KIBRISKıbrıs Sorunu

Kıbrıs sorununda DİSİ ve AKEL tartışması

DİSİ ve AKEL’in Kıbrıs sorununa ilişkin karşılıklı açıklama yapmaya devam ettiği belirtildi. 

Alithia ve diğer gazeteler, DİSİ Başkanı Averof Neofitu’nun dün bir açıklama yaparak, Kıbrıs sorunundaki durgunluk nedeniyle hükümeti eleştirenlere yanıt verdiğini yazdı.

Habere göre, DİSİ Başkanı Averof Neofitu, Kıbrıs Rum toplumundan bazı kişilerin, Türkiye’deki seçimlerden 3 gün önce ve seçimlerden 1 gün sonra, Kıbrıs sorununda hiçbir şey yapılmadığı konusunda nasıl olur da suçlamalarda bulunduğu sorusunu sordu.

Neofitu, BM Genel Sekreteri’nin özel danışman atamasını onaylamayı ret ederken, genel sekreterin önceden ağız yoklamadan, bir diyaloğu nasıl başlatacağı sorusunu da sordu. 

Özellikle AKEL tarafından yapılan eleştirilerden söz eden Neofitu, “Tek bir şey söyleyebileceğim, abartılmış” ifadesini kullandı. 

Neofitu, Anastasiadis’e, Türkiye’deki seçimlerden 3 gün önce ve TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yeniden seçilmesinden bir gün sonra Kıbrıs sorununa ilişkin sert eleştirilerde bulunulduğunu belirtti. 

Habere göre, yanıt niteliğinde açıklama yapan AKEL ise muğlak ve çiğnenmiş sözlerin bu dönemde yerinin olmadığını ifade etti. 

AKEL, net olunması gerektiğine dikkat çekerek, ne yapacağı büyük bir tartışma konusu olan Türkiye’nin vereceği yanıtlardan ne yapacağının ortaya çıkacağını belirtti. 

Türkiye’nin yanıt vermesi ve BM Genel Sekreteri’nin arzuladığı gibi, müzakerelerin yeniden başlaması halinde bunun iyi olacağını belirten AKEL, aksi durumda müzakerelerin başlamamasına ilişkin sorumluluğun, Güney Kıbrıs’a değil de Türkiye’ye ait olacağını ifade etti. 

AKEL açıklamasında, Kıbrıslı Rum lider Nikos Anastasiadis’i, müzakerelerin yeniden başlamasına ve BM kararlarının anlattığı siyasi eşitlikle iki kesimli iki toplumlu federasyon temelinde arzu edilen çözüme ilişkin tutumunu netleştirmeye de çağırdı. 

Kaynak: TAK


Benzer Haberler

KTAMS ve Kamu-İş, Başbakanlık’tan istihdam sözü

TAK

Güney’de talasemi hasta sayısı bin 300

TAK

KSTU “117 farklı şikâyete ilişkin 3 binin üzerinde doküman ve kanıt polise teslim edildi”

Voice Kıbrıs Haber

ABD’nin eski Kıbrıs Büyükelçisi Judith Garber hayata veda etti

Voice Kıbrıs Haber

Sahte pasaport zanlıları cezaevine gönderildi

Voice Kıbrıs Haber

Holguin, Cumhurbaşkanı Tatar ile görüşmesi sonrası basına konuştu: “Artık sorumluluk liderlerde”

TAK