KIBRISSağlık

3 İşletmeye ‘Hastalıklardan Ari İşletme” Sertifikası Verildi

“Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti hayvan hastalıklardan ari bir konuma gelecek”… Bu sözler Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu’na ait.

Hayvan hastalıkları ile mücadele projesi kapsamında bugün 3 işletmeye ‘hastalıklardan ari işletme” sertifikası verildi.

Törende konuşan Bakan Çavuşoğlu ülkedeki işletmelerin tek tek hastalıklardan arındırılacağını böylece tüm ülkenin hastalıktan ari bir konuma geleceğini kaydetti.

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı, hayvan hastalıkları ile mücadele projesi kapsamında sağlık kontrolleri yapılmış işletmelere ‘hastalıklardan ari işletme” yani hastalıklardan arınmış temiz anlamında sertifika vermeye devam ediyor.

Avrupa Birliği teknik ve mali desteği ile Veteriner Dairesi tarafından yürütülen proje kapsamında 3 işletmeye ‘hastalıklardan ari işletme” sertifikası verildi. Böylece sertifika alan işletme sayısı 6’ya yükseldi.

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığında düzenlenen sertifika töreni ile Alper Karavezirler, Ahmet Anıt ve Balıkesir Hayvancılık Ltd’e sertifikaları verildi.

Törende konuşan Bakan Nazım Çavuşoğlu, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni hastalıklarından ari bir konuma getirmek istediklerini kaydederek, küçükbaş ve büyükbaş hayvan kontrollerinde yapılan taramalardan umut duyduklarını çünkü yapılan taramalarda beklentinin çok altında bir rakamla karşılaştıklarını ifade etti.

Bugüne kadar ülkede yaklaşık yüzde 40 hayvan varlığını kontrol ettiklerini kaydeden Bakan Çavuşoğlu, parça parça tüm ülkeyi hastalıktan ari konuma getireceklerini vurguladı.

Çavuşoğlu, “küçükbaş ve büyükbaşlarda yapılan taramalardan umutluyuz çünkü beklentinin çok altında bir hastalık oranı çıktı.

Yıllarca kamuda konuşulan yüzdeliklerin ülkemizde olmadığını görmek bizi sevindirmektedir. Bu rakamları ortadan kaldırma, coğrafyamızı hastalıklardan ari bir coğrafya haline getirine kadar parça parça çalışmalar ile işletmeleri tek tek ari hale getirmeye çalışıyoruz. Böylece tüm ülke hastalıktan ari bir boyuta gelmiş olacak” dedi.

Sertifika alan üreticiler adına konuşan Vadili bölgesindeki üretici Ahmet Anıt ise çalışmalardan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Anıt “ amacımız bu tip hastalıklardan memleketimizin arınmasıdır ve temiz bir topluma temiz bir et ve süt ürünlerinin aktarılmasıdır” dedi.

2016 yılının Haziran ayında başlayan proje kapsamında bugüne kadar Lefkoşa, Vadili,Gazimağusa ve Güzelyurt’ta bulunan 150 bin hayvan sağlık kontrollerinden geçti.

Proje kapsamında ülkedeki yaklaşık 400 bin hayvanın yıl sonuna kadar iki kez taramadan geçirilmesi hedefleniyor.

Proje ile hem halk sağlığı ve gıda güvenliğinin sağlanması, hem de özellikle hellim gibi süt ürünlerinin AB ülkelerine ihraç edilmesinin önünün açılması amaçlanıyor.



Benzer Haberler

Silahla yakalanan şahıslar 6 gün daha tutuklu kalacak

Voice Kıbrıs Haber

Kundaklama olayı ile ilgili iki kaportacının tutukluluk süresi uzatıldı

Voice Kıbrıs Haber

Tayvan’dan getirdikleri 13 kilo uyuşturucuyla yakalananlara 3 ay hapis cezası verildi

Voice Kıbrıs Haber

Cinsel taciz iddasıyla tutuklanan şahıs teminatla serbet bırakıldı

Voice Kıbrıs Haber

Sahte öğrenci belgesi düzenleyenlerin tutukluluk süreleri uzatıldı

Voice Kıbrıs Haber

Kartingciler gençlik haftasında yarışacak

Voice Kıbrıs Haber