FeaturedKIBRISVOI Özel Haber

‘İki Yunus’ şiir kitabı okuyucularla buluştu 


Tünay MERTEKCİ

Eğitimci, Şair, Tiyatro Yazarı, Tiyatro Yönetmeni, Halk Dansları Eğitmeni Ali Yunus Özerdem’in “İki Yunus” adlı ilk şiir kitabı okuyucularıyla buluştu. Ali Yunus Özerdem’in şiir kitabı “İki Yunus” Kıbrıs’ta ve Türkiye’deki yayın evleri ve kitapçılarda okuyucularını bekliyor. İlk kitabıyla birlikte adından çokça söz ettirecek Özerdem’in şiirlerinin büyük bir kısmı aşk ve toplumsal konularla ilgili.

Özerdem: Kitap büyük bir çalışmanın sonucu

Yıllardır şiirin içinde olan bir kişi olduğunu kaydeden Ali Yunus Özerdem, edebiyatı çok seven ve çok okuyan bir kişi olduğunu söyledi. Okudukları ve gördükleriyle ilgili kendince notlar alarak şiirler yazmaya çalıştığını belirten Özerdem, “Bu alışkanlığı geliştirdikten sonra Türkiye’de bir öğretmen arkadaşımın ısrarıyla kitap çıkarma fikri oluştu. Şiirlerimi inceledikten sonra bu şiirlerin mutlaka kitap haline getirilmesi düşüncesinde birleştik. Bu şekilde başlayan bir yolculuk oldu. Düzenlendikten sonra Türkiye’nin en büyük yayın evlerinden biri olan Göl Yayıncılık ile bir görüşmemiz oldu. Kitap haline getirebileceklerini söyledikten sonra çalışmalara başladık. Yaklaşık 3-4 ay önce kitap basımı tamamlandı. Şu anda Kıbrıs’ta ve Türkiye’de kitap evlerinde kitabımız mevcut” şeklinde konuştu. Şiirlerin büyük oranda genel olarak aşk şiirleri ve toplumsal şiirlerden oluştuğunu kaydeden Özerdem, genelde serbest vezinde yazmayı sevdiğini fakat hece vezninde olan şiirlerin de mevcut olduğunu söyledi. Özerdem kitapta yoğun olarak serbest vezni yoğun olarak tutmaya çalıştığını yineledi.

“Kitabın ismi, benim hayat felsefemi içeriyor”

“Kitabın ismi benim hayat felsefemi içeriyor. İki Yunus: Benim iki evliliğim oldu. İlk eşimi kanserden kaybettim. Bir tanesi o, bir tanesi de şimdiki eşim. Aynı zamanda iki hayatı temsil ediyor. Biri Kıbrıs’taki, biri de Türkiye’deki hayatımı. İki yunus adında böylece netleştik” diyen Özerdem, kitabın büyük bir çalışma sonunda okuyucularla buluşma noktasına geldiğini aktardı. Bu kitaptan sonra iki de antoloji çalışmasının olduğunu ifade eden Özerdem, Türkiye’deki tanınmış şairlerin de içinde yer aldığı Mısralardaki Öyküm Grubu ve Ankara Sanat Platformu’nun iki antolojisinde daha şiirlerinin yayınlandığını vurguladı. Aralık ayında da Ankara Sanat Platformu’nun uluslararası bir etkinliğinde Kıbrıslı Türk şair olarak imza gününe katılacağına dikkat çeken Özerdem, Kıbrıs’ta da imza günü gerçekleştireceğini fakat tarihin henüz netleşmediğini söyledi.

 

“İkinci şiir kitabını hazırlıyorum”

Gençlere çağrıda bulunan Özerdem, “Edebiyatın içinde olan bir insan olarak, mutlaka okumanın gerekliliği üzerinde durmaya çalışıyorum. Şu anda günümüzde internetten dolayı bu konuda bayağı bir gerilememiz var. Kitabın yerini hiçbir şey tutamaz. Kitabın kokusu bile insanlara ayrı bir kültürü temsil eder. Kıbrıs Türk Toplumu geçmişten gelen kültür oranı yüksek bir toplumdur. Gençlerimizin muhakkak okuması gerekiyor” diye konuştu. Özerdem son olarak ikinci şiir kitabını hazırladığını ifade etti ve bunun dışında roman çalışmasının da olduğunu ekledi.

Ali Yunus Özerdem’in 128 sayfalık şiir kitabındaki şiirlerinin hepsi de anlam yüklü. İşte kitaptan “Bir gün gidersem sevgili” isimli şiiri:

Bir gün gidersem sevgili!

Bil ki senden değildir,

Kısıtlanmasındandır özgürlüğün,

Daralmasındandır ufkun

Kalmamasındandır paylaşımın

Monotonlaşmasındandır ömrün

Yani

Sen değilsindir sebebi

Olamazsın da

Çünkü sevdim bir kere

Deliler gibi…

Bir gün gidersem sevgili!

Bil ki

İki kişi olmayışındandır

Bu evlilikte başroldekilerin

Yan rolde olmaktandır sürekli

En çok da

Yalanı bol olmasındandır

Çocukların.

Ev dediğim hanede

Belki de

Ben yerine

Hep başkalarını

Mutlu etmeye çalışmandandır

Bir gün gidersem sevgili!

Bil ki

Çabalamışımdır ölesiye

Tüm yollar kapanmış

Ve

Tüm köprüler yıkılmıştır

Demir alma zamanı gelmiş

Maçın son düdüğünü çalmıştır hakem

O an

Bil ki

Çok sevmişimdir

Hem de ölesiye.

Voice of the Island 2018



Benzer Haberler

İşyerine ait 137 bin 808 TL’yi çalan şahıs tutuklandı

Voice Kıbrıs Haber

Gönyeli’de inşaat alanında hırsızlık!

Voice Kıbrıs Haber

Sahte kimlikle güneye geçmeye çalıştılar

Voice Kıbrıs Haber

Vadili’de arazi yangını!

Voice Kıbrıs Haber

Girne’de iş kazası: 31 yaşındaki işçi yaralandı

Voice Kıbrıs Haber

Alkollü sürücü direksiyon hakimiyetini kaybederek bariyerlere çarptı

Voice Kıbrıs Haber