FeaturedVOI Özel Haber

‘Halkın alım gücünü koruyacak bir politika ortaya koyulmadı’

Tünay MERTEKCİ

Kıbrıs Türk Amme Memurları (KTAMS) Başkanı Güven Bengihan, hükümetin bugün düzenlediği basın toplantısı öncesinde merak ve beklenti içinde olduklarını fakat yaşanan ekonomik kriz ve sorunlara hükümetin bir çare bulamadığının görüldüğünü kaydetti.

Ülkede dövizden kaynaklı, halkın alım gücünün düştüğünü vurgulayan Bengihan, Türk Lirasının değer kaybından dolayı halkın alım gücünün düştüğünü belirtti.

Bengihan, hükümetin, halkın alım gücünü koruyacak bir politika ortaya koymadığına dikkat çekti.

Bengihan: Beklentilerimizi karşılayamadılar

Halkın alım gücünün düşmesi ve meydana gelen zamlardan sonra kendilerinin bu durumu eleştirdiğini, eylem kararı aldıklarını söyleyen KTAMS Başkanı Güven Bengihan, hükümetin ise pazartesi (bugün) günü bu konularda açıklama yapacağını söylediğini kaydetti.

Hükümetin yapacağı açıklamayı büyük bir merakla ve heyecanla beklediklerini dile getiren Bengihan, “ekonomik yönden önlemler ya da halkın alım gücünü destekleyecek adımlar atacaklarını düşünmüştük” şeklinde konuştu.

Bugün, hükümet yetkililerinin dövizdeki kur farkı nedeniyle geçmişte aldığı 10 maddeyi tekrarladığına dikkat çeken Bengihan, hükümet yetkililerinin yaptığı basın toplantısında 5-6 ay içerisinde yaptıklarını söylediklerini belirtti.

Hükümetin halkın alım gücünü koruyacak bir politika ortaya koymadığını kaydeden Bengihan, “beklentilerimizi karşılamadılar” şeklinde konuştu.

“Zam yaparak halkın belini büktüler”

Örgüt olarak, temel tüketim maddelerinden alınan KDV’nin bu kriz atlatılana kadar dondurulmasını beklediklerini söyleyen Bengihan, kriz atlatılana kadar devletin aldığı harç, vergi ve benzeri kamu alacaklarını da askıya almalarını, dondurmalarını hükümetten beklediklerine dikkat çekti.

Kıbrıs’ın güneyinde ekonomik sıkıntı yaşandığı zaman önce üst düzey yöneticilerin örnek olduğuna dikkat çeken Bengihan, “üst düzeyler, cumhurbaşkanı, milletvekilleri, ilk olarak kendilerine tasarruf tedbiri yaptılar, sonra halka uyguladılar” dedi.

Bizde ise üst düzeylerden, devletin başı olanlardan her hangi bir tedbir ve tasarruf yapmadan, tamamen zam yaparak halkın belini büktüklerini vurgulayan Bengihan, hükümetin bunlarla ilgili herhangi bir açıklamada bulunmadığını ifade etti.

“Yasal değişiklik yapılmalı, özel sektör çalışanları da temsil edilmeli…”

Hükümetin ezberi bozan bir icraat, uygulama ortaya koyamadığını kaydeden Bengihan, aynı uygulamaların bir çocuğunu Ulusal Birlik Partisi’nin de yaptığını belirtti.

Hükümetin UBP’den farklı bir takım ekonomik, siyasi ve sosyal icraatları ortaya koyması gerekirken, kendilerini hayal kırıklığına uğrattığını belirten Bengihan, “bundan sonraki süreçte hükümetten KTAMS olarak talebimiz, ülkemizde yaşanan bu ekonomik kriz havasında halkımızın alım gücünü koruyacak ve bir nebze de yükseltecek ekonomik politikaların uygulamasıdır” şeklinde konuştu.

Devlet Planlama Örgütü’nün (DPÖ) açıkladığı hayat pahalılığı oranında, asgari ücretlilerin de yararlanması gerektiğini ifade eden Bengihan, “asgari ücretlinin o oranda maaşlarının artırılması gerekiyor. Bu da yasal bir değişiklik istemektedir. Hükümetin bu konuda bir adım atması gerekiyor” dedi.

Asgari ücret tespit komisyonunda özel sektör çalışanlarını temsilen bir örgütün bulunmamasının da düşünülemeyeceğini söyleyen Bengihan, bu konuda da yasal değişiklik yapılarak özel sektör çalışanlarının da komisyonda temsil edilmesi gerektiğini dikkat çekti.

Voice Of The Island-2018

 



Benzer Haberler

Zanlıdan kan örneği alındı

Voice Kıbrıs Haber

Hasipoğlu “Sonuç alıcı zemin yaratmak için çaba harcıyoruz”

TAK

Pegasus’tan 1 euro’ya uçak bileti kampanyası

AA

CTP: “Bilimsellik ve çağdaşlıktan uzak uygulamaların eğitim sistemimizi etkilemesine izin verilmemelidir”

TAK

Yasadışı saç ekimi yapılan merkeze baskın!

Voice Kıbrıs Haber

20. Kıbrıs Tiyatro Festivali 17 Mayıs’ta perdelerini açıyor

TAK