EkonomiFeatured

IMF’nin Güney Kıbrıs ekonomisi için büyüme oranı tahmini yüzde 2.7

Kıbrıs Rum Maliye Bakanlığı , Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) Dünya Ekonomik Görünümü (WEO) kapsamında Kıbrıs için yaptığı yeni tahminleri memnuniyetle karşıladı.
IMF tahminlerine göre 2024 yılı için büyüme oranı %2,7, 2025 yılı için ise %2,9 olarak öngörülüyor.
2024 yılı için tahmin, bir önceki IMF projeksiyonu (WEO Ekim 2023) ile aynı kalıyor. Önceki IMF tahminlerine göre yaklaşık 0,5 puan azalarak 2024 ve 2025 yılları için sırasıyla %5,9 ve %5,7’ye düşeceği tahmin edilen işsizlik oranında önemli bir iyileşme görülüyor. Enflasyon tahmini 2024 ve 2025 yılları için sırasıyla %2,3 ve %2,0 olup, artışlar önceki IMF tahminlerine kıyasla sırasıyla 0,1-0,2 puan daha düşük.
Maliye Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Bu tahminler öncekilerden daha iyi ve Maliye Bakanlığı’nın tahminlerine oldukça yakın olup, IMF’nin Madde IV değerlendirmesi çerçevesinde Mart 2024’te istişarelerin tamamlanmasının ardından IMF misyonu başkanı tarafından belirtildiği üzere Kıbrıs ekonomisinin dayanıklılığını ve beklentilerini kabul etmektedir” denildi.
DIŞ DALGALANMALARA KARŞI DİRENÇ
Bakanlık ayrıca “zorluklara ve belirsizliklere rağmen ekonomideki olumlu gelişmelerin, sağlıklı mali göstergelere ve ekonominin özellikle turizm ve diğer hizmet sektörlerindeki güçlü performansına dayanarak Kıbrıs ekonomisinin dış dalgalanmalara karşı direncini gösterdiğini” kaydetti.
“Bununla birlikte, devam eden Rusya-Ukrayna çatışması ve İsrail ile Gazze Şeridi’ndeki savaştan kaynaklanan zorlu dış ortam nedeniyle makroekonomik beklentileri çevreleyen belirsizlik yüksek olmaya devam ediyor ve bu durum Orta Doğu’da daha geniş bir çatışmaya dönüşme riski taşıyor.”
Maliye Bakanlığı son olarak, çatışmanın süresini ve potansiyel tırmanışını tahmin etmek şu anda mümkün olmadığından, Kıbrıs ekonomisine yönelik risklerin ölçülemeyeceğini kaydetti.
( Kaynak KHA)


Benzer Haberler

Taksim Meydanı’na yürümek isteyen gruplara müdahale edildi

AA

1 Mayıs ara bölgede “Barış ve Sosyal Adalet İçin Emekçiler Omuz Omuza”

TAK

Bazı bölgelerde 4 saatlik elektrik kesintisi yapılacak!

TAK

Lefkoşa’da korkutan kaza… Bisiklet sürücüsü yaralandı!

Voice Kıbrıs Haber

Görevden alma ve atamalar devam ediyor!

Voice Kıbrıs Haber

1 kişi daha aranıyor!

Voice Kıbrıs Haber