FeaturedKIBRISVOI Özel Haber

İki Toplumlu Müzik ve Halk Dansları Derneği ”KIBRIS”, önyargıları ortadan kaldırmayı hedefliyor

İki Toplumlu Müzik ve Halk Dansları Derneği “KIBRIS” Başkanı Michalis Michael, faaliyetlerinin iki toplumu hedef aldığını, böylece birlikte hareket ederek,adada bölünmeden kaynaklanan önyargılardan kurtulacaklarını söyledi.
Michalis, misyonlarını ortak işbirliği yoluyla gerçekleştirmeye çalıştıklarını da belirtti.
Michalis, “Topluma vermek istediğimiz mesaj, iyi niyet, bağlılık, işbirliği, sevgi ve saygı çerçevesinde Kıbrıslıların bir kez daha birlikte güzel sonuçlara ulaşabilecekleridir” dedi.
Dans grubu Başkan Yardımcısı Zeliha Toz, Kıbrıslı Rum ve Kıbrıslı Türklerin 20 yıldır birlikte dans ettiğini, insanlardan gelen desteğin giderek arttığını söyledi.
İki Toplumlu Müzik ve Halk Dansları Derneği ”KIBRIS” Başkanı ve Başkan Yardımcısı Michalis Michael ve Zeliha Toz, Voice Kıbrıs Haber’e, iki toplumun 20 yıllık işbirliği ve dans grubunun faaliyetlerini anlattı.

Soru: Grubun tarihini anlatır mısınız lütfen…

Michalis: İki Toplumlu Müzik ve Halk Dansları Derneği “KIBRIS” Ocak 2012’de kuruldu. Derneğin üyeleri Türkçe ve Yunanca konuşan Kıbrıslılardan oluşuyor.
Faaliyetlerimiz, aynı coğrafya içerisinde birbirinden ayrı yaşamak zorunda bırakılan iki toplumun ortak geleneklerini hatırlatarak, ortak eylemlerle yakınlaştırılmalarını ve hepimizin bıktığı ön yargılardan kurtulmayı amaçlamaktadır. Her iki toplumdan barışseverlerin desteğiyle, adamızdaki sınırların kaldırılması, ülkemizde birliğin sağlanması, ortak kültürümüzün gelecek nesillere en saf haliyle aktarılması amacıyla kuzeyde, güneyde ve ara bölgede faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Bu özlemle yurt içi ve yurt dışından aldığımız tüm davetlere imkanlarımız elverdiği kadar katılmaya çalışıyoruz.
Topluma vermek istediğimiz mesaj, iyi niyet, bağlılık, işbirliği, sevgi ve saygı çerçevesinde Kıbrıslıların bir kez daha birlikte güzel sonuçlara ulaşabilmeleridir.
Derneğin tüm masrafları üyelerimiz ve bize destek veren sponsorlarımız tarafından karşılanıyor. Her iki toplumdan öğretmenlerle geleneksel dans grubu ve geleneksel müzik grubu olmak üzere iki grup işletiyoruz.
Her pazartesi Lefkoşa Ledra Palace’ta provalarımız oluyor. Bu etkinliklere gerek dansçı gerek müzisyen olarak katılmak veya üye olmak isteyenler, messenger aracılığıyla bizimle iletişime geçebilirler, biz geri dönüş yapacağız.

BİRLİKTE İLERLİYORUZ

Soru: İki toplumlu işbirliği ile ilgili yaşadığınız deneyimlerinizden bahsedebilir misiniz?

Zeliha: İki toplumlu bir grupta dans etmeye başlayalı 20 yıl oldu. Michalis ile birlikte başladık. Gelecek yıl 20. yılımıza giriyoruz. Bunu düşündükçe gerçekten büyük bir olay olduğunu fark ediyorum. Yani Kıbrıslı Rumlar ve Kıbrıslı Türkler 20 yıldır birlikte dans ediyorlar. Bu gerçekten hoşuma gidiyor. İlgili olan Kıbrıslı Türkler, hiçbir problem olmaksızın gelip dans ediyorlar. Biz zaten katılan tüm dansçılarımızın barış yanlısı olmalarını istiyoruz.
Adanın her iki yakasında dans ediyoruz ;bizi nereye çağırırlarsa oraya gidiyoruz. Bu bizim için hiç sorun olmuyor. İnsanlar bundan gerçekten hoşlanıyor. Etkinliğin bitişi sırasında herkes ayağa kalkıyor ve birlikte dans ediyoruz. Dans ettiğimiz şarkılar hem Yunanca hem de Türkçe olduğu için bu bizim açımızdan gerçekten önemli.

Soru: 2017’den bugüne bir müzakere boşluğu yaşıyoruz. Bu durum, insanların iki toplumlu etkinliklere katılma konusundaki ilgisini etkiledi mi?
Zeliha: Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum olmak üzere her iki taraftan da iki toplumlu hareket talebi her zaman vardı. Bu bizi çok mutlu ediyor. Ancak, Kıbrıs’a barışın gelmesinin liderlerin ve halkın elinde olduğunu düşünüyorum. Gerçekte her iki toplumdan insanları biraraya getiren kişiler, bir topluluktan gelen kişilerdir. Liderlerimizden, yani en azından günümüz olan liderlerimizden bir sonuç çıkabileceğini düşünmüyorum.

Kallis Antounas-Voice Kıbrıs Haber 2023


Benzer Haberler

7 Mayıs Dünya Astım Günü: “262 milyon insan astımın etkisinde”

Voice Kıbrıs Haber

Derinya’ya yeni bir pazar yeri inşa ediliyor

Voice Kıbrıs Haber

Holguin’in akşam saatlerinde adaya gelmesi bekleniyor

Voice Kıbrıs Haber

Güney’e Ürdün’den yangın söndürme helikopteri desteği

Voice Kıbrıs Haber

“Klasik Otomobil Hazine Avcılığı” etkinliği otomobil tutkunlarını bir araya getirdi

Voice Kıbrıs Haber

Öğrenci belgesini sahteleyen kişiler tutuklandı

Voice Kıbrıs Haber