FeaturedKIBRIS

Hristodulidis Strazburg’ta mülteciler konusunu anlattı

Kıbrıs Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Nikos Hristodulidis, mülteciler konusunu görüşmek üzere Lüksemburg’da toplanan AB Dışişleri Konseyi’nde Kıbrıs’ın güneyine mülteci gidişinde artış olduğundan söz etti.

Politis ve diğer gazetelere göre, Hristodulidis, Güney’e, Türkiye, Kıbrıs’ın kuzeyi ve komşu ülkelerden giden mültecilerde artış olduğunu anlattı; “Endişe verici” diye nitelediği bu durumun, AB’nin ortak eylemlerle top yükün göğüslemesi gereken bir mesele olduğunu da söyledi.

Fileleftheros ise Kıbrıs Cumhuriyeti’nin, sığınma taleplerinde kendisini birinci sıraya çıkaran mülteci akışındaki artışı göğüslemek için AB’den yardım eli istediğini yazdı.

Habere göre, Hristodulidis, mülteciler konusunun, Brüksel’de Perşembe günü düzenlenecek Avrupa Zirvesi çerçevesinde ele alınacak olması nedeniyle dün Strazburg’da Avrupalı mevkidaşlarına bilgi verdi ve İçişleri Bakanı Konstantinos Petridis’in geçen Cuma günü yaptığı gibi Kıbrıs Cumhuriyeti’nin operasyonel ve mali açıdan desteklenmesi taahhüdünün yerine getirilmesini istedi.

Hristodulidis Türkiye’nin, AB ile geçerli olan geri kabul anlaşmasını Kıbrıs Cumhuriyeti için uygulamadığını, Anastasiadis’in Perşembe günkü Avrupa Zirvesi’nde bu konuyu denkleri ve ilgili AB örgütleriyle konuşacağını açıkladı.

Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Brüksel’den, geri kabul antlaşmasını Kıbrıs Cumhuriyeti için de uygulaması maksadıyla Ankara nezdinde girişimde bulunmasını istediğini yazan gazete, Eurostat’ın Kıbrıs Cumhuriyeti AB ortalamasına göre yüzde 600 gibi rekor bir oranla siyasi sığınma taleplerinde birinci sırada gösterdiğini belirtti.

Haberde Anastasiadis’in AB liderlerine gönderdiği mektupta “bu (artış) eğilim devam ederse düzeltilmesi imkansız, çok zor durumda kalacaklarını ilettiği, Komisyon’un da Başkanı Jean Claude Juncker aracılığıyla operasyonel ve mali destek taahhüt ettiğini, bunun da Kıbrıs Cumhuriyeti’nde beklenti yarattığı kaydedildi.

Gazete AB’nin ilgili komitesinin başkanı (Yunan) Dimitris Avraamopulos’un dün Ankara’da, AB-Türkiye mülteci anlaşmasının uygulanması konusunda temaslarda bulunduğunu da hatırlattı.

(TAK)


Benzer Haberler

ABD’de hava yolu şirketi 101 yaşındaki kadını uçuşa bebek olarak kaydetti

TAK

Küresel piyasalar Fed haftasına pozitif seyirle başladı

Voice Kıbrıs Haber

Brent petrolün varil fiyatı yüzde 0,73 düşüşle 87,56 dolar oldu

Voice Kıbrıs Haber

Bellapais İlkbahar Müzik Festivali Trio Konseri ile devam ediyor

Voice Kıbrıs Haber

Orkide Yürüyüşü yapıldı

TAK

Gazimağusa Belediye Başkanı Uluçay Gamabel personelinin maaşlarının performans kriterlerine göre ödeneceğini açıkladı

TAK