damarlarına kadar hisseden emekçi kesimin ayakta durmaya zorlandığı bir dönemde, yıllarca kooperatifçilik ruhuyla, güçsüzü destekleme politikası güden Kıbrıs Türk Öğretmenler Kooperatifi Ltd.’in de bir ticari banka anlayışıyla faiz artırımına gitmesi, bu kooperatifin yıllarca üyesi olan bizlerin kabulleneceği bir durum değildir.

Öğretmenler Kooperatifimiz, kar amacı gütmeyen, zayıfı, güçsüzü destekleyen bir dayanışma örneği ile altmış yılı aşkın bir süredir, emekçiyi sömüren bu anlayışın karşısında olmuştur. Üyesinin huzur ve refahı için ekonomik yıkımı önleyici tedbirler almıştır. Bu ideolojiyle, kooperatifimiz, yıllar önce yaptığı açılımlar, apartmanlar ve konutlarla, öğretmeni sermayenin eteklerinden kurtarmıştır.  Kooperatifimiz, yıllardır, güçlü bir potansiyelle ayakta durmuşsa bu yine biz öğretmenlerin sayesinde olmuştur.

Toplumsal düşünen, aydın, ülkesini seven ve her alanda örgütlü mücadelesiyle örnek olmuş biz öğretmenlerin, öz kuruluşu olan Öğretmenler Kooperatifimizin yönetim kurulunun mevcut kredi faizlerini artırması, kooperatifçilik anlayışı ile bağdaşmamaktadır. Öğretmenin cebine bir akrep gibi saldıran ticari bir banka zihniyeti ile yönetilen öğretmenler kooperatifinin, yönetim kurulu, bu süreçte ne yazık ki sınıfta kalmıştır.

Öğretmenler Kooperatifimizin, şu andaki yönetim kurulunun, bırakın yeni borçlara kredi faizi artırma uygulamasını, mevcut borç faizlerini de yüzde yüze yakın oranda yükseltmesi, kabulleneceğimiz bir durum değildir.

Kredi borcu olan üyesine sormadan ve herhangi bir bilgilendirme yapmadan, “ben yaptım olur” mantığı ile Nisan 2018’den Eylül 2018’e kadarki 6 aylık zaman zarfında 3 kez faiz artırımı kararı alıp uygulayan mevcut yönetim kurulu, öğretmenin dayanışma ve güçsüzü koruyan bir anlayışı ile kurduğu öğretmenler kooperatifini iyi yönetememiştir. Yapmış oldukları yanlış icraatlarla bu süreçte kooperatifi tartışılır pozisyona sokan  K.T.Öğretmenler Kooperatifi yönetim Kurulu’nun, bu görevde daha fazla durması, hiçbir anlam ifade etmemektedir.

Değerli basın mensupları,  

Ekonomik ve sosyal gelişimin bir aracı olan kooperatif ideolojisini, ortadan kaldıran bu uygulamalara karşı direnmemiz;

  • “Kooperatifimizin, ekonomik yönden zayıf olanların birleşmelerinden ve dayanışmalarından doğmuş bir kurum” hüvviyetini korumak, amacıyladır,
  • Ucu açık kredi faiz oranlarının toplumu ve geleceğimizi rehin alacağına olan inancımızdandır,
  • Kooperatifimizin, sermayenin parasına para kattığı bir yer olarak değil, emekçinin, güçsüzün desteklendiği kar amacı gütmeyen bir kurum olarak anılmasını istememizdendir,
  • Üyenin, kooperatifini, kredi alırken her an faiz oranlarının yükseleceği bir belirsizlikler yuvası değil, büyük bir güven veren kendi öz varlığı olarak görmek istemesindendir,
  • Üyesinin, örgütlü mücadeleye desteğinin ortadan kalkacağını görmemizdendir.

Gelinen noktada, eski borçlulara ve borçlanacak olanlara, sürekli ucu açık bir şekilde faiz artırımı uygulamasını reddediyoruz.

Kredi borcu olan üyesine üvey evlat muamelesi göstererek, süreci iyi yönetemeyen K.T.Öğretmenler Kooperatifi Ltd. Yönetim Kurulu’nun da derhal istifa etmesini talep ediyoruz.

Bu konuda demokratik mücadelemizi sonuç alana dek her platforumda sürdüreceğimizi belirtir, sizlere de göstermiş olduğunuz ilgiden dolayı teşekkür ederiz.

Saygılarımızla.

Kredi Faizleri Mücadele Komitesi”

 


Benzer Haberler

Döviz piyasaları sakin seyrediyor

Voice Kıbrıs Haber

Yeşil Hat Tüzüğü’nün yürürlüğe girmesinin 20’nci yılı… Ledra Palace Otel’de etkinlik düzenlendi

TAK

“Serdal Gündüz, Ebeler ve Hemşireler Birliği’ne başvurması için yardım etti”

Voice Kıbrıs Haber

Şampiyon Melekler’in anısına “Yasak Şubat” adlı klip çekildi

TAK

Bazı bölgelerde 2 saatlik elektrik kesintisi yapılacak!

TAK

Mağusa’daki altı plaj 15 Mayıs itibarıyla hizmet vermeye başlıyor

TAK