FeaturedKIBRIS

Hristodulidis “Mutabakat zaptı olumlu ancak fazlasını beklerdik”

Kıbrıslı Rum Lider Nikos Hristodulidis, Avrupa Parlamentosu’nda (AP) göç ve sığınma mutabakat zaptı onaylanmasını “olumlu” bulduğunu belirtmekle birlikte, “özellikle, şu anda gönüllülük esasına dayanan yer değiştirmeler konusunda daha fazlasını beklerdik” dedi.

Fileleftheros’un haberine göre, şu anda gönüllülük esasına dayanmakta olan yer değiştirmelerin mecburi olmasını istediklerini söyleyen Hristodulidis “bazı Avrupa Konseyi liderlerinin, (zaptı) kendi örneklerinde uygulamayacaklarını söylediklerini işittim.” ifadesini kullandı.

Hristodulidis, buna rağmen gelişmenin olumlu olduğunu ancak bununla yetinmeyeceklerini belirtti. Suriye’nin bazı bölgelerinin “güvenli bölge” ilan edilmesini sağlamak üzere İçişleri Bakanı Konstantinos Yoannu’nun Danimarka ve Çekya’yı ziyaret ettiğini, kendisinin de İtalya ve Yunanistan gibi AB üyesi ülke başkanları ile temas halinde olduğunu kaydetti. Hristodulidis, Suriye’nin bazı bölgelerinin güvenli bölge ilan edilmesine AB içerisindeki bazı büyük devletlerin itirazı olduğunu fakat meselenin ancak bu tür kararlarla göğüslenebileceğini savundu.

Hristodulidis dün, Lübnan Başbakanı ile, Beyrut’ta yaptıkları görüşmelerin devamı niteliğinde bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiklerini ve kendisine, AB düzeyinde yaptığı bazı temaslarla ilgili bilgi verdiğini söyledi. “Avrupa Komisyonu Başkanı ile orayı (Beyrut) ziyaretimle ilgili bazı tarihlere baktık.” diyen Hristodulidis, “çok somut açıklama yapma umudunu” dile getirdi.

Nikos Hristodulidis gelecek hafta Londra’ya giderek, Kıbrıs’a yatırım yapmak isteyen yabancı yatırımcılarla görüşeceğini, ardından da Brüksel’e gideceğini belirtti. Bunu takiben, Suriye ve Türkiye-AB ilişkilerinin ele alınacağı Avrupa Konseyi toplantısına katılacağını belirterek “birçok gelişme yaşanacak yoğun bir hafta olacak.” dedi.

Türkiye-AB ilişkilerine değinirken daimi temsilciler komitesi düzeyinde görüşmeler yapıldığını, önlerine halen bir taslak bulunduğunu, ikincisinin de dağıtılmasının beklendiğini anlatan Hristodulidis “birçok ülkenin bizim yaklaşımımızı destekliyor olmasından mutluyuz, olumlu sonuçlanmasını umuyorum.” ifadesini kullandı.


Benzer Haberler

Bazı bölgelerde 2 saatlik elektrik kesintisi yapılacak!

TAK

Mağusa’daki altı plaj 15 Mayıs itibarıyla hizmet vermeye başlıyor

TAK

Baba-kız sprint rallisinde zirvede

Voice Kıbrıs Haber

Karma evlilik mağdurlarının vatandaşlık hakkı konusunda panel yapıldı

TAK

KÖDER, KTÖS ve KTÖK arasında imzalar atıldı

TAK

CTP’den “İklim Değişikliği Etkisinde Su Sorunu ve Çözüm Önerileri Çalıştayı”

TAK