FeaturedKIBRIS

Kıbrıs Rum Hükümeti Stephen Lillie’nin açıklamasından rahatsız

Kıbrıs Rum hükümetinin, İngiliz Yüksek Komiseri Stephen Lillie’nin “Alfa” kanalına verdiği mülakatta söylediklerinden rahatsız olduğu haber verildi.

Fileleftheros “Londra Acele Ediyor” başlıklı haberinde, BM ve BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in, geçmişin hatalarından kaçınılması için, bu kez Kıbrıs sorununda aceleci adımlar atmak istemedikleri mesajı göndermelerine rağmen, her zaman perde gerisinde Kıbrıs sorununda başrol oynayan Londra’nın karşıt bir görüşe sahip olduğunu ve hali hazırda tüm müdahil taraflara baskı yapmaya başladığı yorumunda bulundu.

BM Genel Sekreteri’nin geçici Kıbrıs Özel Danışmanı Jane Holl Lute’un iki liderle görüşmek için Kıbrıs’a geleceği zamanı henüz tam belirlemediğini ancak Londra’nın müzakerelerin hemen başlamasını istediğini yazan gazete, İngiliz hükümetinin gönderdiği mesajların hem Kıbrıs’taki iki lidere, hem de BM’ye yönelik olduğuna işaret etti.

İngiliz hükümetinin Kıbrıs müzakerelerinin hemen başlaması tezini benimsediğini yazan gazete, “Whitehall’dan bir kaynağa” dayanarak, İngiliz hükümetinin, gayri resmi beş taraflı konferansın acilen toplanabilmesi için tüm ilgili tarafları görüşmeyi sürdürmeleri konusunda teşvik edeceğini iddia etti.

İngiltere’deki siyasi liderliğin, Kuzey Kıbrıs’taki Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden bu yana geçen zamanda Kıbrıs sorunuyla ilgili artan bir hareketliliği olduğunu da yazan gazete, İngiliz Yüksek Komiseri Stephen Lillie’nin son açıklamalarının, Kıbrıs sorunundaki yeni hareketlilik ışığında, baskı uygulanması yönünde olduğu değerlendirmesinde bulunduğuna da yer verdi.

Lillie’nin “Alfa”ya verdiği demeçte, Kıbrıs Rum hükümetine eleştirilerde bulunduğunu ve Kıbrıs Rum hükümetinin Kıbrıs sorunundaki tutumunun ikna edici olmadığını savunduğunu anımsatan gazete, bu görüşün Kıbrıs Rum tarafını oldukça rahatsız ettiğini belirtti.

Kıbrıs Rum Hükümeti Sözcüsü Kiriakos Kusios’un da “Alfa”ya açıklamada bulunarak, İngiliz Yüksek Komiserinin tezini yalanladığını yazan gazete, Kusios’un “ikna edici olmadıklarının doğru olmadığını ve Kıbrıs Rum tarafının defalarca BM kararları temelinde müzakerelere başlama niyetini dile getirdiğini” aktardı.

“Neden ikna edici olmadıklarını anlayamadığını” dile getiren Kusios, bu tezlerin gerek BM Genel Sekreteri’nin 25 Kasım 2019 tarihinde Berlin’de liderlerle gerçekleştirdiği son görüşmede, gerekse görüşme sonunda yapılan ortak açıklamada teyit edildiğini dile getirdi.

Kusios “seçimlerin hemen ardından, Kıbrıslı Rum Lider Nikos Anastasiadis’in gayri resmi beşli konferansa katılmaya hazır olduğunu BM Genel Sekreterine ilettiğini” sözlerine ekledi.

İNGİLTERE DIŞİŞLERİ BAKANINA MEKTUP

Haravgi gazetesinde yer alan bir haberde ise, İngiltere’de yaşamını sürdüren Rumlar arasından 25 kişinin, KKTC’nin ilanının 37’nci yıl dönümü dolayısıyla bir mektup kaleme aldıkları ve bunu İngiltere Dışişleri Bakanına gönderdikleri ifade edildi.

İngiltere’de yaşamını sürdüren Rumların, mektupta, ileri sürülen meydan okumalarla ilgili endişelerini ortaya koydukları, aynı zamanda İngiliz hükümetinden Kıbrıs sorununda destek istedikleri belirtildi.

(TAK)


Benzer Haberler

Sterlin ve Euro’da son rakamlar! (6 Mayıs 2024 döviz kurları)

Voice Kıbrıs Haber

Sıcaklık mevsim normallerinin altında!

Voice Kıbrıs Haber

Galatasaray’dan 6 gollü galibiyet: Süper Lig’de yeni rekor

NTV

19’uncu İpek Koza Festivali tamamladı

Voice Kıbrıs Haber

TürkBankası bahar etkinliğinde ana tema yine “ Sürdürülebilir Bir Gelecek ” oldu

Voice Kıbrıs Haber

Zanlı “Kimse para vermedi, 4 gün aç kalınca polise gittim”

Voice Kıbrıs Haber