FeaturedKIBRIS

“İki önemli eser Karpaz’da yeniden hayat buldu”

İki toplumlu Kültürel Miras Teknik Komitesi tarafından restorasyon çalışmaları tamamlanan Aya Triada Bazilikası ve Ay Filon Kilisesi’nin açılış seremonileri bugün yapıldı.

Aya Triada Bazilikası ile Ay Filon Kilisesi’nde restrasyon çalışmaları tamamlandı.

Açılış törenlerinde Teknik Komite, Avrupa Komisyonu ve BM Kalkınma Programı yetkilileri de hazır bulundu.

İlk olarak Sipahi köyünde yer alan Aya Triada Bazilikası’nın açılışı gerçekleştirilerek yapılan çalışmalar hakkında bilgi verildi.

Ardından Bazilika gezildi.

Daha sonra Dipkarpaz’daki Ay Filon Kilisesi’nde tören düzenlendi.

Törende ilk konuşmayı Avrupa Komisyonu Kıbrıs Çözüm Destek Birimi Başkanı Kjartan Bjornsson yaptı.

Bjornsson, kültürel mirasın korunması ve gelecek nesillere taşınması adına adanın dört bir yanında çalışmaların devam ettiğini belirterek, bu çalışmaların önümüzdeki yıl da yoğun bir şekilde devam edeceğini söyledi.

Kültürel Miras Teknik Komitesi Kıbrıslı Türk Temsilcisi Ali Tuncay da, iki tarihi ve arkeoliojik yapının gelecek nesillere taşımak adına Karpaz bölgesine kazandırdıklarını belirtti.

Toplumların sanatsal ve bilimsel yönden birbirinden etkilendiklerini soyut ve somut kültürel miras eserleri üzerinde gördüklerini söyleyen Tuncay, “Kültürel Miras,yaşamdan beslenir, yaşar ve yaşamı besler, yani yaşayan ve yaşatan birikimlerimizdir” dedi.

Kültürel Miras Teknik Komitesi Kıbrıslı Rum Temsilcisi Takıs Hadjidemetriuo da, komitenin adanın iki tarafında yaptığı ve yapacağı çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Hadjidemetriuo, günümüzü geçmişle buluşturmak ve Kıbrıs’ın tarihsel devamlılığı ile kültürel karakterini korunması adına çalışmaların devam edeceğini söyledi..

UNDP Program Yöneticisi ve Ofis Müdürü Tiziana Zennaro ise, Teknik komitenin özverili çalışmaları sonucunda iki önemli eserin Karpaz’da yeniden hayat bulduğunu söyledi…

Kıbrıs’taki eserlerin ayakta kalabilmesi için AB ve Kültürler Miras Komitesi ile bir takım çalışmalar yürüttüklerini ifade eden Zennaro, teknik komitenin genç sesi olması için adanın kuzey ve güneyinden genç kültür elçileri seçtiklerini sözlerine ekledi.

Konuşmaların ardından kilisenin açılışı gerçekleştirilerek, kilise gezildi.

(BRT)


Benzer Haberler

Sahte pasaportu 10 bin Euro karşılığında temin etti!

Voice Kıbrıs Haber

Paskalya nedeniyle 60 mahkuma başkanlık affı

TAK

Önümüzdeki günlerde yağmur bekleniyor, sıcaklık düşecek

TAK

Denetimlerde 7 kişi tutuklandı, 68 araç trafikten men edildi!

Voice Kıbrıs Haber

Girne Polis Müdürlüğü’ne ait telefon hatları arızalı

TAK

Taksim Meydanı’na yürümek isteyen gruplara müdahale edildi

AA