FeaturedKIBRIS

Karpaz’da binlerce yıllık tarihimiz yok mu edildi?

 Binlerce yıllık tarihimiz yok mu edildi?

Kaleburnu köyünün doğusundaki Kastro mevkilerinde antik mezarlar bulunmaktadır. Karpaz Milli Park’ı içerisinde bulunan alanda bu sabah iş araçları ile Kastrol mevkinin zarar gördüğü iddia edildi. Sosyal Medya hsapları üzerinden pek çok vatandaşımızın paylaştığı fotoğrafta Kastrol tepesinin üzerindeki iş aracına tepki gösterdi. İş araçlarının tarihi mezarlara zarar verip vermediği konuşuldu.

Hasan Sarpten isyan etti!

Hasan Sarpten sosyal medya hesabında: “Burası Kıbrıs’ın Dipkarpaz Zafer Burnu’nda yer alan Doğal ve Arkeolojik Sid Alanı, Özel Çevre Koruma Bölgesi ile Karpaz Milli Parkı’nın en önemli ve en uç noktası Kastros tepesi… Yaklaşık 7 bin yıllık adadaki insan yerleşimlerinin ilk yapıldığı yer olarak biliniyor. Ayrıca, ada martısı gibi önemli kuş türünün Kıbrıs’ta ürediği tek bölge! Daha önce elektrik götürülerek ve bayrak direkleri dikilerek tahrip edilmişti, bu sabah iş makineleriyle dümdüz edilmeye devam ediyor. Söylenecek daha fazla söz yok, Günaydın Kıbrıs!” dedi.

Arkeoloji dünyasında son yıllarda yapılan en önemli keşiflerden birisi olan Kral Tepesi, Karpaz yarımadasının güney kıyısındaki Kaleburnu/Galinopomi köyü yakınlarındadır.

Bölgede gezinti yapmakta olan ziyaretçilerin ihbarı üzerine keşfedilen alanda 2005 yılından itibaren kazı çalışmaları gerçekleştirilmektedir. Kazılar sonucunda bir küp içerisinde 26 adet yüksek kalitede bronz eser ele geçirilmiştir. Söz konusu eserler Geç Bronz Çağına ait olup yaklaşık olarak M.ö. 13. yüzyıla tarihlenmektedir. Söz konusu kalıntılar denizden 200 metre yükseklikteki kayalık bir tepe üzerinde tespit edilmiştir. Ancak buradaki kalıntıların tüm tepe ve yamaçlarına yayıldığı, yerleşmeden 2 kilometre mesafedeki deniz kıyısında bir ya da daha fazla limana sahip olduğu düşünülmektedir. Devam eden çalışmalarda ortaya çıkan ipuçları Kral Tepesi’nin Geç Bronz Çağında hem Doğu Akdeniz bölgesi için önemli bir ticaret merkezi, hem de Kıbrıs’ın önemli bir yerleşim merkezi olabileceğini göstermektedir.

Kaleburnu antik bir mezarlık üzerine kuruldu.

Kaleburnu köyü iki tepe arasındaki vadinin yamaçlarında bulunan antik bir mezarlık alanı üzerine kurulu olan çok eski bir yerleşim yeridir. Köydeki yarihi mezarlar bulunmaktadır. 1936 yılından önce köyü ziyaret eden Rupert Gunnis yazdığı yazıda köydeki mezarlar hakkında da bilgi vermiştir. Mezarların köyün kurulu olduğu tepenin batı yamacındaki kayalara arı kovanını andıracak şekilde dağınık oyulduğunu, evlerin mezarların üzerlerine inşa edildiklerini, iç oda görevi gören mezar odalarının depo veya ahır amacıyla kullanıldığını, köy halkının bir bakımdan yarı yarıya antik mezarlarda yaşadıklarını ve kayaya oyulmuş dikdörtgen şeklindeki kuyu mezarların üstlerinde bir girişlerinin bulunduğunu yazmıştır.

 

Köyün gerek içinde, gerekse çevresindeki Trahona, Gunduro Trahona (Kountoura Trachonia), Gapsalya, İsviturka, Cilayes ve köyün doğusundaki Kastro mevkilerinde antik mezarlar bulunmaktadır. Bu mezarların ise önce İtalyanlar, sonra İngilizler, 1963 yılından sonra yabancılar ve elektrik direği dikilirken bulunan bir mezarın ise Eski Eserler Dairesi personeli tarafından kazıldığı bilgileri edinilmektedir. 2004 yılında ise köyün güneydoğusundaki Vasili olarak bilinen Kral tepesi’nde bir definenin bulunması üzerine 2005 yılından itibaren burada D.A.Üniversitesi tarafından kazı çalışmaları başlatılmıştır.

Arkeoloji dünyasında son yıllarda yapılan, en önemli keşiflerden biri.

Kral Tepesi, arkeoloji dünyasında son yıllarda yapılan, en önemli keşiflerden biri olarak görülüyor. Karpaz’ın güney kıyısındaki, Kaleburnu Köyü (Galinopomi) yakınlarında yer alan bölgede Geç Bronz Çağına ait pek çok kalıntı ve birden fazla liman bulunuyor. Devam eden çalışmalarda, ortaya çıkan eserler; Kral Tepesi’nin Geç Bronz Çağında, hem Doğu Akdeniz Bölgesi için önemli bir ticaret merkezi, hem de Kıbrıs’ın önemli bir yerleşim merkezi olabileceğini göstermesi bakımından oldukça değerli.

 

 


Benzer Haberler

Döviz piyasaları sakin seyrediyor

Voice Kıbrıs Haber

Mahkemede söz alan zanlı “Anlaştığım madde eksik geldi”

Voice Kıbrıs Haber

Gardiyanoğlu “Kamuya 20 engelli daha istihdam edilecek”

TAK

Özersay “Yeni tutuklamaların yapılacağını düşünüyoruz”

TAK

KTOEÖS’ten şok eylem

Voice Kıbrıs Haber

7 yıl hapse mahkum edilen zanlı Türkiye’ye iade edilecek!

Voice Kıbrıs Haber