FeaturedKIBRIS

Kıbrıs Rum Dışişleri Bakanlığı: Enerji politikasını sürdüreceğiz


Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Kıbrıs’ta bir çözüm için girişimler sürerken adanın yegane sahibi gibi davranmakta ısrar ediyor.

Tüm tepkilere rağmen hidrokarbon alanındaki politikasını sürdürmekte kararlı olduğunu bildiren Rum yönetimi, Türkiye’den gelen açıklamalara yine tepki gösterdi.

Rum basınına yansıyan haberlere göre, Rum Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’nin Rumların adanın tek sahibi olmadığını hatırlatan açıklamasına karşılık, hidrokarbon alanındaki politikasını sürdürmekte kararlı olduğunu duyurdu.

Rum Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’nin açıklamasını, Doğu Akdeniz’de ve sözde Güney Kıbrıs’ın yetki alanına giren deniz bölgelerinde Türk eylemlerinin artan saldırgan yapısını gösterdiğini savundu.
Açıklamada, adanın yeniden birleşmesi amacıyla müzakerelerin yeniden başlamasının hedeflendiği çabalara da değinilerek, Türkiye’nin açıklamalarının, müzakere sürecine zarar verdiği ileri sürüldü.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı,Rum Yönetimi’nin tarihlerinde bazı uluslararası hidrokarbon şirketleri ve konsorsiyumlarıyla keşif ve üretim sözleşmeleri imzalaması ile ilgili yazılı açıklama yapmıştı.
Açıklamada Rum tarafının, Kıbrıs Türk halkıyla yeni bir ortaklık kurma yönünde güçlü siyasi irade sergilemesi beklenilen bir dönemde, Ada’nın yegane sahibi gibi davranmakta ısrar ederek, tek yanlı faaliyetlerini sürdürmesinin kaygı verici olduğu kadar kabul edilemez bir durum olduğu bildirilmişti.

Bahse konu sahalar arasında yer alan 6 numaralı parselin önemli bir bölümünün Türkiye’nin kıta sahanlığı sınırları içinde kaldığı belirtilen açıklamada, yabancı şirketlerin, izinsiz hidrokarbon arama ve çıkarma faaliyetlerinde bulunmasına hiçbir şekilde izin verilmeyeceğivurgulanmıştı.
Açıklamada “Ülkemizin, kıta sahanlığımızdaki hak ve menfaatlerimiz ile KKTC’nin hak ve menfaatlerini korumak için gerekli her türlü tedbiri almaya devam edeceğini önemle vurguluyoruz” denilmişti.



Benzer Haberler

DİMED’in Bahar Kermesi’nin geliri Şampiyon Melekleri Yaşatma Derneği’ne teslim edildi

TAK

Ralliciler Gönyeli’de yarışacak

Voice Kıbrıs Haber

Netanyahu’dan Hizbullah’a gözdağı

AA

Dev-İş ve PEO’dan ortak açıklama

TAK

Mario Nava’dan CTP’ye veda ziyareti

TAK

Balık yağı takviyesine dikkat!

AA