FeaturedKIBRISVOI Özel Haber

‘Hedefimiz, Güzelyurt’taki devlet dairelerini bir çatı altında toplamak’

Tünay MERTEKCİ

Büyükoğlu: Müşavirlik ne pahasına olursa olsun kalktı

HP Milletvekili Hasan Büyükoğlu, müşavirlik konusunun uzun yıllardır konuşulan bir konu olduğunu kaydetti ve bu konuda dirayetli durduklarını belirtti. Manifestolarında da bu konunun yer aldığını ifade eden Büyükoğlu, müşavirliği kaldıracaklarını söylediklerini ve kaldırdıklarını dile getirdi. Müşavirliğin ne pahasına olursa olsun kalktığını söyleyen Büyükoğlu, bunun kendi içerisinde bazı aksaklıklarının bulunduğunu belirtti. “Yani şöyle söyleyeyim; Bizim de beğenmediğimiz şeyler vardır. Artık beş sene işleyecek bir kişi, 55 sene devlet onu ödeyecek, bu ülke bunu kaldıramaz. Mümkün değil” diyen Büyükoğlu, bu durumun çalışan insanların motivasyonunu bozan bir durum olduğuna dikkat çekti. Büyükoğlu, “Kişi siyasetçiye yaklaşıyor, bir yerden atanıyor. Atandıktan sonra da ölene kadar emekli kalıyor. 30 yaşında bir kişi müşavir olabiliyor bu sistemde. Gerçekten hem vicdanen hem maddiyata baktığınızda da ciddi bir sıkıntıdır bu durum” diye konuştu. Kamu reformu olarak bahsettikleri olayda bu konuyla ilgili bütünlüklü her şeyi yapmaya çalışacaklarından söz eden Büyükoğlu, “Düşüncelerimiz bunlardır. Yine üst kademe yöneticilerimizle ilgili de bu kamu reformunda dıştan atanabilmesi, yani dışa da açık olabilmesi konusu vardır. Örneğin profesyonel muhasiptir kişi, 15 yıl dışarda çalışır, bu kişi oraya sınava girerek dışarıdan atanabilecek” dedi. Aynı sistemin devam etmesi durumunda bunun adına reform denilemeyeceğini ifade eden Büyükoğlu, “Kamu reformu aslında çok uzun soluklu bir şeydir. Bu reform için herkes çalışıyor. Yıllardır da bu söylenir. Komitelere inmedi daha kamu reformu. Başbakanlığın altında teknik komiteler var, o teknik komitelerden geçecek” diye konuştu.

“Kurumlar birbiriyle hareket edemiyor”

Kendi adına şu an için Güzelyurt ve Lefke’yi pek ayrı tutmadığına dikkat çeken Büyükoğlu, “İkisi de bize çok yakın. Yıllarca birlikte çalıştık. Tabii ki adı mutlaka Lefke ilçesidir. Tam anlamıyla yerleşmese de onunla ilgili çalışmamız var. Kamu, yani devlet konağı, dairelerin olacağı bir yer üzerinde çalışmamız var. Bunu belirledik ve sonucuna doğru da gitmek üzereyiz. Çok yakında bize geri dönüş yapılacak orasıyla ilgili” dedi. Devlet konağı yapılacak yerle ilgili müracaatlarının olduğunu söyleyen Büyükoğlu, devlet konağını oraya yapma düşüncelerinin olduğunu kaydetti ve aynı şeyin gelecekte Güzelyurt için de gerçekleştirileceğini belirtti. “Güzelyurt’ta devlet daireleri tüm Güzelyurt’un içinde ayrı ayrı yerlerdedir. Bu şekilde vatandaşa kaliteli hizmet vermek imkansız. Ayrı ayrı binaları denetlemek zorlaşıyor. Ayrıca kurumlar birbiri ile hareket edemiyor. Düzeni sağlayamıyorsunuz. Bir de ayrı ayrı binaların giderlerini hesaba katarsanız hiç de ekonomik ve sürdürülebilir olmadığını anlarsınız. Örnek olarak Güzelyurt’ta Tapu Dairesinde araba park edemezsiniz, sosyal sigortalar dairesinde de aynı sorun var. Kaymakamlık, Mahkemeler ve Posta bir biri içerisine girmiş durumda. Bazı Daireler apartmanın 2. ve 3. Katında. Vatandaş o daireye işi düştüğünde daireyi bile bulamıyor. Nerdeyse hiçbir daire engelli vatandaşlarımıza uygun değil. Ayrıca yaşlılarımız için de düzenlemeler mevcut değil. Bu yüzden bu daireleri toplu şekilde ‘Devlet Konağı ‘ oluşturulması düşüncemiz var” diyen Büyükoğlu, öncelikle arazi tespiti düşündüklerini ifade etti. Söz konusu durumun bütün daireleri tek bir yere toplama olmadığını dile getiren Büyükoğlu, bazı kurumların ayrı çalışması gerektiğini ifade etti. “İhtiyat sandığı, elektrik kurumu, bunlar ayrı birimlerdir. Bir de merkezde esnaf vardır. Bu esnafı da çok mağdur etmeden gerçekleştireceğiz. İnsanlarımızın hizmet alabilmesi için kamu binasının, devlet konaklarının yapılması şarttır” diye konuşan Büyükoğlu, 20 yıldır görevde olan Güzelyurt Belediye Başkanının, Kurumsallaşma adına Yeni bir modern belediye binasının adımını attığını kaydetti ve buna paralel olarak kamu binası için de kendilerinin bu adımı atacaklarını belirtti.

“Gaminiler konusunda çalışmamız var”

Uzun yıllardır, Yayla, Mevlevi ve Gaziveren köylerinde bilindiği gibi gaminiler sorunu olduğuna dikkat çeken Büyükoğlu, “Ciddi anlamda rahatsızlıklar uyandırıyordu. Bununla da ilgili çok ciddi çalışmalarımız var. Tam net tarih vermiyorum ama yer belirleme konusunda hem de sistem açısından güzel çalışmalarımız var” diye konuştu. Dünyada kullanılan kömür ocakları için filtreli bir sistem bulunduğuna dikkat çeken Büyükoğlu, “Filtreli sistem eskiyebilir, 1-2 gün bozuk kalabilir. Bu gibi durumlarda dahi sıkıntı yaşanmaması için yerleşim yerlerinden uzak bir yerde gaminicilere yer verilecek. İki dere olarak bilinen yerde, uygun bir yer olacak. Hem Yılmazköy’den uzak hem de Kalkanlı’dan uzak, her yerden uzak bir alanda gaminici arkadaşlara bölümlerini yapıp, orman dairesinden de bir görevli koyup hem odunun kontrolü yapılacak hem de satılacak olan kömürün kontrolü yapılacak” dedi. Söz konusu durumun sonucunda gaminilerin çevre kirliliğine neden olmayacağını ifade eden Büyükoğlu, “Filtre sistemleri çalışmazsa bile her hangi bir duman zarar vermeyecek kimseye. Yerinde de gördük kaymakamımızla çalışma durumundayız” diye konuştu.

“Çift şerit yol üzerinde ısrarla durduk”

Güzelyurt-Lefke çift şerit yolunun yaklaşık 7 yıldır açılmadığını söyleyen Büyükoğlu, bu durumun üstünde ısrarla durduklarını kaydetti ve Doğancı’ya kadar olan bölgenin açılmasını sağladıklarını vurguladı. Büyükoğlu, “Önemli bir adımdı aslında Doğancı’ya kadar olması. Oradaki şirketin iflas etmesi, Türkiye’deki birimlerle irtibatın kesilmesi, bizden kaynaklı olmayan birçok sorun yaşandı. Bir de tabii biliyorsunuz şirketlerin döviz karşısında ihaleye çıkmama durumları oldu. Döviz de etkilemişti. Bir iki tane de hala daha istimlak sorunu olan yer var yolla ilgili. Doğancı’dan Lefke’ye olan bölümü de insanımıza kazandırıp çok büyük bir sorundan insanlarımız kurtulacak diye düşünüyorum” dedi. Hükümet olarak yaptıkları arasında, Güzelyurt sağlık ocağında akşam 24.00’e kadar sağlık hizmeti verilmeye başlandığının altını çizen Büyükoğlu, “bakanımızla görüşmelerimizde 24 saate hizmet verebilecek bir duruma getirilmesi düşünülüyor biye konuştuk” dedi. Kalkanlı Yaşam Evi’nin hizmete gireceğini söyleyen Büyükoğlu, çok uzun zamandır atıl durumda olan bir otelin hükümet tarafından ‘Rehabilitasyon Merkezi ‘ olarak hayat bulacağını kaydetti. Bir toplumun yaşlısına, hastasına, engellisine sahip çıkması sosyal devlet olmanın gereği olduğuna dikkat çeken Büyükoğlu, çok kısa zamanda söz konusu durumun gerçekleşeceğini belirtti. Yeni Güzelyurt Devlet Hastanesi binasının şu anda ikinci etap denilen aşamada olduğunu belirten Büyükoğlu, sıva ve tuğlaların yapımına başlandığını ve inşaatın devam ettiğini ifade etti. Yeni bir itfaiye binasının da yapım aşamasında olduğunu kaydeden Büyükoğlu, 2019 yılında hizmete açılacağını düşündüğünü vurguladı. Aplıç Geçiş Noktası’nın açılması hakkında da konuşan Büyükoğlu, geçiş noktalarının eş zamanlı açılmasının çok önemli olduğuna dikkat çekti. Bu tutarlılığın önemine vurgu yapan Büyükoğlu, “Gerçekten çok ciddi fedakarlıklar yapılarak bu kapılar açıldı ve başarıldı sonuçta. 8 yıl sonra iki tane kapı açılması çok güzel oldu. Bölge halkımıza hayırlısı olsun” dedi.

“Yıllar içerisinde birçok acı yaşandı”

Cengiz Topel anıtının olduğu yerdeki virajın düzeltildiğine dikkat çeken Büyükoğlu, bu yıllar içerisinde birçok kaza olduğunu, birçok acının yaşandığını söyledi. Yollardaki basit dokunuşların yıllardır bekliyor durumda olduğunu ifade eden Büyükoğlu, “Bugün için tabii ki Lefke çift şerit yolunun bitmesi çok önemli ama basit olaylar da önemli. Yine Gemikonağı’ndan Yedidalga’ya kadar olan bölüm asfaltlandı. O da yapıldı. Güneşköy çemberinde ışıklandırma, yol kasisi düşünülüyor. Aydınköy’de planlanan alt geçidin kenarları dökülmemiştir. Tüm bunları da kısa zamanda yapmayı düşünüyoruz” dedi. Tren garının olduğu yer hakkında da gazetemize konuşan Büyükoğlu, Güzelyurt’ta tadilatın devam ettiğini söyledi. Onun içerisinde bir tren müzesi düşünüldüğünü kaydeden Büyükoğlu, bunun yanında karşı tarafında tarihi eser olarak duran boş bir binanın bulunduğunu belirtti. Güzelyurt’ta bisiklet müzesi de düşündüklerini vurgulayan Büyükoğlu, “Bu ülkenin yıllarca ulaşım aracı olan bisiklet, müzelerde sergilenecek. Eski klasik bisikletlerimiz olacak oralarda. Hem turizm hem de kültür açısından oldukça önemli bir durum” dedi.

“Tarihi eserlerin turizme kazandırılması konusunda fikir ürettik”

Mevlevi köyünde Tunç Çağına ait 43 tane Kaya Mezarları bulunduğunu vurgulayan Büyükoğu, “Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, Güzelyurt Kaymakamı Savaş Orakçıoğlu, Mevlevi Muhtarı İsmail Ayyıldız, Güzelyurt Kültürel Mirası Yaşatma Derneği üyesi Hasan Karlıtaş ve Fatma Baysal ile bu mezarları yerinde inceledik. Bu tarihi eserleri nasıl turizme kazandırabiliriz diye fikirler ürettik” dedi. Ülkemizin her yerinden tarih fışkırdığına dikkat çeken Büyükoğlu, bunların gelecek nesillere en iyi şekilde aktarılması gerektiğini ifade etti. Bunların büyük maliyet gerektiren işler olmadığını ifade eden Büyükoğlu, “Yeter ki sağ duyulu yaklaşalım. Bu alan çok değerli bir yerdedir. Otobüsler hemen orda durup portakal suyudur, narıdır, isimlendirerek numaralandırarak satabiliriz bunları. Turizm olarak çok büyük bir katkısı olacaktır” diye konuştu.

“Toplum olarak kendimize inanmalıyız”

Büyükoğlu, “Güzelyurt’ta en çok üzüldüğüm şey narenciyemizdir. Kendimize bir türlü inanamıyoruz. Çünkü bugün nereye gitsem portakal suyu sık desem yok. Çoğu yerde ne yazık ki bulamıyoruz. Güzelyurt’taki müzenin yanında yeni başladı. Narenciyeyi en iyi şekilde kullanmamız gerekiyor” dedi. “Ben 17 yaşında okul futbol takımı ile Isparta’ya gitmiştim. Isparta, gülü ile ünlüydü. Uçaktan iner inmez bize, gül macunu, gül lokumu, gül şampuanı, gülün her şeyini sundular. En iyi şekilde pazarlıyorlar” diyen Büyükoğlu, bizim eksikliğimizin bu konu olduğunu, portakalı bizim de en iyi şekilde her şeyini yaparak pazarlamamız gerektiğini belirtti. “Portakalı biz cebimizde bile taşımalıyız diye düşünüyorum” diyen Büyükoğlu, toplum olarak narenciyemize sahip çıkmamız gerektiğini ifade etti ve toplum olarak kendimize inanmamız gerektiğini ekledi.

Voice of the Island 2018


Benzer Haberler

24. Büyükkonuk Eko Günü yarın yapılıyor

TAK

“Çatı Operasyonunda” 4 tutuklu!

Voice Kıbrıs Haber

19’uncu İpek Koza Festivali’nde ilk gün tamamlandı

Voice Kıbrıs Haber

“Masal Atölyesi”ne çocuklardan büyük ilgi

Voice Kıbrıs Haber

Gazze’ye havadan yardımlar can aldı

NTV

Zanlı ilk etapta 3 gün tutuklu kalacak!

Voice Kıbrıs Haber