TeknolojiYAŞAM

Katlanabilir uzay robotu: PUFFER

Dünya dışı gezegenleri keşfedebilmek için gelişmiş uzay araçlarına ihtiyaç duyuyoruz. NASA araştırmacıları, origamiden esinlenerek PUFFER isimli bir kaşif robot geliştirdi.

Yaşamın mümkün olabileceği dış gezegenleri keşfetmek ve akıllı bir türe ulaşabilmek için önemli adımlar atıldı. Ancak güneş sistemimizi keşfetmek için büyük teleskoplar ve telsizlerden çok daha fazlasına ihtiyaç duyuyoruz. NASA araştırmacıları, bu amaçla PUFFER isimli bir kaşif robot geliştirdi.

PUFFER’İN YETENEKLERİ NELER?

Kaliforniya’da yaklaşık 1,5 yıllık süreçte geliştirilen PUFFER, origami tasarımından esinlenilerek üretilmiş. Şeklini karşılaştığı yüzeye adapte ederek katlanabilen bu robot, dik yamaçlara tırmanabiliyor. Mojave Çölü’nden Antartika’ya kadar çeşitli alanlarda test edilen robotun baskılı devre kartına sahip olması, diğer uzay robotlarına kıyasla normalden daha daha çok elektonik eleman yerleştirilmesine imkan tanımış.

PUFFER’in, 3D baskıyla üretilen tekerlekleri dik yüzeyleri tırmanmasında avantaj sağlamış ve görüntüleme için yüksek çözünürlüklü bir mikro görüntüleyici kullanılmış. Ayrıca kararlılık sağlanabilmesi için bir kuyruk ve gövdesine güneş paneli eklenmiş.

KÜÇÜK ROVER, BÜYÜK EVREN

Bu mini rover’ların, büyük rover’lar için riskli veya ulaşılması zor yerlerde keşif görevlisi olarak kullanılması amaçlanıyor. Kraterler ve çukurları araştırabilmeleri için 45 derecelik yamaçlara göre tasarlanmış. Kış arazileri için özel teçhizatlandırılan PUFFER, tek şarjla 625 metre (2050 feet) yolculuk yapabiliyor.

Ancak çalışma henüz bitmiş değil. Organik materyali örnekleme ve çevrenin kimyasal yapısını inceleme konusunda yükseltmelerin yapılması gerekiyor.


Benzer Haberler

WhatsApp’a yeni özellik: İnternetsiz kullanılabilecek

NTV

X/Twitter’a erişim problemi yaşanıyor

NTV

DAÜ, “Yapay Zeka Zirvesi”ne ev sahipliği yapacak

TAK

Darbe aldıkça sertleşen malzeme geliştirildi

TRT

Çip savaşı kızışıyor

Voice Kıbrıs Haber

Apple uyardı: 92 ülkede casus yazılım tehlikesi

NTV