FeaturedKIBRIS

“Haspolat kapısının açılması ticaretin artması için önemli”

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar da Güney Kıbrıs ile Kuzey Kıbrıs arsasındaki ticaretin artması için Haspolat’ta bir sınır kapısı açılmasının önemine işaret etti ve bunun hem Kıbrıs Türk hem de Rum tarafı için olumlu olacağını söyledi. Tatar, ancak bu yöndeki istemlerine hiçbir sebep olmamasına rağmen Güney Kıbrıs’ın henüz bir yanıt alamadıklarını kaydetti.

Gazze’de yaşanan vahşete de dikkati çeken Cumhurbaşkanı Tatar, “İnsanlığa, masum insanlara böyle bir vahşetin bu çağda yaşatılması gerçekten inanılır gibi değil” dedi.

Ukrayna savaşının ardından Filistin’de savaş çıktığını belirten Tatar, “Kendimize şunu hatırlatmalıyız Anavatan Türkiye’nin garantörlüğünün büyük önemi vardır, 50 yılın teminatıdır” dedi.

Doğu Akdeniz’de çok önemli bir coğrafyada yaşadıklarını ve kaydeden Tatar, tüm bu uluslararası alandaki zenginliklerle ilgili hak ve hukukun korunmasının önemine dikkati çekti.

Güney Kıbrıs’ın her ortamda Kıbrıs Türkü’nü engellemeye çalıştığını söyleyen Tatar, “Biz kendi kendimizi geliştirmeye ve dünya ile bütünleştirmeye çalışırken, böylesine bir dünyada bizlerin önünü tıkamak çoluk çocuğumuzun refah ve mutluğunu engellemek için Kıbrıs Türkü’nü dayatma bir çözüme mahkum etmek için uğraşıyorlar” dedi.

Tatar, BM teamüllerine göre, özgürce pazarlık yapılarak ve her iki halkın rızası ile bir anlaşma yapılabileceğini kaydetti ve buna rağmen, Kıbrıs Türkü’ne her türlü ambargo ve boğma politikaları uygulandığını, bunu kabul etmenin mümkün olmadığını söyledi. Tatar, “Biz tek vücut olursak Türkiye ile birlikte bu çalışmaları yaparsak refahımızda bir artış olduğunu görebileceğiz” dedi.

Pandemi döneminde ekonominin durduğunu ve kamu maliyesinin sıfırlanma noktasına geldiğini hatırlatan Tatar, devalüasyon ve Türkiye’de yaşanan depremin yansımalarının olumsuz olduğunu ancak şimdi KKTC’deki potansiyelin yükseldiğini anlattı.

Maraş açılımı ve Doğu Akdeniz’de yaşananlar konusunda Türkiye’nin KKTC’ye verdiği desteğin önemini vurgulayan Tatar, “Yıllardan beri Türkiye ile imzalanan işbirliği protokolleri ile öngörülebilirlik zemini güçleniyor” dedi.

KKTC’nin Türk Devletleri Teşkilatı’na gözlemci üye olmasının yeni ticari kapılar açacağını ve fırsatlar sunacağını dile getiren Tatar, “Tüm bunları kimsenin küçümsememesi lazım, bu şehitlerimizle, Türkiye’nin desteği ile verilen mücadelenin bir sonucudur. Ben hiç karamsar olmadım, sıkıntılar vardır ama bütün bunları çözmek bize kalmıştır, genç jenerasyona kalmıştır” diye konuştu.


Benzer Haberler

Limasol’da olaylı paskalya gecesi… Maskeli gruplar yoldan geçen araçlara ve polislere molotofla saldırdı

TAK

Denetimlerde 1 kişi tutuklandı!

Voice Kıbrıs Haber

En çok yağış 17 kilogram olarak kaydedildi!

TAK

Levent Şonya hayatını kaybetti!

Voice Kıbrıs Haber

Tatar, Gambiya Cumhurbaşkanı ile görüştü

TAK

Arabasında tabanca ve mermi bulunan şahıs tutuklandı!

Voice Kıbrıs Haber