FeaturedKIBRIS

Havadan ilaçlama yapılmadı, tehlike büyüdü

Voice Kıbrıs Haber

Kıbrıs’ın kuzeyindeki ormanlar çam kese böceği tehdidi altında bulunuyor. Sosyal medya üzerinden farklı bölgelerdeki çam ağaçlarına ait fotoğraf paylaşımları tehlikenin büyüklüğünü ortaya koyuyor.


Bu yıl çam kese böceği ile mücadele çerçevesinde havadan ilaçlama yapılmaması eleştirilere neden oldu.
Bazı belediyeler ise ağaçları tehdit eden çam kese böceğine karşı mücadele başlattıklarını duyurdu.


DOĞA ORTAK, MÜCADELE DE ORTAK OLMALI
İki toplumlu Çevre Teknik Komitesi’nin görevleri arasında doğayı ve yaban hayatı da korumak bulunuyor.
Bu kapsamda, çam kese böceğine karşı ada genelinde ortak bir mücadelenin yürütülmesi çalışmalarının teknik komitenin önderliğinde yapılması için ne bekleniyor sorusu gündeme geliyor.


GÜNEY KIBRIS ÇAM KESE BÖCEĞİNE KARŞI HAVADAN İLAÇLAMAYI OCAK AYINDA TAMAMLADI
Kıbrıs’ın güneyinde ise Aralık 2022-Ocak 2023 döneminde çam kese böceğine karşı havadan ilaçlamanın yapıldığı ve mücadele programının tamamlandığı duyuruldu.

İYİGÜN “ HAVADAN İLAÇLAMA YAPILMALI”
Orman Mühendisleri Odası Başkanı Ahmet İyigün, çam kese böceklerinin bu yıl çok yoğun olmasından dolayı ancak havadan ilaçlama ile başarının mümkün olacağını söyledi.


İyigün, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığının Yakın Doğu Üniversitesi ile imzaladığı protokolde çam kese böceği ile mücadelede havadan biyolojik ilaçlama öngörülmediğini belirterek, bu yıl çam kese böceği zararının şiddetli olmasının öngörüldüğünü ve şiddetli bir seviyede ilaçlama tavsiye edildiğini kaydetti.
Söz konusu protokolde gözlem yapma, tuzak kurulmasının sağlanması, avcı böceklerin (calasoma) çoğaltılması, kuş yuvalarının çoğaltılması, yumurta koçanı ve kese toplama( mekanik mücadele) yöntemleri kullanılacağından bahsedildiğini kaydeden İyigün, çam kese böceği zararı ile büyüme kaybı gösteren ağaçların zayıfladığını, bu duruma düşen ağaçları ölümcül kabuk böceklerinin istila edip ağaçları kurutabileceğini vurguladı.


Havadan biyolojik larvasit kullanılarak mücadele yapılmasının Orman Dairesi Müdürünün açıkladığı gibi pahalı bir yöntem olmadığını da ileri süren İyigün, diğer yöntemlere göre en ucuz yöntem olduğunu, bir hektar orman alanının çam kese böceğine karşı havadan ilaçlanmasının , bir hektar ağaçlama maliyetinin 1/23 ü olduğunu ifade etti.


ORMAN DAİRESİ İLE YDÜ ZİRAAT FAKÜLTESİ ÇAM KESE BÖCEĞİ İLE MÜCADELE KONUSUNDA PROTOKOL İMZALADI
22 Şubat tarihinde Orman Dairesi ile Yakın Doğu Üniversitesi (YDÜ) Ziraat Fakültesi arasında “Çam Kese Böceği Entegre Mücadele Bilimsel İş birliği Protokolü” imzalanmıştı .


5 yılı kapsayan protokol çerçevesinde çam kese böceğiyle entegre mücadele edileceği belirtilmişti.
Orman Dairesi Müdürü Salih Güneş bir soru üzerine, 7 bin 500 veya 10 bin hektar için havadan mücadelenin bugün için maliyetinin 1 Milyon Euro civarında olduğunu belirterek, bunun sürdürülebilir çözüm olmadığını söylemişti . Güneş, uzun soluklu ve entegre mücadeleyle daha iyi başarı yakalayacakları yönündeki düşüncesini paylaşmıştı.


Protokolde çam kese böceği ile mücadelenin uzun dönemde etkili olabilmesi için entegre mücadele denilen tuzak yöntemi, biyolojik mücadele (kuş veya böcekle), biyolojik insektisit, tuzak kurma ve mekanik savaşın aynı anda ve koordineli şekilde uygulanması hedefleniyor.
BELEDİYELER HAREKETE GEÇTİ
Öte yandan bazı belediyeler, çam kese böceğine karşı mücadele çalışmalarına başlandığını duyurdu.
Lapta-Alsancak- Çamlıbel Belediyesi, halk ve hayvan sağlığını korumak amacıyla harekete geçildiğini açıkladı.
Belediye sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Çam kese böceğini kontrol altına alarak halk ve hayvan sağlığını korumak amacıyla, okul bahçeleri ve barınak başta olmak üzere mücadeleye devam ediyoruz” ifadelerine yer verildi.


Benzer Haberler

AÖA Yasa Tasarısı Genel Kurul’a sevk edildi

TAK

KTÖS’ten Meclis’e iki çalışma raporu

TAK

Özdenefe “Cumhurbaşkanı ve Meclis Başkanının ülke dışında bulunması hukukla ve devlet ciddiyeti ile bağdaşmıyor”

TAK

Döviz piyasalarındaki sakin seyir sürüyor

Voice Kıbrıs Haber

XVII. Evvel Zaman İçinde Lurucina Panayırı pazar günü yapılıyor

TAK

Çeler “Çocuklar arasında ciddi bir sınıf ayrımı var”

Voice Kıbrıs Haber