DÜNYAFeatured

İsrail-Filistin çatışmasında 6. gün

İsrail ordusu, abluka altındaki Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarına 6. gününde de devam etti. Gazze kentine düzenlenen saldırı sonucu bölgeden dumanlar yükseldi. İsrail ile Hamas arasındaki karşılıklı saldırılarda can kaybı artıyor. İsrail’de ölü sayısı 1300’ün üzerine çıktı. Filistin’de de kayıplar bin 200’e yükseldi. Gazze Şeridi’ndeki tek elektrik santraliyse yakıt yetersizliği nedeniyle hizmet dışı kaldı. İsrail ordusu, “Kara harekatına hazırlanıyoruz. Gazze’de güvenlik duvarı kuruyoruz. Yaklaşan herkes vurulacak.”” açıklamasını yaptı.

İsrail ordusunun gece boyunca Gazze Şeridi’nin batısındaki Eş-Şati Mülteci Kampı ve kuzeydeki Cibaliya bölgelerini bombalaması sonucu çok sayıda ölü ve yaralı olduğu belirtildi.  İsrail savaş uçaklarının kentin tüm bölgelerinde evleri gece boyunca bombaladı. 

Ölü ve yaralılara ilişkin henüz resmi açıklama yapılmadı.

İsrail-Gazze hattında beşinci gün de çatışmalar ve bombardımanla geçti. Özellikle İsrail, Gazze’ye yönelik saldırılarını artırmış durumda. Bölgede elektrikler de tamamen kesildi. Gazze Şeridi’ndeki tek elektrik santrali yakıt yetersizliği nedeniyle hizmet dışı kaldı. 2 milyonu aşkın nüfuslu bölgede elektrik yok.

Bir yandan da karşılıklı saldırılar sürüyor. Gazze’den atılan bir roket Aşkelon’daki bir hastaneye isabet etti. İsrail ordusu da 2006’dan bu yana ilk kez Hamas’ı M270 Çok Namlulu Roket Sistemiyle hedef aldığını açıkladı. Bombardımanda vurulan yerler arasında Gazze İslam Üniversitesi de var.  Gazze’ye yönelik saldırılarda, fosfor bombası kullanıldığı da iddia ediliyor.

İnsani koridor açılması da gündemde. ABD, İsrail ve Mısır ile Gazze’deki sivillerin güvenli çıkışını sağlamak üzere görüşüyor. Birleşmiş Milletler de “Gazze Şeridi insani yardıma açılmazsa faciayla karşı karşıya kalacak” uyarısı yapıyor.

İŞTE İSRAİL-FİLİSTİN HATTINDA DAKİKA DAKİKA YAŞANANLAR

09.20 Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas yarın ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile bir araya gelecek.

09.15 Hamas İsrailli bir kadın ile iki çocuğunu serbest bıraktıklarını açıkladı.

09.10 İsrail ordusu, “Gazze’de güvenlik duverı kuruyoruz. Yaklaşan herkesi vuracağız.” açıklamasını yaptı.

09.00 İsrail güçleri, işgal altındaki Doğu Kudüs’ün kuzeyinde yer alan Kalendiya Mülteci Kampı’na düzenlediği baskında bir Filistinliyi ağır yaraladı, 2’sini gözaltına aldı. Tanıklar, baskına karşı çıkan Filistinliler ile İsrail güçleri arasında arbede yaşandığını, İsrail güçlerinin gerçek mermi ve göz yaşartıcı gaz ile müdahalede bulunduğunu söyledi.

08.30 Gazze’deki güvenlik çitlerini emniyete alma çalışmalarına devam eden İsrail ordusu, yaklaşan herkesin vurulacağını açıkladı. Yapılan açıklamada, kara harekatı için henüz verilmiş bir karar olmadığı ancak ordunun kara harekatına hazırlandığı bildirildi.

07.30 İsrail ordusu, işgal altındaki Batı Şeria’nın kuzeyindeki Cenin kentine sabah saatlerinde baskın düzenledi. Kente birçok noktadan giren askerler ile Filistinliler arasında çatışmalar yaşandı.

07.10 Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (UNOCHA), devam eden İsrail bombardımanları nedeniyle Gazze’de yerinden edilenlerin sayısının 338 bin kişiyi geçtiğini duyurdu.

05.07 İsrail Sağlık Bakanı Moshe Arbel, İsrail’e saldırı düzenlerken yaralı halde ele geçirilen Filistinlilerin tedavisinin yapılmayacağını bildirdi.

04.30 Gazze’de Sağlık Bakanlığı, İsrail saldırıları sebebiyle kentte hayatını kaybedenlerin sayısının yaklaşık 1200, yaralıların ise 5 bine yakın olduğunu duyurdu

03.26 İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile “acil durum hükümeti” kurma konusunda anlaşan muhalefetteki Ulusal Birlik Partisi lideri Benny Gantz, Hamas’ın elindeki İsrailli esirleri geri almak için ellerinden geleni yapacaklarını belirtti.

02.55 İsrail Sağlık Bakanlığı, İsrail-Filistin çatışmasının başladığı 7 Ekim Cumartesi gününden bu yana hastanelere 3 bin 268 yaralı nakledildiğini duyurdu.

01.38 Hamas Hareketi, 7 Ekim Cumartesi gününden bu yana süren “İsrail işgalinin Filistin’deki ihlallerine cevap olarak yürütülen Aksa Tufanı operasyonunun birinci dereceden bir savunma operasyonu olduğunu” belirtti.

01.13 Fas, Cezayir ve Ürdün dışişleri bakanları, Filistin-İsrail çatışmasının bölgedeki yansımalarına karşı uyarıda bulunurken, uluslararası camiaya da acil müdahale çağrısı yaptı.

01.06 ABD Başkanı Joe Biden, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’ya, “İsrail’in savaş kurallarına göre hareket etmesinin gerçekten önemli olduğunu” söylediğini belirtti.

00.17 Gazze’de Hamas’ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugaylarının, esir aldığı bir Yahudi yerleşimci kadınla 2 çocuğunu serbest bıraktığı belirtildi.


Benzer Haberler

İsveç’te Eurovision geniş güvelik önlemleri altında başladı

TRT

Netanyahu “Refah saldırısı İsrailli esirlerin getirilmesi için düzenlendi”

TRT

Ölü amcasını bankaya götüren kadın “Öldüğünü fark etmedim”

NTV

Döviz piyasaları sakin seyrediyor

Voice Kıbrıs Haber

Mahkemede söz alan zanlı “Anlaştığım madde eksik geldi”

Voice Kıbrıs Haber

Gardiyanoğlu “Kamuya 20 engelli daha istihdam edilecek”

TAK