FeaturedKIBRIS

“IGSE A level puanıyla TC üniversitelerine girebilecek”

Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu, Ankara’da gerçekleştirdiği temasları BRT’ye değerlendirdi…

Bakan Çavuşoğlu, yoğun bir görüşme trafiği gerçekleştirdiklerini belirterek, bu görüşmelerin bir tanesinin YÖK ile olduğunu söyledi.

YÖK Başkanının yurtdışında olmasından dolayı Başkan vekilleri ile görüştüklerini ifade eden Çavuşoğlu, YÖK ile IGSE A Level sistemini konuştuklarını aktardı.

Çavuşoğlu, KKTC vatandaşı öğrencilerin IGSE A Level puanları ile Türkiye üniversitelerinde eğitim alması konusunda mutabakata varıldığını ve önümüzdeki günlerde bu konuda bir tüzük çalışması yaparak bu tartışmaları sonlandırmak istediklerini söyledi.

Çavuşoğlu “IGSE A Level ile yapılan tartışmaları herkes bir yere koysun. Bu sistemle Türkiye üniversitelerine yerleşmede bir sıkıntı kalmayacak” dedi.

YÖK ile, üniversitelerin kontenjanları ve bazı sıkıntılar ile ilgili de görüştüklerini anlatan Çavuşoğlu, KKTC’ye yüzde 11 daha kontenjan verildiğini, yapılan tercihlerle birlikte KKTC’ye gelen öğrenci sayısında artış olacağına inanç belirtti.

YÖK ile üniversitelerin işbirlikleriile ilgili de görüştüklerini söyleyen Bakan Çavuşoğlu, KKTC’nin herhangi bir ülke olmadığı, Türk toprağı olduğu ve Türk dünyasının da önemli bir noktaya taşınması gerektiği konusunda bir prensibe vardıklarını söyledi.

Çavuşoğlu, “Bundan sonra alınan kararlarda KKTC ayrı tutularak karar alınması gerektiğinin altını çizdik. Önümüzdeki günlerde yapılacak adımlar da bunun somut göstergesi olacaktır” diye konuştu.

Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu, Ankara ziyareti çerçevesinde ÖSYM’ye ziyaret gerçekleştirdiklerini söyleyerek burada sınavlarda görev alan öğretmenlerin çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve sınavlarla ilgili bir takım istatistikler talep ettiklerini kaydetti.

Öğrencilere burs ve kontenjan sağlayan Türkiye Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı’nı da ziyaret ettiklerini ifade eden Bakan Çavuşoğlu, görüşmede 30 olan lisans kontenjanın 40’a yükseltilmesi ve akademisyen yetiştirmek için lisans üstü ve doktora bursu verilmesi konusunda anlaşmaya vardıklarını, yakın gelecekte bununla ilgili protokol imzalanacağını söyledi.

Çavuşoğlu, Hacettepe Üniversitesi, Ankara Üniversitesi, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi ve Gazi Üniversitesi ile yaptıkları görüşmelerde ise söz konusu üniversitelerin KKTC’den gelebilecek lisans üstü ve doktora taleplerinin tümünü karşılamaya hazır olduklarını ayrıca Lisans konusunda YÖK ile yapılacak açılımlara bağlı olarak tüm öğrencileri almaya hazır olduklarını ifade ettiklerini anlattı.

Bakan Çavuşoğlu, IGSE A Level sisteminden giden öğrencilerin okul harçlarının düşürülmesi veya sıfırlanması konusunda da girişim yapacaklarını söyledi.

Türkiye Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer ve ekibi ile geniş bir toplantı yaptıklarını da aktaran Bakan Çavuşoğlu, Ankara’ya geniş bir kadro gitmelerinin nedeninin herkesin muhatabı ile tanışması ve işbirliğinin artırılması olduğunu belirtti.

Çavuşoğlu, Türkiye Milli Eğitim Bakanı Özer’in KKTC’deki özel eğitim ve okul öncesi okullardaki araç gereç eksikliklerin giderilmesi ayrıca 700 akıllı tahtanın da ihale kapsamına alınması ve ihale sonuçlanır sonuçlanmaz KKTC’ye gönderilmesi talimatı verdiğini belirtti.

Türk Tarih Kurumu ile yapılan görüşmede doktora programlarına, Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurumu ile yapılan görüşmelerde iselisans üstü, doktora ve hizmet içi eğitimlerde destek sözü verildiğini söyleyen Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu, Ankara’da KKTC halkının önünü açacak şekilde görüşmeler olduğunu ifade etti.


Benzer Haberler

Galatasaray’dan 6 gollü galibiyet: Süper Lig’de yeni rekor

NTV

19’uncu İpek Koza Festivali tamamladı

Voice Kıbrıs Haber

TürkBankası bahar etkinliğinde ana tema yine “ Sürdürülebilir Bir Gelecek ” oldu

Voice Kıbrıs Haber

Zanlı “Kimse para vermedi, 4 gün aç kalınca polise gittim”

Voice Kıbrıs Haber

Tatar İİT Zirvesi’nde konuştu “Kıbrıs Türk Halkının maruz bırakıldığı İnsan Haklarını ihlallerine yönelik somut adımlar atmalıyız”

TAK

Büyükkonuk Eko Gün’deki etkinlikler iptal edildi

TAK