DÜNYA

Karlı ve buzlu yollarda güvenli araba sürüşü

Usta bir şoför bile olsanız, konu karlı havada araç kullanmak ise sürüş stilinizi yol ve hava şartlarına göre değiştirmelisiniz. Yağışsız havalarda edindiğiniz sürüş alışkanlıklarınızda feragat ederek hava şartlarına göre hareket etmenizde fayda var.

Karda ve buzlu yollarda güvenli bir sürüş tecrübesi yaşamak için size önereceğimiz sürüş tekniklerinden yararlanabilirsiniz. İşte karda, buzda araba kullanma teknikleri.

Karda araba sürme tekniklerine değinmeden önce, sürüş öncesinde yapacaklarınız çok önemli. Yola çıkmadan önce kontrol etmeniz gereken şeyler var. Mesela karlı havalarda silecekler çok önemli. Yola çıkmadan önce silecek suyunuzu mutlaka kontrol edin. Hatta silecek suyuna ispirto veya deterjan eklerseniz, camınızın donmasına engel olabilirsiniz. Kış aylarında aydınlatma sistemi özen ister. Far ve stop lambalarındaki buzları yola çıkmadan temizleyin. Aracınızı hareket ettirmeden evvel 2-3 dakika kadar aracı rölantide çalıştırın. Böylece araç motorunuz yola devam edeceğiniz kadar ısınmış olacak.

Yumuşak sürüş

Güvenli sürüş için hayati önem taşıyan bu maddeye öncelik vermek gerekiyor. Gaza, frene hatta debriyaja daha yumuşak basmalısınız. Özellikle manuel vitesli araçlarda debriyaja hafif basmak, aracın dengesini korumaya yardımcı olur. Ani direksiyon hareketleri yapmamak da önem taşıyor tabii. Fren yapıldığında ABS devreye girip, tekerlekler ve fren pedalının titremeye başlaması gayet normal. Bu tekerleklerin kilitlendiğini gösterir. Tekerleklerin kilitlenmeye başladığı anda freni bir saniyeliğine bırakıp yeniden fren pedalına daha nazikçe basın. Kaygan ve karlı zeminde önünüzde ilerleyen aracın tekerlek izinde gitmeyi unutmayın.

Takip mesafesini uzun tutun, görüş açınızı ayarlayın

Karlı havalarda fren mesafesi uzar. Çünkü araçların yol tutuş yeteneği oldukça zayıflar. Bunun için takip mesafesini de uzun tutmalısınız. Konu görüşten açılmışken, seyir halinde camlarınız buğulanabilir çünkü dışarısı soğuk ve muhtemelen aracınız sıcak. Camlarınız buğulandığında, kaloriferinizi ön cama doğru yönlendirin. Trafikte diğer sürücüleri uyarmak için sis lambalarınızı ve farlarınızı mutlaka yakın.

Aracınız kayıyorsa gaz ile ilişkinizi kesin

Yoların buz tutmasından dolayı sık sık aracınızın kaydığını hissedebilirsiniz. Bu gibi bir durumda, aracınızı hemen gaz pedalından çekin. Direksiyonunuzu kaymış olduğu yöne çevirin. İlk anda gitmek istediğiniz yöne direksiyonu döndürdüğünüzde kaymakta olan tekerlek kitlenir ve böylece kaymaktan kurtulmuş olursunuz. Daha sonra gaza hafifçe basarak yola devam edebilirsiniz. Karlı yolda yokuş aşağı inerken de sık sık frene basmanız doğru bir karar olmaz. El frenini hafif çekip, 1. vitesle inmek daha güvenli bir seçim olacaktır.

Patinajları önlemek için…

Karlı havada araba kullanmak denince akla patinaj gelir. Patinaj yapmamak için devir yükseltmeden vites geçişi yapmalısınız. Bu hareket patinaja düşmenizi engeller. Eğer patinaj yaparsanız, panik olmayın. Ayağınızı gaz pedalından yavaşça çekin ve aracın tekrar zemine tutunmasını bekleyin.

(garenta)



Benzer Haberler

İsrail hapishanelerinde Anneler Günü: “Kadınlar işkence görüyor”

NTV

ABD’de, domuz böbreği nakledilen ilk hasta hayatını kaybetti

AA

BM Filistin Raportörü “Gazze’deki soykırım Holokost’u çağrıştırıyor”

AA

Biden topu Hamas’a attı “Eğer Hamas rehineleri serbest bıraksa yarın ateşkes olurdu”

AA

Eurovision Şarkı Yarışması’nı kazanan ülke belli oldu

AA

Gazze hastanelerindeki 7 toplu mezarda 520 cansız beden bulundu

NTV