FeaturedKIBRIS

İnsan Hakları Platformu’ndan çağrı “Oyunuzu kullanın”

İnsan Hakları Platformu, Kıbrıslı Türklere bu yıl Haziran ayında düzenlenecek Avrupa Parlamentosu seçimlerine katılma çağrısında bulundu.

Seçimlerle ilgili bilgi vermek üzere bugün bir basın toplantısı düzenlendi.

Toplantıda konuşan Derya Beyatlı , 6-9 Haziran tarihlerinde Avrupa Parlamentosu üyelerinin seçimi için sandığa gidileceğini belirtti .

Parlamentodaki toplam 720 tane sandalyenin her ülkeye nüfuslarına orantılı olarak dağıtıldığına işaret eden Beyatlı “9 Haziran Pazar günü Kıbrıslılar sandığa gidip kendilerini temsil edecek 6 tane adayı seçeceklerdir. Kıbrıs Cumhuriyeti kimlik kartına sahip 9 Haziran tarihinde 18 yaş ve üzeri yaşta olan Kıbrıslı Türklerin de oy kullanma hakları vardır” dedi .

KIBRISLI TÜRKLERİN SANDIĞA GİTME ORANI DÜŞÜK
2004’den beri beş yılda bir olmak üzere 4 (2004, 2009, 2014, 2019) AP seçimi yapıldığını anımsatan Beyatlı, her seçimde Kıbrıslı Türk adaylar olmasına rağmen Kıbrıslı Türklerin sandığa gitme oranı oldukça düşük kaldığını ifade etti.

Geçtiğimiz seçimlerde (2019 yılında) Kıbrıslı Türklerin sandığa gitme oranının 2014’e (1800 kişi %3.14) göre ikiye katlanmasına rağmen %6.93’de (5604 kişi) katıldığı bilgisini paylaştı.

“ OY KULLANMAK ZOR”
Beyatlı, “Bunun nedenlerini araştırdığımız zaman oy kullanmanın zor olduğu en çok tekrarlanan neden olmuştur. En fazla karşılaştığımız ikinci neden ise Kıbrıslı Türklerin Avrupa Parlamentosu seçimlerinde oy kullanma hakları olduğunu bilmemesi olmuştur.  Üçüncü neden olarak seçmen listesine kayıtlı olmama durumu belirtilmiştir” dedi.

Son iki seçimde Kıbrıslı Türklerin sandığa gidip oy kullanamadığı ve bu durumdan şikayetçi olunduğunu hatırlatan Beyatlı, “Geçen seçimlerde yaklaşık 1000 kişinin sandığa gidip oy kullanmak istediğini ancak seçmen listesinde kayıtlı olmadığı gerekçesiyle oy kullanamadığını tahmin ediyoruz. Bir önceki seçimlerde aday olanların yakın akrabaları dahi oy kullanamamış Avrupa Parlamentosuna, Yüksek Seçim Kuruluna ve Ombudsmana şikâyette bulunmuşlardır”dedi.

Beyatlı şöyle devam etti:

“Bunların yeniden yaşanmaması için İnsan Hakları Platformu Avrupa Birliği ve Yüksek Seçim Kurulu nezdinde çeşitli girişimlerde bulunmuş ve seçmen kaydının kontrolünün yapılabileceği online bir platform geliştirilmesine öncülük etmiştir https://etv.elections.moi.gov.cy/?lang=tr. Bu platforma kimlik kartı numarası ve doğum tarihinizi girerek seçmen listesine kayıtlı olup olmadığınızı öğrenebilirsiniz. Kayıtlı değilseniz adres beyannamesi ve önlü arkalı Kıbrıs Cumhuriyeti Kimlik kartı fotokopinizi haftaiçi 10:00-16:00 saatleri arasında platforma getirin biz kaydınızı sizin adınıza yapalım

Oy vermek için seçmen listesine kayıtlı olmanız gerekiyor. Avrupa Parlamentosu Kıbrıs Ofisi Aralık ayında Kuzeyde yaşayan 83,000 Kıbrıslı Türkün otomatik olarak seçim listesine kaydedildiğini açıklamıştır. Oy hakkı olan 100 bin kusur kişi olduğunu biliyoruz ancak bu 100 bin kişinin takribi %20’si otomatik olarak kaydedilmemiştir. Bunun nedenini sorduğumuz zaman aldığımız cevap eksik veya hatalı adres bilgisi olmuştur. Seçmen listesi 3 Nisan 2024 tarihinde kesinleşecektir. İnsan Hakları Platformu seçmen listesinde olmayan Kıbrıslı Türklerin kayıtlarını kolaylaştırmak için 22 Mart tarihine kadar başvuru kabul edecektir:

İnsan Hakları Platformunun girişimleri sonrası, yurttaşların seçmen listesine kayıtlı olup olmadığını kontrol edebilmesi için bir websitesi geliştirilmiştir. Bu websitesine kimlik kartı numaranızı ve doğum tarihinizi girdiğiniz zaman yeşil ile ‘2024 Avrupa Parlamentosu Seçimlerinde oy kullanabilirsiniz. Özel Seçmen Listesine otomatik olarak kaydoldunuz.’ Mesajını görüyorsanız, 9 Haziran Pazar günü sınır kapıları yakınlarında Kıbrıslı Türkler için özel olarak kurulacak sandıklardan herhangi birinde kimlik kartınız ile oy kullanabilirsiniz. Adaylar ve sandıkların yerleri Nisan sonunda kesinleşecektir. Bu konuda İnsan Hakları Platformu yine bilgilendirme yapacaktır.

Eğer kimlik numaranızı ve doğum tarihinizi girdiğiniz zaman kırmızı ile yazılmış Özel Seçmen Listesinde kayıtlı değilsiniz mesajı ile karşılaşıyorsanız yine aynı sitede bulunan beyanname isimli belgeyi indirip doldurmanız gerekiyor. Bu belgeyi haftaiçi 10:00-16:00 saatleri arasında İnsan Hakları Platformuna (168 Girne caddesi) Kıbrıs Cumhuriyeti kimlik kartı fotokopisi ile birlikte 22 Mart Cuma gününe kadar teslim etmenizi rica ediyoruz, biz seçmen listesine kaydınızı sizin adınıza gerçekleştireceğiz.

9 Haziran tarihine kadar Avrupa Parlamentosu seçimleri ile ilgili herhangi bir sorunuz olursa bize yöneltebilirsiniz:

Tel:0533 831 60 09  [email protected]


Benzer Haberler

AÖA Yasa Tasarısı Genel Kurul’a sevk edildi

TAK

KTÖS’ten Meclis’e iki çalışma raporu

TAK

Özdenefe “Cumhurbaşkanı ve Meclis Başkanının ülke dışında bulunması hukukla ve devlet ciddiyeti ile bağdaşmıyor”

TAK

Döviz piyasalarındaki sakin seyir sürüyor

Voice Kıbrıs Haber

XVII. Evvel Zaman İçinde Lurucina Panayırı pazar günü yapılıyor

TAK

Çeler “Çocuklar arasında ciddi bir sınıf ayrımı var”

Voice Kıbrıs Haber