FeaturedKIBRIS

Kıbrıs Rum polisi Kuzey’deki Rum mallarını soruşturuyor

Kıbrıs Rum polisinin, İsrail şirketlerinin Kıbrıs’ın kuzeyinde eski Kıbrıs Rum malları üzerine inşaat yapılmasıyla ilgili soruşturma başlattığı, soruşturmanın ileri aşamada olduğu ve Yaacov Afik isimli İsrailli hakkında tutuklama emri çıkartılabileceği bildirildi.

İSRAİLLİ İŞADAMINA YÖNELİK SORUŞTURMA BAŞLATILDI

Fileleftheros Kıbrıs Rum polisinin, İsrailli işadamı Yaacov Afik tarafından İskele bölgesinde, mal sahibi Kıbrıslı Rumları taramak suretiyle, büyük siteler inşa ettiği yönündeki suçlamalar üzerine geçen ay soruşturma başlattığını yazdı.

Gazete, ileri aşamada olduğuna dikkat çektiği soruşturmanın kapsamında, biri Kıbrıs Rum tarafında faaliyet gösteren, Kuzey Kıbrıs’ta eski Rum malı alım satım ve inşaat ile uğraşan İsrail şirketlerinin bulunduğunu belirtti.

Habere göre soruşturma, siyasi düzeydeki toplantıların ardından Kıbrıs Rum polisine, İskele’de eski Kıbrıs Rum malı “gaspıyla” ilgili üç konuyla ilgili verilen talimatla başladı.

TAPU ARAŞTIRMASI YAPILIYOR

Bu kapsamda ilk önce Afik’in lüks otel, daire ve evler inşa ettiği bölgeye bitişik malı olan Kıbrıslı Rumların tapu araştırması yapıldı.

Bu durumdaki Kıbrıslı Rumların isim listesi Kıbrıs Rum polisine verildi ve polis listedeki kişileri çağırarak, eski mallarını Taşınmaz Mal Komisyonu’na (TMK) ya da doğrudan İsrailli işadamına satış veya devir işlemi yapıp yapmadıkları konusunda izahat istedi.

Kıbrıs Rum Polis Genel Müdürlüğü’nün halen bu şekilde çok sayıda Kıbrıslı Rum’a ulaştığı ve yazılı şikayetlerini aldığı belirtilirken, benzer sürecin çok kısa süre önce Esentepe için de başlatıldığı bilgisi verildi.

KSİURİS “ ESENTEPE’DE BİR METRE DAHİ KIBRIS TÜRK MALİ YOK”

Habere göre sözde “Ay Amvrosio” (Esentepe) muhtarı” Savvas Ksiuris Fileleftheros’a; İsrail şirketlerinin Esentepe’nin “Kokkino horafia” (kırmızı tarlalar) diye anılan mevkiinde apartman ve evlerden oluşan büyük bir site inşa ettiği, daha eskinden de köyün doğu tarafına başka bir inkişaf gerçekleştirildiği bilgisini vermişti.

Ksiuris Esentepe’de “Bir metre dahi Kıbrıs Türk malı bulunmadığını, bu nedenle yapılan bütün yatırımların, yasal sakinlerinden izin alınmamış ve yasadışı olduğunu” söyledi. Sahil kesiminde çeşitli şirketler tarafından özellikle İngiliz, İsrail ve Ruslara yönelik birçok kiralık lüks villa tabelası bulunduğunu da belirtti .

Kıbrıs Rum makamlarının, İskele ve Esentepe ile ilgili araştırmaları en kısa sürede tamamlamak ve ilgili raporu, direktifi için Hukuk Dairesi’nin önüne koymak niyetinde olduğunu yazan gazete bunun “aşırı siyasi bir mesele olması nedeniyle yapılacak hareketlerin Kıbrıs Rum yönetimi düzeyinde olacağını” belirtti.

Gazete, şunları ekledi:

“Elde, Klepini’deki (Arapköy) Kıbrıs Rum malı gaspı konusundan dolayı yılbaşı arifesinde İtalya’da tutuklanan Kıbrıslı Türk avukat örneğinde olduğu gibi, tutuklama emri çıkartılmasını haklı gösterecek veriler var. O konuda 2011’de İngiliz Garry Rob yargılanmış ve devamında uyuşturucu meselesinden dolayı ülkesine iade edilmişti.”


Benzer Haberler

İsrailliler esir takası anlaşması ve Netanyahu’nun istifası için yine sokaklara indi

AA

Antarktika’ya düşen gök taşları küresel ısınma nedeniyle tehdit altında

AA

Nöbetçi eczaneler (28 Nisan 2024)

Voice Kıbrıs Haber

İsias Davası için Adıyaman’a giden KKTC heyeti adaya döndü

BRT

Hava sıcaklığı mevsim normallerinin üzerinde olacak

Voice Kıbrıs Haber

Girne’deki bir evden 47 bin TL’lik hırsızlık!

Voice Kıbrıs Haber