Kıbrıs Haber
Kıbrıs
English News
Dolar
Euro
Sterlin
SON DAKİKA
Koopbank, Panama’da Uluslararası Kooperatifler Birliği Genel Kuruluna katıldı Bakanlar Kurulu’ndan Cumhurbaşkanı’na DAÜ VYK için görevden alma ve atama önerisi Küresel piyasalarda Fed’in faiz kararı fiyatlanıyor Mine Okur'un “Arkaik Sezgi Sergisi" sona erdi Michelin yıldızlı restorana karıncalı tatlı için para cezası Suudi Arabistan'dan petrol müjdesi geldi, altın nefes aldı Bilimsel bir atılımla yarı insan yarı fare beyin geliştirildi Döviz kurlarında son durum (17 Eylül 2026) En son hava durumu tahminleri (17 Eylül 2026) Uzayda savaş tehlikesi: Rusya'dan ABD'ye sert tepki AB’den Kanada'ya ilk "ortak üye" olma teklifi Fransa'da aşırı sıcaklar nedeniyle mayıstan bu yana 8 bine yakın ek ölüm Döviz piyasalarında günün son rakamları (16 Eylül 2026) İncirli “Ada 74’ü unutmadık, kamuyu zarara uğratan hiçbir dosyayı unutmayacağız” Reynar’dan yargı için güçlü ve özerk bütçe çağrısı Fed, küresel piyasalar için önemli olan faiz kararını açıkladı YDP, aday adaylığı başvurularının başladığını duyurdu Akaryakıta bir ay olmadan üçüncü zam! Borsa günü yüzde 5,54 değer kaybederek tamamladı Cuma günü farklı bölgelerde 3 ve 2 saatlik elektrik kesintisi yapılacak Koopbank, Panama’da Uluslararası Kooperatifler Birliği Genel Kuruluna katıldı Bakanlar Kurulu’ndan Cumhurbaşkanı’na DAÜ VYK için görevden alma ve atama önerisi Küresel piyasalarda Fed’in faiz kararı fiyatlanıyor Mine Okur'un “Arkaik Sezgi Sergisi" sona erdi Michelin yıldızlı restorana karıncalı tatlı için para cezası Suudi Arabistan'dan petrol müjdesi geldi, altın nefes aldı Bilimsel bir atılımla yarı insan yarı fare beyin geliştirildi Döviz kurlarında son durum (17 Eylül 2026) En son hava durumu tahminleri (17 Eylül 2026) Uzayda savaş tehlikesi: Rusya'dan ABD'ye sert tepki AB’den Kanada'ya ilk "ortak üye" olma teklifi Fransa'da aşırı sıcaklar nedeniyle mayıstan bu yana 8 bine yakın ek ölüm Döviz piyasalarında günün son rakamları (16 Eylül 2026) İncirli “Ada 74’ü unutmadık, kamuyu zarara uğratan hiçbir dosyayı unutmayacağız” Reynar’dan yargı için güçlü ve özerk bütçe çağrısı Fed, küresel piyasalar için önemli olan faiz kararını açıkladı YDP, aday adaylığı başvurularının başladığını duyurdu Akaryakıta bir ay olmadan üçüncü zam! Borsa günü yüzde 5,54 değer kaybederek tamamladı Cuma günü farklı bölgelerde 3 ve 2 saatlik elektrik kesintisi yapılacak
Dolar
Euro
Sterlin

"Mücadelemizden ödün vermeyeceğiz"

Paylaş
Facebook X LinkedIn Google News
Stelios
"Mücadelemizden ödün vermeyeceğiz"
Reklam

Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, Amerika Birleşik Devletleri’nin Kıbrıs Rum Yönetimi ile memorandum imzalamasının bölgedeki istikrarın sağlanması anlayışından uzak olduğunu vurguladı.

Özersay, Kıbrıs Türk tarafının Türkiye ile birlikte hak ve çıkarlarını sonuna kadar korumaya devam edeceğini, Kıbrıs Rum tarafının diplomasi ve iş birliğini reddeden maksimalist ve provokatif tavırlarına geçit vermeyeceğini belirterek,  haklarından ödün vermeyerek uyuşmazlıkların çözümü için diplomasi ve iş birliği çağrısı yapmaya da devam edeceklerini kaydetti.

Kudret Özersay, ABD’nin Kıbrıs Rum Yönetimi ile işbirliği ve eğitim içeren memorandum imzalamasını değerlendiren bir açıklama yaptı

Özersay, “12 Eylül akşamı Kıbrıs Rum kesimi ile tek taraflı imzalanan memorandum, bölgedeki istikrarın sağlanması, dengenin kurulması hedeflerinden, ayrıca diplomasi ve iş birliği anlayışından oldukça uzaktır” dedi.

Memorandumun Kıbrıs Rum Yönetimi tarafından suiistimal edileceğini belirten Özersay  “Kıbrıs Türk tarafını dışlayarak, 12 Eylül 2020 tarihinde GKRY ile ABD arasında tek taraflı imzalanan ve GKRY’de ABD yatırımıyla “Kara, Açık Denizler ve Liman Güvenliği Merkezi” kurulmasını öngören memorandum, Rum tarafına suistimal edeceği yeni bir siyasi malzeme sağlamıştır. İlgili tüm tarafların bildiği üzere adanın tümünü ilgilendiren konularda Kıbrıs Türk tarafının rızası olmaksızın atılan her adım, içeriği ne olursa olsun uygulama bağlamında sadece Güney Kıbrıs’ta geçerli olabilir” değerlendirmesinde bulundu.

Kıbrıs Rum liderliğinin sadece güneyde  fiili kontrole sahip olduğunu belirten Özersay, şöyle devam etti:

“Kıbrıs Türk tarafının imzasını taşımadan yapılacak her anlaşma, protokol veya memorandumda adı geçen Kıbrıs ibaresi Güney Kıbrıs’a tekabül eder ve geçerliği sadece GKRY bölgesiyle sınırlı kalır. Şu anda, Kıbrıs Adasında kara, açık denizler ve liman kontrolü tek başına Kıbrıs Rum tarafının elinde değildir. Kıbrıs Adasında iki yönetim olduğu gün gibi açık olmakla birlikte, hemen her konuda olduğu üzere ve BM ajandasında da teyit edildiği şekilde Kıbrıs’a ait konuların iki tarafı ve iki iradesi bulunmaktadır.”

ABD’nin, “kara, açık denizler ve liman güvenliği” konularında sadece bir tarafla eğitim anlaşması ve düzenlemesi yapmasının Kıbrıs Türk tarafının dışlanması anlamına geldiğini ifade eden Özersay, “Kıbrıs Türk tarafı olarak bahse konu alanlarda, terörle mücadelede ve diğer konularda, işbirliğine açık ve hazır olduğumuzu her platformda dile getirdik. Bu duruşumuzu ve önerimizi hem adamızı hem de bölgeyi ilgilendiren başka alanlarda işbirliği de dahil olmak üzere, hem Amerika Birleşik Devletleri’nde, hem de Ada’da Amerikan üst düzey yetkilileri ile yapılan temaslarda kendilerine de iletilmiştik” ifadelerini kullandı.

Özersay, ABD yönetiminin GKRY’ne uyguladığı silah ambargosunun kaldırılması kararı ve bunun 1 Ekim 2020 itibarı ile hayata geçirilecek olması, Rum tarafının askeri eğitim programına dahil edilmesinin provokatif faaliyetleri ile gerginliği sürekli arttırma adımları atan Rum tarafını cesaretlendirmeye yönelik olduğunu kaydetti.

“ABD GELENEKSEL POZİSYONUNA GERİ DÖNMELİ”

Mevcut ihtilafların çözümünde, hidrokarbon konusu da dahil olmak üzere,  Kıbrıs Türk tarafının işbirliği ve diplomasi çağrısının baki olduğunu kaydeden Özersay, “Amerika Birleşik Devletleri’nden beklentimiz geleneksel pozisyonuna geri dönmesidir. Halihazırda, Amerika Birleşik Devletleri’nin izlediği tutum ve sergilediği davranış ABD’nin tarafsızlığına gölge düşürmektedir” dedi.

Kıbrıs Türk tarafının çıkarlarını sonuna kadar kullanacağının altını çizen Özersay, “Kıbrıs Türk tarafı Türkiye ile birlikte hak ve çıkarlarını sonuna kadar korumaya devam edecektir. Kıbrıs Türk tarafı, Kıbrıs Rum tarafının diplomasi ve iş birliğini reddeden maksimalist ve provokatif tavırlarına geçit vermeyecektir. Kıbrıs Türk tarafı, haklarından ödün vermeyerek uyuşmazlıkların çözümü için diplomasi ve iş birliği çağrısı yapmaya da devam edecektir” vurgusunda bulundu.

(TAK)

Benzer haberler

Featured
Koopbank, Panama’da Uluslararası Kooperatifler Birliği Genel Kuruluna katıldı 17 Eyl 2026 10:03 Bakanlar Kurulu’ndan Cumhurbaşkanı’na DAÜ VYK için görevden alma ve atama önerisi 17 Eyl 2026 09:59 Küresel piyasalarda Fed’in faiz kararı fiyatlanıyor 17 Eyl 2026 09:52 Mine Okur'un “Arkaik Sezgi Sergisi" sona erdi 17 Eyl 2026 09:46 Michelin yıldızlı restorana karıncalı tatlı için para cezası 17 Eyl 2026 09:41 Suudi Arabistan'dan petrol müjdesi geldi, altın nefes aldı 17 Eyl 2026 09:03 Bilimsel bir atılımla yarı insan yarı fare beyin geliştirildi 17 Eyl 2026 08:48 Döviz kurlarında son durum (17 Eylül 2026) 17 Eyl 2026 08:40 En son hava durumu tahminleri (17 Eylül 2026) 17 Eyl 2026 08:25