FeaturedKIBRIS

Hukuk, Siyasi İşler ve Dışilişkiler Komitesi toplandı

Cumhuriyet Meclisi, Hukuk, Siyasi İşler ve Dışilişkiler Komitesi, UBP Milletvekili Komite Başkanı Oğuzhan Hasipoğlu Başkanlığında, bugün saat 10:00’da toplandı.

Komite, gündeminde bulunan, Anayasa (Değişiklik) Yasa Önerisini madde madde görüştü ve 143. Maddeyi oybirliğiyle kabul etti. Taşınmaz Mal (Tasarruf, Kayıt, ve Kıymet Takdiri) (Değişiklik ) Yasa Tasarısının genel görüşmesine devam ediyor. Söz konusu Yasa Tasarısını bir sonraki toplantıda ele alacak.

Anayasa (Değişiklik) Yasa Önerisi’nin Yüksek Mahkeme Yargıçlarının Sayısının Artırılması İle İlgili 143.maddesi Komite’de oybirliğiyle onaylandı.

Yüksek Mahkeme’nin Anayasa’dan ve diğer Yasalardan kaynaklanan görev ve yetkileri uyarınca yapmakta olduğu hizmetlerde ciddi artış olduğu nedeni ile bir Başkan ve yedi Yargıçtan oluşan Yüksek Mahkemedeki Yargıç sayısının artırılması ve Yargı erkinin daha sağlıklı ve hızlı hizmet edebilmesi ayrıca adaletin erken tecelli etmesi hedeflenmektedir.
Hazırlanan Yasa Önerisi ile Yüksek Mahkeme’nin yargıç sayısında artış olacağı dikkate alınarak Anayasa Mahkemesi’nde yedek yargıç olarak görev yapacak olan yargıçlar açısından açıklık getirilmiştir. Komiteden oybirliğiyle geçen Yüksek Mahkemenin oluşumu ve görev bölümünü düzenleyen 143. Madde şu şekildedir;

Yüksek Mahkemenin Oluşumu ve Görev Bölümü
(1) Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Yüksek Mahkemesi 1 başkan ve en az 7, en çok 16 yargıçtan oluşur. Başkanın gaybubetinde veya yokluğunda en kıdemli üye ona vekalet eder.
Ancak Yüksek Adliye Kurulu başka bir Yüksek Mahkeme Başkanına vekalet etmesi için görevlendirilebilir.

(2) Yüksek Mahkeme; Anayasa Mahkemesi, Yüce Divan, Yargıtay ve Yüksek İdare Mahkemesi görevini yapar.
(3) Yüksek Mahkeme, Başkan ve en kıdemli dört yargıç ile toplanarak Anayasa Mahkemesi görevini yapar. Yüksek Mahkeme’nin diğer yargıçları yedek yargıç olarak görev yaparlar. Başkanın oturumda bulunmadığı hallerde, en kıdemli yargıç Başkanlık eder.
Bu Anayasanın 148. Maddesi uyarınca Anayasa Mahkemesine havale edilen konuların duruşmasında, havale kararına taraf olan yargıç veya yargıçlar görev alamaz veya karara iştirak edemezler.

(4) Yüksek Mahkeme, Başkan ve iki yargıç ile veya sadece üç yargıç ile toplanarak Yargıtay veya Yüksek İdare Mahkemesi olarak görev yapar. Bu görev çerçevesinde verilen kararlar nihaidir.Başkanın oturumda bulunmadığı hallerde en kıdemli yargıç Başkanlık eder.
Ancak, Yüksek Mahkemeye Yüksek İdare Mahkemesi olarak doğrudan doğruya başvurulması yasa ile gösterilen haller dışındaki başvurular, Yüksek İdare Mahkemesinde görevli tek yargıç tarafından incelenip karara bağlanır.
Tek Yargıç tarafından verilecek kararlara karşı üç yargıçtan oluşan Yüksek İdare Mahkemesin istinafen başvurulabilir.
(5) Yargıtay veya Yüksek İdare Mahkemesinde görev yapacak olan Yüksek Mahkeme yargıçları, Yüksek Mahkeme tarafından belirlenir.
Ancak,Yargıtay veya Yüksek İdare Mahkemesinde görevli olan yargıçlardan herhangi birinin geçici olarak görevini yürütemediği hallede Yüksek Mahkeme Başkanının görevlendireceği başka bir yargıç o görevi yürütebilir.

z

Komiteden geçen Yasa Önerisi ile seçimin 26 Nisan 2020 tarihinde yapılacağı belirtilmiş ve Cumhurbaşkanlığı seçimin yapılacağı günde Halk Oylamasına sunulacağı ifade edilmiştir.

Taşınmaz Mal (Tasarruf, Kayıt ve Kıymet Takdiri) ( Değişiklik ) Yasa Tasarısının Genel Gerekçesi:

Taşınmaz Mal (Tasarruf, Kayıt ve Kıymet Takdiri) Yasası’nın Geçici 1’inci maddesinde; “site ve apartman kayıtlarında çıkabilecek zorlukları aşmak amacıyla, Tapu ve Kadastro Dairesi Müdürü, kaydın yapılması için muvafakatname vermeyen hissedarın imzasına gerek olmaksızın, muvafakatname vermeyen hissedarı mağdur etmeyecek şekilde kaydı yapar.
Ancak böyle bir kaydın yapılabilmesi için, hissedarların yarısından fazlasının muvafakatname vermesi koşuldur.
Bu madde kuralları, bu (Değişiklik) Yasasının yürürlüğe girdiği tarihten itibaren üç yıl sonra yürürlükten kalkar” şeklinde bir düzenleme mevcuttur.
Bu düzenleme ile; yurt dışında olan veya muvafakatname vermeyen hissedarlar açısından mağdur olan mal sahiplerinin tapudaki işlemlerini yapabilmeleri sağlandı.
İşbu düzenleme site ve apartman kayıtlarında çıkabilecek zorlukları aşmak amacıyla yapılmıştır. Uygulamada ise; aynı sıkıntı ve sorunlar parselasyonlarda da yaşanmaktadır. Bu nedenle bu kapsama parselasyon işlemleri de dahil edilmiştir.
Mevcut Yasa’daki sözkonusu madde geçici olarak düzenlenmiş ve bu madde kuralları üç yıllığına geçerli sayılmıştır. Bu nedenle her üç yılın sonunda yasa değişikliği yapılması ve sürenin uzatılması ihtiyacı duyulduğundan bahse konu geçici maddenin yürürlükten kaldırılıp, kalıcı madde olarak düzenlenmesi Bakanlıkça uygun ve gerekli görülmüştür.

Komite Toplantısına davetli olarak, Anayasa değişikliği ile ilgili toplantıya Yüksek Mahkeme Başkanı Narin Ferdi Şefik, Başsavcı Behiç Öztürk, Taşınmaz Mal (Tasarruf, Kayıt, ve Kıymet Takdiri) (Değişiklik) Yasa Tasarısı ile ilgili toplantıya İçişleri Bakanlığından Mehmet Özdemirağ katıldı. UBP Milletvekili Oğuzhan Hasipoğlu Başkanlığı’ndaki toplantıya, Başkan Vekili CTP Milletvekili Doğuş Derya, UBP Milletvekili İzlem Gürçağ Altuğra, UBP Milletvekili Yasemi Öztürk, CTP Milletvekili Asım Akansoy, CTP Milletvekili Fazilet Özdenefe, HP Milletvekili Hasan Büyükoğlu, HP Milletvekili Erek Çağatay ve YDP Genel Başkanı Erhan Arıklı katıldı.

(Cumhuriyet Meclisi)


Benzer Haberler

Galatasaray’dan 6 gollü galibiyet: Süper Lig’de yeni rekor

NTV

19’uncu İpek Koza Festivali tamamladı

Voice Kıbrıs Haber

TürkBankası bahar etkinliğinde ana tema yine “ Sürdürülebilir Bir Gelecek ” oldu

Voice Kıbrıs Haber

Zanlı “Kimse para vermedi, 4 gün aç kalınca polise gittim”

Voice Kıbrıs Haber

Tatar İİT Zirvesi’nde konuştu “Kıbrıs Türk Halkının maruz bırakıldığı İnsan Haklarını ihlallerine yönelik somut adımlar atmalıyız”

TAK

Büyükkonuk Eko Gün’deki etkinlikler iptal edildi

TAK