FeaturedKIBRIS

‘İş mesaisini, ev mesaisine bağlayıp erkenden uyuya kalmaktır’

Dünya Kadınlar Günü ya da Dünya Emekçi Kadınlar Günü her yıl 8 Mart’ta kutlanan ve Birleşmiş Milletler tarafından tanımlanmış uluslararası bir gündür. İnsan hakları temelinde kadınların siyasi ve sosyal bilincinin geliştirilmesine, ekonomik, siyasi ve sosyal başarılarının kutlanmasına ayrılmaktadır. Her yaş grubundan kadınlara Kıbrıs’ta kadın olmayı sorduk.

İşte aldığımız yanıtlar:

Nilgün Ecvet Orhon:  Kıbrıs’ta kadın olmak… Savaşta yitirdiğin babandan yaşça büyük olmaktır… Yüreğinizde hala 1974’ün küçük kızı yaşarken siz hiç babanızdan büyük oldunuz mu?

Gülşen Erçin: Dünyanın başka yerlerinde kadın olmak demek hayat boyu kadın hakları için mücadele etmek demekken, Kıbrıs’ta Kadın olmak mücadelenin ötesinde bir kadının hem kadınlığına hem ürettiklerine hem de toplumsal özgürlüğüne sahip çıkma dirayeti demektir benim için. Kıbrıs’ta kadın olmak cesaretin ta kendisidir.

Feriha Tel: Federal Kıbrıs’ta ortak kadın mücadelesi vermeyi umut etmektir…

Fatma Tahsin Keleş: Kadına yönelik şiddetin olmamasını, hor görülmemesini, aşağılanmamasını isterdim. Kıbrıs’taki kadınların da gerek çalışma, gerek sosyal gerekse günlük yaşamları içerisinde fedakarlıktan kaçınmadığına inanmakla birlikte kadının toplum içerisinde daha çok saygıya gereksinimi olduğunu düşünmekteyim.

Amber Eker: Kadın ya da erkek olmak değil, insan olmak konuşulmalı… Yeryüzünde kadınların farkındalık yaratmak veya seslerini duyurmak için ayrı bir güne ihtiyaç duymadıkları zaman eşit olacağız…

Faize Sertel: Savunduğunuz ve inandığınız kadın haklarının, uğradığınız şiddet karşısında alt üst olması ve erkek şiddetinin ne demek olduğunu yaşayarak öğrenmek ve yargı yolunun da pek de işe yaramadığını görmektir…

Oya Kutsal: Kıbrıs’ta kadın olmak Kıbrıs gibi… Bazen hayallerinin yıkıldığı, yerle bir olduğu, bazense küllerinden yeniden doğarak kimliğine sahip, güçlü…

Çise Özverel: Kıbrıs’ta kadın olmak zordur. Beklenen mesleği icra etmezsek zordur mesela, beklendiği gibi yaşamazsak da zordur. ‘Zamanı geldiğinde’ evlenmek istemezsek zorluk artar çünkü evlenmeyen kadın için neler neler söylenebilir.  Bu zorluklar listesi uzar, gider ve toplumsal değer yargılarımız değişmediği sürece de aşılmaz.

Feray Yalçuk: Benden daha emekçi bir kadın olan annemden örnek vermek istiyorum; iş mesaisini ev mesaisine bağlayıp erkenden uyuyakalmak demek Kıbrıs’ta kadın olmak.

Aycan Saraçoğlu: Kıbrıs’ta da güzel, onurlu insan olmak ve insan gibi yaşamak zor zanaat, kadın olmak çok daha zor ama her şeye rağmen küllerimizden yeniden doğmak, yurdumuzun bütünü için mücadele etmek ve direnmek mecburiyetindeyiz.

Ayşe Öztabay: Bir işçi ustalığıyla tabuları oymak, bir çiftçi ustalığıyla eşitlik tohumlarını insanlığa ekmek, zincir gibi kenetlenip şiddette karşı dayanışmak ve barışı çocukların gözlerine doğurmaktır kadın olmak Kıbrıs’ta…

Zana Lazidou: Dünyanın tüm kadınlarına mutlu yıllar! Her zaman mutlu, güçlü, başarılı ve çocuklarının başarıları ile gururlu olsunlar…

Melina Meli: Hayatınız hiç kadınsız düşündünüz mü? Çocuklarını yalnız başına, güçlü bir şekilde büyüten tüm kadınların kadınlar günü kutlu olsun…

Lefki Lambrou, Hayriye Rüzgar, Marileana Spyrou, Lefkia Heracleous, Andri Christofides: Günün birinde, birlikte ve barış içerisinde yaşamak istediğimiz Kıbrıs’a “karar vermesi” için bir grup erkeği beklemektir.

Antigone Michael: Umarım bu gün birçok kadının cinsiyet meselelerine tolerans gösterilmemesi gerektiğinin farkına varılması için bir gün olur. Sadece kadınlarla ilgili bir gün değil tüm cinsiyetlerle ilgili bir gün… Hiç kimse küçümsenmeyi, toplumda, işte ya da defalarca herhangi bir şiddetle yüzleşmeyi hak etmiyor. Sessizlik artık çözüm değil. Bilincin olacağı ve sahte faşizmin olmayacağı bir Kıbrıs arıyorum. Bugün çiçek teklifinin yerine, çevremizdeki bu sorunları anlamak için gerçek ve görünürde eşit olmayan bir topluma dönüşmeyi amaçlayan bir çaba gösterilmesi gerekmektedir.

Cemaliye Soğancı: Kıbrıs’ta kadın olmak çok zor. Çünkü bir bakarsın, esas mücadele etmen gereken kadınlardır.O kadar şekillenmiş ki kadının rolü, kadın kendi tabularını yıkmakta zorluk çekiyor. Esas O tabuları yıktığı zaman kadın gerçekten bir bağımsız düşünen birey olabilir.

İlknur Işıl Türkmen: Kıbrıs’ta kadın olmak Afrodit olmaktır: Geçmişle, Akdeniz ile ve gelecekle bütünleşen.

Sıla Murat: Kıbrıs’ta kadın olmak, her daim sınırları zorlamayı gerekli kılar.

Voice of the Island 2019


Benzer Haberler

12. Uluslararası Kıbrıs İşçi Filmleri Festivali başlıyor

Voice Kıbrıs Haber

Sahte pasaporttan tutuklanan karı koca mahkemeye çıkarıldı!

Voice Kıbrıs Haber

ABD Merkez Bankası (Fed) faiz kararını açıkladı

AA

Kıbrıs’ın Kanatları sergisi YDÜ’de yarın ziyarete açılacak

Voice Kıbrıs Haber

Lefke Polis Karakolu telefon hatları devre dışı kaldı

Voice Kıbrıs Haber

Güney Kıbrıs mahkemelerinde ABD-Rusya gerilimi

TAK