FeaturedKIBRISKültür&Sanat

Kazakistan Sanatçıları Sergisi sanatseverlerin beğenisine sunuldu

Voice of the Island olarak 29 Temmuz 2019 Pazartesi günü ziyaret ettiğimiz İrfan Günsel Kongre Merkezi Sergi Salonu’nda yer alan Kazakistan Sanatçıları sergisinde bulunduk.

Dokuz sanatçının farklı farklı birbirinden güzel eserleri  olan karma bir sergi idi. Dekoratif unsurlar ve gerçeklik tuvale yansıtıldı . Sergide yer alan  Margarita Karlygash Kanseit , Kuralay Amanzholova, Aidos Seydakul, Arystanbek Shalbayev, Amanat Nazarkulov, Rashid Nurekeyev resimlerini sanatseverlerin beğenisine sundu. Sergiden bir kaç eser şöyle idi.

Sanatçı  Rashid Nurekeyev

Sanatın evrenselliği  izleyici ve eser arasında kurulan iletişimle anlaşılır. Sanatçılardan birisi olan Rashid Nurekeyev , metaforlarla  evrensel  bir dil yakalar ve günümüz teknolojisinin doğal yaşamdan metaforlarla ilişkisine değinir. Sanatçı  bu sergi için yaptığı resimlerde kullandığı tarzın dışında son dönemlerde kolaj, fotoğraf ve video  çalışmalarına sergilerinde yer vermiştir.  Sanatçı 1964 yılında 17 Kasım’da Kyzyl-Orda bölgesindeki Dzhusaly köyünde doğdu.  Almatı Sanat Okulu’ndan mezun oldu.   1998’den beri Kazakistan Cumhuriyeti Sanatçılar Birliği üyesidir.  Bir çok sergiye katılır ve kişisel sergilerini açar. Sanatçının eserleri, A. Kasteev, Rusya Kültür Komitesi,  BDT’deki özel koleksiyonlar ve yurtdışında adıyla anılan ulusal müzede saklanıyor. Sanatçı  evrensel konuları,  günlük hayatın içerisindeki objeleri   metaforlara dönüştürerek eserlerinde yer veriyor.  Kullandığı metaforların arasında  kemik ,eşek, zeytin gibi  dünyanın neresinde olursa olsun  insanın yakından tanıdığı kavramlar vardır.  Tüm sanatçılar gibi dünyanın daha iyi bir yer olmasını arzu eder.

ZEYTİN SERİSİ

Voice Of The İsland: Sanatınızı icra ederken hangi konuların etkisindesiniz?

Rashid Nurekeyev: Üzerinde yaşadığımız dünya ve onun  sorunlarını metaforlarla çalışıyorum. Evrensel konularla ilgileniyorum. Sanatçı gerçeklikle ilişki kurmalıdır ve gerçeği eleştirmelidir.

Voice Of The İsland:  Sergide araba tekerleğinin içerisinde bulunan bir eşek metaforu var. Kıbrıs’la alakalı mı?

Rashid Nurekeyev:  Eşekleri çalışmayı çok seviyorum. Benim kullandığım bir metafordur. Eserlerimde evrensel bir konuyu ifade eder.  Yerelin sorunu her zaman küresel düzeye yansır. Benim için modernlik imajının metaforudur. Hatta  Kazakistan’da böyle bir projem var.

Voice Of The İsland:  Kıbrıs’ı  nasıl tanımlarsınız ?

Voice Of The İsland:  Kıbrıs bir zeytin tanesidir  dünya  ise bir çok  zeytinin bulunduğu bir kap.

(Modern Sanat Muzesi Muduru Görkem Bulunç’a ve Rusça Tercüman Nergiz Reyimsva’ya katkılarından dolayı teşekkür ederiz.)
Şirin Gazi – Voice of the Island 2019

 


Benzer Haberler

Döviz piyasaları sakin seyrediyor

Voice Kıbrıs Haber

Mahkemede söz alan zanlı “Anlaştığım madde eksik geldi”

Voice Kıbrıs Haber

Gardiyanoğlu “Kamuya 20 engelli daha istihdam edilecek”

TAK

Özersay “Yeni tutuklamaların yapılacağını düşünüyoruz”

TAK

KTOEÖS’ten şok eylem

Voice Kıbrıs Haber

7 yıl hapse mahkum edilen zanlı Türkiye’ye iade edilecek!

Voice Kıbrıs Haber