FeaturedKIBRIS

Karapaşaoğlu’na Avrupa’dan destek mesajları

Avrupa Vicdani Ret Bürosu (EBCO) Başkanı Friedhelm Schneider, vicdani retçi Halil Karapaşaoğlu’nun dün sabah tutuklanarak cezaevine gönderilmesi sonrasında açıklama yaparak Karapaşaoğlu’nun hapsedilmesini kınadı.

EBCO Başkanı’nın dün yaptığı açıklama şu şekilde:

“Kıbrıslı Türk vicdani retçi Halil Karapaşaoğlu salt barışçıl görüşleri ve zorunlu askerliğe gerçek ve içten itirazından ötürü hapsedilmiştir; vicdanının sesini dinlediği için mahkumdur. EBCO, açık bir insan hakları ihlali teşkil eden hapsini kınamaktadır. EBCO, derhal ve koşulsuz olarak Karapaşaoğlu’nun serbest bırakılmasını ve vicdani ret hakkının, Avrupa hukuku, uluslararası hukuk ve insan hakları standartlarına uygun bir şekilde tanınmasını talep etmektedir.”

Bu olay, askerlik hizmetine dair vicdani ret hakkının tanınması ile ilgili değişiklik öngören yasa tasarısının Meclis’e sunulmasından sadece günler sonra yaşanmıştır.

EBCO Halil ile dayanışmakta ve Kıbrıs’ta Vicdani Ret İnisiyatifi’nin cezaevi önünde dün gerçekleştirdiği dayanışma eylemini desteklemektedir.

Avrupa Birleşik Solu – İskandinav Yeşil Solu’ndan destek mesajı

Avrupa Birleşik Solu – İskandinav Yeşil Solu da Kıbrıslı Türk Vicdani Retçi Halil Karapaşaoğlu’nun hapsedilmesi ile ilgili açıklamada bulunarak “desteğimizi ve dayanışmamızı beyan ederiz.” dedi.

Açıklama şu şekilde:

“Kıbrıslı Türk vicdani retçi Halil Karapaşaoğlu vicdani retçi olduğunu ve Kıbrıs’ın işgal altındaki kısmında orduda seferberliğe katılmayacağını 2013 yılında açıklamıştı.

Karapaşaoğlu, zorunlu askerlik hizmetini tamamlamış ve bir kez de seferberliğe katılmıştı. Ancak 2014-2017 yılları arasında seferi olarak hizmet etmeyi reddetmişti. ‘Askeri mahkeme’ 3 Ocak 2019 tarihinde mahkumiyeti ile sonuçlandı ve 2000 TL para veya hapis cezasıyla cezalandırıldı.

Kıbrıs’ın işgal altındaki kuzey kesimindeki ‘askeri mahkemenin’ bu kararına hali hazırda itiraz dosyaladı. Ancak, bugün para cezası ödemeyi reddettiğinden ötürü tutuklandı. Şimdi de 20 gün boyunca hapis cezası çekecek.

Avrupa Birleşik Solu – İskandinav Yeşil Solu olarak, Halil Karapaşaoğlu’nun hapsedilmesini üzüntü ile karşılamaktayız, ve bu vesileyle hem Halil, hem militarizme karşı duran tüm vicdani retçiler, hem de şiddetsiz düşünme biçimlerini yükseltmek için mücadele eden herkese olan desteğimizi ve dayanışmamızı beyan ederiz.”


Benzer Haberler

Döviz piyasaları düşüşte

Voice Kıbrıs Haber

“Korolar Mağusa’da tınlıyor” şöleni cuma akşamı yapılıyor

TAK

Tatar “Egemenliğimiz kabul edilmeden Kıbrıs konusunda görüşme yapmayacağız”

TAK

Engelliler, Engelliler Haftası etkinliklerini siyah çelenkle başlatıyor

TAK

Sigorta ve Reasürans Şirketler Birliği Başkanı Barlasoğlu oldu

TAK

Creditwest Bank 30 yaşında

Voice Kıbrıs Haber