FeaturedKIBRISVOI Özel Haber

‘Kaliteli eğitimden taviz vermiyoruz’

Voice of the Island

Kıbrıs’ın kuzeyinde kurulan en genç üniversitelerden biri olan ve Güzelyurt’un tek üniversitesi Kıbrıs Sağlık ve Toplum Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Elif Çepni, gazetemizin sorularını yanıtladı. Ekonomi profesörü olan Çepni, Dünya Sanat, Bilim Akademisi üyesi. Prof. Dr. Çepni aynı zamanda Yüksek Öğretim Kalite Kurulu adına Dış Değerlendirme yapan ekip içerisinde takım başkanı olarak görev yapıyor. Tüm Kıbrıslılara üniversiteye sahip çıkmaları konusunda çağrıda bulunan Çepni, kalite eğitimden ödün vermediklerini söyledi. Laboratuvar anlamında alt yapısı çok güçlü bir üniversite olduklarını kaydeden Çepni, tüm bölümlerinin YÖK tarafından tanındığını söyledi.

Çepni: Kıbrıslıları ve Kıbrıs’ı çok sevdim

Ekonomi profesörü olan Çepni, ilk yüksek lisansının Avrupa Birliği Ekonomisi üzerine olduğunu söyledi. Doktorasını İstanbul Üniversitesi’nde ekonomi alanında tamamlayan Çepni, doktoradan sonra daha matematiksel iktisat ekonometri üzerine İngiltere’de ikinci yüksek lisansını yaptığını kaydetti. Doktorasını yaparken Gazi Üniversitesi’nin Uluslararası İlişkiler Ana Bilim dalında araştırma görevlisi olarak göreve başladığını kaydeden Çepni, daha sonra ailevi nedenlerden dolayı İstanbul’a döndüğünü söyledi ve Doğuş Üniversitesi’nde uzun yıllar çalıştığını ifade etti. Doğuş Üniversitesi’nin rektörlüğünü yaptığını dile getiren Çepni, daha sonra İstanbul Bahçeşehir Üniversitesi’ne geçtiğini ve orada da Uluslararası İlişkilerden Sorumlu Rektör Yardımcılığı yaptığını kaydetti. Devamında ise Nişantaşı Üniversitesi’ne transfer olduğunu belirten Çepni, “Orada çalışırken de Kıbrıs’ta yepyeni pırıl pırıl alt yapısı laboratuvarları çok iyi, sağlık alanında yatırımlar yapan bir üniversitenin rektörlüğüne getirildim” dedi. Yönetimsel anlamda, mevzuat anlamında daha sağlıklı işleyebilmesi için kendisinden rica edildiğini ve şu an böyle bir göreve geldiğini ifade eden Çepni, Kıbrıs’a da hayatında ilk kez bu vesileyle geldiğini belirtti. “Kıbrıslıları ve Kıbrıs’ı çok sevdim” diyen Çepni, Kıbrıs Sağlık ve Toplum Bilimleri Üniversitesi’nin 2016 yılında Güzelyurt’ta kurulmuş YÖK’ün tanıdığı bir üniversite olduğun dikkat çekti. Çepni, “Biz dedik ki; herkes her yere her şeyi açıyor ama biz tematik misyon farklılığı yapalım. Tematik bir üniversite olalım. Hem zihni hem de bedensel sağlık alanında ilerleyelim” şeklinde konuştu.

“Özellikle laboratuvarda büyük bir yatırım var”

Üniversitenin adının da zaten ‘Kıbrıs Sağlık ve Toplum Bilimleri Üniversitesi’ olduğuna dikkat çeken Çepni, özellikle laboratuvarlarında büyük bir yatırımın olduğunu ifade etti. Laboratuvarın alt yapısının çok güzel olduğuna vurgu yapan Çepni, Diş Hekimliği Fakültesinin öğrencilerinin artık üçten dördüncü sınıfa çıktığını belirtti. Hoca kadrosunun sadece diş hekimliğinde kırka yaklaştığını dile getiren Çepni, Sağlık Bilimleri Yüksek Okulunun da bulunduğunu söyledi. Sağlık Bilimleri Yüksek Okulu’nda üç bölümlerinin olduğunu ifade eden Çepni, bu üç bölümde de sağlıkla ilgili alanlarda öğrenci yetiştirdiklerini kaydetti. Bir de İktisadi ve İdari Fakültesinin bulunduğunu ifade eden Çepni, bu fakülte altında psikoloji bölümünün olduğunu söyledi. “Yani zihni sağlık toplumh bilimleriyle ilgili alanımız bu” diyen Çepni, Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu’nun da olduğunu belirtti. Söz konusu yüksek okulun altında üç bölümün bulunduğuna dikkat çeken Çepni, bu bölümlerin de dört senelik olduğunu dile getirdi. Bu bölümlerin özel yetenekle öğrenci alan bölümlerden olduğuna dikkat çeken Çepni, üniversitede toplam 9 bölümlerinin olduğunu ve hepsinin YÖK tarafından tanındığını kaydetti. İngilizce diş hekimliği bölümünün de olduğunu ifade eden Çepni, bu bölümün İngilizcesinin YÖDAK, Türkçesinin ise YÖK onaylı olduğunu belirtti.

“550’nin üzerinde öğrencimiz var”

Şu an üniversitede 550’nin üzerinde öğrencinin olduğunu vurgulayan Çepni, üniversitenin henüz üç yaşında olduğunu ve giderek sağlıklı bir şekilde büyümeyi hedeflediklerini yineledi. 550 öğrencinin neredeyse 360’ının Türkiye’den olduğunu belirten Çepni, Kıbrıslı 100’ün üzerinde öğrencinin olduğunu kaydetti. Yabancı uyruklu 80’in üzerinde öğrenci olduğunu kaydeden Çepni, öğretim üyesi sayısının da artık 70’e yaklaştığını söyledi. İdari personel sayısının 40’a yaklaştığını ifade eden Çepni, giderek daha sağlıklı bir şekilde büyüdüklerini vurguladı. Kampüslerinin bahçesinin 13 bin metre kare olduğunu belirten Çepni, kampüs binasının ise 18 bin metre kare olduğunu söyledi. Şu an öğrenci başına neredeyse 34 metre kare alan düştüğünü söyleyen Çepni, bunun bekleneninin 12 metre kare olduğunu kaydetti. Alt yapı anlamında çok rahat olduklarını ifade eden Çepni, Güzelyurt gibi çok güzel bir bölgede öğrencilerini iyi koşullarda ağırladıklarını belirtti.

“Güzelyurt huzurlu ve güvenli bir şehir”

Güzelyurt’un huzurlu, güvenli ve tabiat anlamında da çok güzel bir yer olduğuna dikkat çeken Çepni, üniversitelerinin açılmasından sonra Güzelyurt’un da daha çok canlandığını söyledi. “Esnaf bize destek oluyor, biz onlara oluyoruz. Yöneticilerimiz, kaymakamımız, belediye başkanımız herkes üniversiteyi sahiplendi” diyen Çepni, üniversitenin hemen arkasında 2 bin kişilik kız yurdunun, yakınında ise erkek yurdunun olduğunu belirtti. Devletin öğrencilere çok güzel imkanlar sunduğunu söyleyen Çepni, bunun da kendileri için büyük bir avantaj olduğunu kaydetti. Diğer üniversitelerle de her türlü işbirliğine açık olduklarını belirten Çepni, “Çünkü hepimiz aynı gemideyiz” şeklinde konuştu. “Hepimiz iyi insan yetiştirme amacındayız. Onlar kendilerini anlatır, biz kendimizi anlatırız. Başkalarını asla kötülemeden, biz nerelerde farklıyız, neleri farklı yapıyoruz hep onu anlatmaya çalışıyoruz. Çok yol kat ettik ama tabii ki daha gidilecek çok yolumuz var” diyen Çepni, üniversitede tamamen bir aile ortamı olduğunu söyledi. Huzurlu bir çalışma ortamlarının olduğuna dikkat çeken Çepni, aksaklıkları kısa sürede gidermeye çalıştıklarını kaydetti.

“Amacımız kaliteli eğitim”

Sürekli toplantılar yaptıklarını ifade eden Çepni, ortak akıl ile bir sürü gözle bakıp yönetmeye çalıştıklarını vurguladı. En önemli avantajlarından birinin de öğrenci için gerçekten çok huzurlu ve güvenli bir yerde olmalarından kaynaklandığını kaydeden Çepni, “Hemen yanı başımızda kredi yurtlar kurumunun birçok imkanının olması ve öğrencilerimizin de bunlardan yararlanabilmesi çok büyük bir avantaj” dedi. Alanında uzman hocalarla bütün dersleri verdiklerini belirten Çepni, amaçlarının kaliteli eğitim olduğuna dikkat çekti. Kaliteli eğitimden ölçeklerinin küçük olmasına rağmen taviz vermediklerini yineleyen Çepni, “Kıbrıslıların da bu üniversiteye sahip çıkmasını bekliyoruz” dedi. Çepni, “Biz yetkililer, bugün varız yarık yokuz. Ama bu yatırım burada hep kalacak. Sahip çıkılması gerektiğini düşünüyorum. Bugüne kadar gittiğimiz her yetkili bize her türlü kolaylığı gösterdi. Son derece de memnunuz. Ben huzurlu aile ortamı içerisinde kaliteden ödün vermeden ciddi eğitim almak isteyen tüm arkadaşları üniversitemize davet ediyorum. Çalışma ortamı bakımında da ihtiyaç duyduğumuzda da idari, akademik çalışma arkadaşı aradığımızda huzurlu bir ortamda çalışmak isteyen arkadaşlarımızı da üniversitemize bekliyoruz” diye ekledi.

(Voice of the Island)


Benzer Haberler

Erhürman “Göreceğimiz zarar, verdiğimiz zarara kıyasla daha fazla olacak”

Voice Kıbrıs Haber

Limasol’da olaylı paskalya gecesi… Maskeli gruplar yoldan geçen araçlara ve polislere molotofla saldırdı

TAK

Denetimlerde 1 kişi tutuklandı!

Voice Kıbrıs Haber

En çok yağış 17 kilogram olarak kaydedildi!

TAK

Levent Şonya hayatını kaybetti!

Voice Kıbrıs Haber

Tatar, Gambiya Cumhurbaşkanı ile görüştü

TAK