FeaturedKIBRISVOI Özel Haber

“Kıbrıs Cumhuriyeti, yanında Kıbrıslı Türkler olmadıkça hiçbir zaman güçlü olamaz”

Hatice KERLO

Siyasi analist ve aktivist Andromachi Sofokleous, Kıbrıslı Türklerin Güney Kıbrıs’ta banka hesabı açması, karma evliliklerden doğan çocuklarına vatandaşlık verilmesi gibi konularda zorluklarla karşılaştığını söyledi.  Sofokleous, bu konularda kolaylık sağlanması gerektiğine işaret ederek “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin yanında Kıbrıslı Türkler olmadıkça hiçbir zaman güçlü olamayacağı kanaatindeyim” dedi.

Sofokleous, Voice Kıbrıs Haber’e verdiği röportajının ikinci kısmında, Kıbrıslı Türklerin adanın mevcut durumundan ötürü yaşadığı sorunlara değindi.

“Kıbrıs Türk toplumuyla bağlantısı olan herkes, onların yaşadıkları zorlukları biliyor” 

Sofokleous, Kıbrıs Türk toplumuyla bağlantısı olan herkesin, Kıbrıslı Türklerin yaşadıkları zorlukları bildiğini söyleyerek, bazı örnekler verdi.

Sophokleous bunları şöyle özetledi “Örneğin, KC tarafından kontrol edilen bölgelerde banka hesapları açmak. Kıbrıs Cumhuriyeti vatandaşlığını almaları yasak olan birçok karma evliliğin çocuğunun zorluklarını biliyoruz. Bütün bunlar Kıbrıslı Türklerin Kıbrıs Cumhuriyeti ile ilişkilerine ilişkin algısını etkiliyor. Bunları konuşmalıyız ve bu konularda Kıbrıslı Türklere kolaylık sağlamalıyız. Bunlar da sizleri görmezden gelmediğimizi, bizim bir parçamız olduğunuzu, bizim vatandaşımız olduğunuzu karşı tarafa gösteren pratik hareketlerdir. Kıbrıs Cumhuriyeti’nin yanında Kıbrıslı Türkler olmadıkça hiçbir zaman güçlü olamayacağı kanaatindeyim”.

“Peki, Kıbrıs sorununa bir çözümünüz yok, insanları bir araya getirmenin başka yolu da  mı yok?”

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin, bir çözümün yokluğunda, farklı kısımlarda işbirliğini güçlendirerek temasları güçlendirme konusunda çalışılması gerektiğini  ortaya koyan raporları olduğunu anımsatan Sophokleous, “Peki, Kıbrıs sorununa bir çözümünüz yok, insanları bir araya getirmenin başka yolu da  mı yok? Erişmenin başka bir yolu yok mu? Örneğin, adanın kuzey kesimindeki spor etkinlikleri. Siyasi tartışmanın yokluğunda, başka hiçbir şey olmasa da, birlikte yaşama, yeniden birleşme toprağını eken bu tür girişimlerin gerisinde olamazsınız” dedi.

Sophokleous hem BM hem de AB raporlarında yer alan adada iki taraf arasında enerji alanında işbirliği, Yeşil Hat üzerinde fotovoltaik ve her iki tarafa da fayda sağlayabilecek diğer enerji üretim biçimlerinden sözetti. 

“Farklı şekillerde düşünmeye başlamalıyız” diyen Sophokleous, Kıbrıs çözümünün olmadığı durumlarda, sahadaki fiili gelişmeleri, işbirliğini güçlendirecek bir yönde etkilemeye çalışılması gerektiğini ve bunun da Kıbrıs Rum siyasi liderliğinin sorumluluğunda olduğunu ifade etti.

“Karma evliliklerin çocukları ile ilgili karar siyasi”

Sophokleous, karma evliliklerden doğan çocuklar konusuna da değinerek,”Ben hukukçu değilim ama Kıbrıs Türklerinin bu konuyla ilgili davalarına bakan, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin bu uygulamaya yönelik açıklamalarının yeterli olmadığı konusunda ısrar eden birçok hukukçuyla görüştüm. Hukuki dayanağını yargılayamam, konuştuğum avukatların bana söylediklerini size söylüyorum.

Ancak siyasi olarak bu karar bir anlam ifade etmiyor. Siyasidir çünkü Kıbrıs Cumhuriyeti Kabinesinin Tassos Papadopoulos döneminde çıkan bir kararına dayanan bir karardır. Dolayısıyla karma evliliklerin çocuklarını nasıl ele aldığımızla ilgili çıkan karar politikti. Aynı zamanda, bugün başvuruların sadece sözlü olarak reddedildiği çok fazla vakamız var. Yani Kıbrıs Cumhuriyeti yetkililerinden bazı başvuruları reddettikleri için herhangi bir ofis belgesi bulunmamaktadır. Ayrıca birçok başvurunun reddedilmediğini de söylemek gerekir. Sadece çok uzun bir onay süreci var, yani bu şey temelde bu davaların mahkemede çözülmesine bile izin vermiyor”dedi. 

Sophokleous, idare ile ilgili büyük bir sorun olduğunu ancak bunun siyasi yansımaları da bulunduğunu ifade ederek , sözlerine şöyle devam etti:

“Bu şeyler siyasi olarak hangi mesajı gösteriyor? Sizin kontrolünüzde olmayan, ancak 10. protokolde açıkça belirtildiği gibi, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Avrupa Birliği’ne bütünüyle katılmasından ve Kıbrıslı Türkler’in de onun vatandaşları olduğu Avrupa Birliği vatandaşlarının yaşadığı bölgelerden bahsediyoruz. Pekala, bu kontrol sizde olmadığına göre, Kıbrıs Cumhuriyeti’ne inanan, adada tanınan tek varlığa inanan insanlara sahip olmaktan daha büyük, daha önemli bir etki olasılığı var mı? Kontrol etmediğiniz topraklarda böyle insanların yaşaması çok önemli değil mi? Yani Kıbrıs Cumhuriyeti’nin kontrolünde olmayan topraklarda yaşayan Kıbrıslı Türkleri bize yakınlaştırmaya çalışmak yerine, neden onları cezalandırıyoruz? Kıbrıs Cumhuriyeti’nin bu uygulamasıyla elde edilen tek şey, gelip pasaportunuzu isteyen, yani sizi tanıyan, sizden bir parça olmak istediğini hisseden insanları sizden uzaklaştırmaktır. Siz de gelip bu insanları, onlara sunulan Türk pasaportu almak gibi başka çözümler aramaya zorluyorsunuz.”

“Gözlerimizi açalım, nereye gittiğimizi görelim”

Sophokleous, her iki tarafın da zaman zaman insanlarını kutuplaştırmak için kullandığı sloganların bir yere götürmeyeceğini belirterek, “Genel olarak göndermek istediğim tek mesaj, sonunda gözlerimizi açmamız ve nerede olduğumuzu ve nereye gittiğimizi görmemiz gerektiğidir. Her gün Kıbrıs sorununa çözüm bulunamamasının sonuçlarıyla karşı karşıya kalacağız ve işler daha da kötüye gidecek. Sadece Kıbrıs Türk toplumu için değil, aynı zamanda Kıbrıs Cumhuriyeti’nin kendisi için de, günün sonunda adadaki insanlar ve onların yaşamları, günlük yaşamları için de. Çözüm olmamasının etkisini göreceğiz” dedi

Sadece federasyonu destek vermenin yeterli olmadığını anlatan Sophokleous, şöyle konuştu:

“Artık daha genel şeyler yerine daha pratik politikalarla konuşmamız gerekiyor. KC’nin siyasi liderliği, gergin ve giderek belirsizleşen ortamda, Kıbrıs sorununa kapsamlı bir çözüm bulunmamasının sonuçlarıyla sürekli olarak karşı karşıya kalacağını anlamalıdır. Ancak kendisinden istenecek her kriz yönetimi kararı, Kıbrıs sorunu üzerindeki etkisi ışığında alınmalıdır. Herhangi bir konuda, herhangi bir siyasi kararla bölünmenin tesis edilmemesi sağlanmalıdır. Ancak bu, aynı zamanda stratejik bir plan ve durumun kritikliğinin anlaşılmasını da gerektiriyor.”

Voice Kıbrıs Haber 2022

Haberin birinci bölümü için tıklayın


Benzer Haberler

Özersay’dan cumhurbaşkanlığı seçimi konusunda açıklama

Voice Kıbrıs Haber

There were 131 positive cases, of which 100 were local

Voice Kıbrıs Haber

‘Siyasi eşitlik kesinlikle tartışılamaz’

“40 yıllık bir soruna el attık”

Voice Kıbrıs Haber

FOLK-DER’den KİKEV’e bağış

Voice Kıbrıs Haber

Lefkoşa’da vaka sayısı 300 sınırında!