FeaturedKIBRIS

Kıbrıs Cumhuriyeti’nde yeni cinsiyet esaslı şiddet yasa tasarısı!

Kıbrıs Cumhuriyeti Adalet ve Kamu Düzen Bakanı Ionas Nicolaou, kadınlara yönelik şiddetle yeni yasa tasarısının cezaları artıracağını ve ağırlaştıracağını, ilk kez Kıbrıs Cumhuriyeti’nde bu kadar kapsamlı bir cinsiyet esaslı şiddetle mücadeleye yönelik değişiklik yapıldığını belirtti.

Kıbrıs Cumhuriyeti Cinsiyet Eşitliği Komiseri Iosifina Antoniou ile birlikte bir basın toplantısı düzenleyen Nicolaou, tecavüz için cezanın ömür boyu, tecavüz girişiminin 10 yıldan 15 yıla çıkarıldığını, kadınlara sarkıntılığa şimdi iki yıldan başladığını ve şimdi on yıllık hapis cezasının söz konusu olduğunu, 13 yaş altı bir kadına sarkıntılığın cezasının ömür boyu olduğunu, saldırı girişiminin de 3 yıldan 15 yıla çıkarıldığını söyledi.

Nicolaou, akıl sağlığı yerinde olmayan ve/veya zihinsel engelli bir kadına cezanın 2 yıldan 20 yıla hapislik olarak artırıldığını, bir kadını yasadışı alıkoymanın cezasının da 5 yıldan 10 yıla çıkarıldığını, sarkıntılığın 2 yıldan 5 yıla, sarkıntılık girişiminin 7 yıldan 12 yıla, ağır yaralama ve benzeri durumlarda verilen cezanın 3 yıldan 7 yıla, ortak saldırılara cezanın 1 yıldan 3 yıl hapis cezasına çıkarıldığını, mali cezaların da bin Euro’dan beş bin Euro’ya veya ikisi birden uygulandığını anlattı.

Bakan Nicolaou, yeni yasa tasarısının, kadınlarda şiddete yönelik var olan yasada reform, modernleşme sağladığını ve genişletildiğini, yeni yasa tasarısında kadınların korunmasının artırılması, şiddete maruz kalan ve kaçma girişiminde bulunan genç kadınlarla ilgili hükümlerinin yer aldığını, yeni yasa tasarıyla İsanbul Anlaşması’nda yer alan şiddetin her türünü engelleyici tam tedbirlerin yer aldığını kaydetti.

Nicolaou, hükümetin sarkıntılık/taciz  gibi cezai durumlarla ilgili bir yasa tasarısı hazırladığını da duyurdu.

Kıbrıs Cumhuriyeti Cinsiyet Eşitliği Komiseri Iosifina Antoniou da basın toplantısında yaptığı konuşmada, kadınlara yönelik şiddettin, özellikle aile içi şiddetin sürekli artmakta olan sosyal bir fenomen olduğunu, kültürel, coğrafik, ekonomik sınır tanımadığını vurguladı.

Antoniou, yeni yasa tasarısıyla ilk kez şiddetin cinsiyet esaslı olduğunun tanımının yapıldığını, cezalarda artış sağladığını, böylelikle yasal çerçevenin güçlendiğini ifade etti.

Iosifina Antoniou, “Kadınlara yönelik şiddet, özellikle aile içi şiddet artan bir sosyal fenomendir. Hiçbir kültürel, ekonomik veya coğrafik sınır tanımamaktadır, erkeğin kadın üzerindeki gücü esasına dayanan sosyal klişelerden ve önyargılardan kaynaklanmaktadır” dedi.

Antoniou, kadınların her gün acı çektiğini, aşağılandığını ve onlar için bu durumdan kaçmanın ancak destek görmeleri ve kendilerine doğru davranılmasıyla mümkün olabileceğini, bu kadınların tekrar ayaklarının üzerinde durabilmeleri ve yaşamlarına devam edebilmeleri için gerekli koşulları yaratmanın herkesin görevi olduğunu belirtti.

Kıbrıs Cumhuriyeti Cinsiyet Eşitliği Komiseri, toplumun tekrar adil olmayan yargılamalar görmemesini de diledi.

(CNA – Kıbrıs Haber Ajansı)



Benzer Haberler

Silahla yakalanan şahıslar 6 gün daha tutuklu kalacak

Voice Kıbrıs Haber

Kundaklama olayı ile ilgili iki kaportacının tutukluluk süresi uzatıldı

Voice Kıbrıs Haber

Tayvan’dan getirdikleri 13 kilo uyuşturucuyla yakalananlara 3 ay hapis cezası verildi

Voice Kıbrıs Haber

Cinsel taciz iddasıyla tutuklanan şahıs teminatla serbet bırakıldı

Voice Kıbrıs Haber

Sahte öğrenci belgesi düzenleyenlerin tutukluluk süreleri uzatıldı

Voice Kıbrıs Haber

Kartingciler gençlik haftasında yarışacak

Voice Kıbrıs Haber