Kıbrıs Sorunu

İoannis Kasoulides,AB Bakanlarını Bilgilendirdi.

Kıbrıslı Rum Dışişleri Bakanı İoannis Kasoulides, Brüksel`de gerçekleştirilen AB Dışişleri Bakanları toplantısında, Avrupalı meslektaşlarını, Ceneve müzakereleri ve Konferansında kaydedilen gelişmeler konusunda bilgilendirdi.

Konsey çalışmaları sırasında konuşan Dışişleri Bakanı, Cenevre Konferansının açık sonu olan bir süreç olduğunu, 40 yıl boyunca bir tabu olan güvenlik konusunun tartışılmasının ve bu tartışmanın devamının teknik düzeye yönlendirilmesinin ileriye doğru atılmış çok önemli bir adım olduğunu vurguladı. Bakan, bunun aynı zamanda, iki tarafın da, – gerek Kıbrıs Rum, gerekse Kıbrıs Türk tarafının güvenlik duygusunu tatmin edecek bir çözüme ulaşılmasını arzuladıklarını gösterdiğini, ifade etti.

Kasoulides, çözümün, Kıbrıs`a, üçüncü ülkeler garantisi olmadan, tam özgür ve egemen bir ülke olma olanağını sağlayacağını dile getirdi. Bunun çok önemli bir şey olduğunu, çünkü halkın çözümü onaylamaya davet edileceğini ve bu nedenle diğer devletlerden neden farklı olması gerektiğiyle ilgili sorunların yanıtlanması gerektiğini vurguladı. Dışişleri Bakanı son olarak, AB`nin Cenevre Konferansına katılımının Avrupa Konseyi tarafından oybirliğiyle karar bağlanmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek, çok yakında Konseye olumlu sonuçlar getirme dileğinde bulundu.

Dışişleri Bakanı ayrıca, sayın Juncker ve bayan Mogherini`ye Cenevre Konferansına katılımlarından dolayı teşekkür ederek, bu konunun, Avrupa koşulları ve Avrupa müktesebatı ile uyumlu olması gereken AB üyesi bir ülkenin geleceğiyle ilgili olduğunu vurguladı. Kasoulides ayrıca, Konferansa olumlu katılımı nedeniyle Britanya Dışişleri Bakanı Boris Johnson ve Kıbrıs`a verdiği güçlü destekten dolayı Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kotzias`a teşekkürlerini sundu.

Diğer taraftan, Cenevre Konferansına değinen Yüksek Müsteşar F.Mogherini, bunun tarihsel bir olay olduğunu ve her iki liderin çözüm istediklerini net olarak gösterdiğini belirtti. Müzakerelere katılan tüm ilgili taraflara teşekkür eden Mogherini, AB`nin çözüm finansmanını üstlenme bağımlığını dile getirdi.

AB Yüksek Temsilcisi de, müzakere sürecinin, Birliğin katılımıyla gerçekleştirilmesi beklenen, güvenlik ve garantilerle ilgili bir sonraki düzeyine değindi.

Temsilci son olarak, müzakerelerin, herkes tarafından kabul edilecek ve yasal çerçeve ve AB güvenlik çerçevesine dayalı olacak, olumlu sonuca varılması için Birliğin mümkün olan her şeyi yapacağını açıkladı.

F.Mogherini, Kıbrıs`ta olası bir çözümün, gerek Kıbrıs`ta, gerekse tüm bölgede olumlu etkileri olacağının altını çizdi.

Britanya Dışişleri Bakanı Boris Johnson ise, Kıbrıs sorunun çözümüne desteğini dile getirerek, çözüme ulaşılması için iki liderin irade gösterdiklerine değindi. Son olarak, diğer ülke Dışişleri Bakanları, Kıbrıs sorununun çözümünün zor bir dönemde olumlu bir adım olacağını kaydettiler.

Konsey gündeminde, Suriye`deki durum, orta Doğuda barış süreci konuları ele alınarak, Lübnan`da cumhurbaşkanlığı seçimleri ve ülkede yeni bir hükümet kurulması için kabul edilen sonuç belgeleri ele alındı.



Benzer Haberler

Tatar- Holguin görüşmesi tamamlandı

Voice Kıbrıs Haber

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ile Holguin görüşmesi başladı

Voice Kıbrıs Haber

Hristodulidis Guterres’in 3’lü ya da 5’li görüşme önerdiğini savundu

TAK

Görevden alma ve atamalar yapıldı!

Voice Kıbrıs Haber

Ursula von der Leyen bu akşam Kıbrıs’a geliyor

KHA

Ankara’da gündem Kıbrıs

Voice Kıbrıs Haber